Vlaamse Tafeltennisliga

Belgische stunt in Hongarije?

Vandaag gaan de Europese kampioenschappen in Boedapest (18-23 oktober) van start. De VTTL stuurt Cédric Nuytinck, Robin Devos, Eline Loyen, Margo Degraef en Nathalie Marchetti naar de Hongaarse hoofdstad. Aan Waalse zijde hebben we ook nog Florent Lambiet en Martin Allegro. Op de Belgium Open zagen we enkele knappe prestaties van onze landgenoten. Het is nu tijd voor bevestiging op een hoger niveau. “Het EK moet mijn volgende piek worden”, verklaarde Nuytinck, die de finale haalde op de Belgium Open en nu weer aast op een sterke prestatie.

Geschreven door Ivan Crabbe

De volledige Europese top zal present zijn in Boedapest. Elizabeta Samara (Roemenië) en Dimitrij Ovtcharov (Duitsland) zijn de titelverdedigers in het enkelspel. Onze spelers moeten vandaag al aan de bak in de kwalificaties. Zullen we opnieuw enkele topprestaties noteren? Dat valt nog af te wachten, de voorbereiding voor Cédric Nuytinck en Robin Devos verliep alvast vlekkeloos. Samen met VTTL-coach Ferenc Karsai, ex-coach van voormalig wereldkampioen Werner Schlager, werkten ze voorafgaand aan het EK een hoogstaande stage af in Hongarije. “Het Europees kampioenschap moet mijn volgende piek worden”, opent Nuytinck z'n betoog. “Waar ik sta kan ik moeilijk zeggen, want ik heb een maand geen wedstrijden meer gespeeld. De vorm is zeker nog daar en ik heb geen last van blessures. Tweede ronde is het doel in het enkelspel. Vorig jaar haalde ik na een knap toernooi de tweede ronde, het zou mooi zijn als ik die prestatie kan herhalen. Met Robin Devos hoop ik ook iets te tonen in het dubbelspel. We zijn vijfde reekshoofd en moeten maar een paar matchen winnen om ver te geraken. Alles is dus mogelijk. In het dubbel gemengd treed ik aan met Eline Loyen. Het is afwachten hoe we het gaan doen, want dubbel gemengd staat enkel op de grote kampioenschappen op het programma”, besluit Nuytinck, die momenteel 95ste staat op de wereldranglijst.

Studies psychologie

De Belgische vrouwen zijn in Hongarije om enkele mooie prestaties neer te zetten. Coach Marc Closset zou zeer tevreden zijn met een kwalificatie voor de hoofdtabel. “Het is een toernooi van het hoogste internationale niveau”, opent Closset. “De meisjes zitten in zware poules en het zou heel goed zijn als ze de hoofdtabel kunnen bereiken. Eline heeft volgens mij het meeste kans om door te stoten, want ze etaleert de laatste weken een goede vorm.”

Eline Loyen (WR 244) is de hoogst gerangschikte Belgische op de wereldranglijst. Sinds kort treedt de 18-jarige Limburgse enkel nog aan in de seniores competities. Er wacht haar dus deze week een grote test in Hongarije. “Het gevoel zit wel goed”, verklaarde Loyen voor de afreis. “Ik hoop vooral mijn niveau daar te halen, zodat ik goede matchen kan spelen. Ik ga het weer match per match bekijken en zien hoe het gaat. Op dit toernooi ga ik door de niet-selectie van Lisa Lung dubbelen met Margo Degraef. Met haar vorm ik ook een goed duo, dus veel verandert er niet voor mij”, aldus Loyen, die in september is gestart met universitaire studies psychologie. “De combinatie met topsport is niet makkelijk maar omdat ik de helft van mijn studiepunten opneem, gaat het wel goed voorlopig.”

LOGO SPORT VLAANDEREN    logo Be Gold  logo Ethias  logo Tibhar