Vlaamse Tafeltennisliga

Juniores jongens veroveren brons voor België

Devos EJK

De juniores mannen hebben ons land een bronzen medaille bezorgd op het EJK in Zagreb (Kroatië). Onverhoopt na een moeilijke groepsfase, groeiden onze youngsters in het toernooi. Tsjechië, dat favoriet Frankrijk had uitgeschakeld, leek ook voor de bijl te gaan in de halve finale, maar na een knappe wedstrijd werd het uiteindelijk nog 2-3. Niettemin kunnen Devos en co. terugkijken op een fantastisch toernooi.

Met Duitsland, Hongarije en Wit-Rusland kregen de juniores mannen lastige tegenstanders voorgeschoteld in de groepsfase. Met de nodige moeite werd een derde plaats - na een 3-2-zege tegen Wit-Rusland - uit de brand gesleept. Er moest dus nog een barragematch gespeeld worden om de 1/8ste finale te bereiken. Deze werd glansrijk gewonnen van Israël.  Tegen het verrassende Turkije keken de Belgen meteen tegen een 2-0-achterstand aan. Op de rand van de afgrond kon Thibaut Darcis nog zijn beste spel produceren en de juniores na een belle terug in de ontmoeting brengen. Florian Cnudde bracht de stand zelfs in evenwicht. Een stunt werd er nu verwacht van Laurens Devos tegen Batuhan Ulucak. Onze paralympiër stelde niet teleur en zorgde voor de kwalificatie. Slovakije, opnieuw een verrassing, maakte het de Belgen niet zo moeilijk in de kwartfinale. Enkel Laurens Devos verloor zijn wedstrijd nipt in de belle.

Bal voor finale

Met zo’n topvorm kon Tsjechië het volgende slachtoffer worden op  weg naar de finale. Onze hoop was alvast terecht want de sterke Tsjech Tomas Polansky zag alle kleuren van de regenboog tegen Darcis. Het kwam tot een vijfde set, waar beide heren aan elkaar gewaagd waren. Een matchpunt kwam er voor de Waal, maar het werd uitgewist en Polansky stoomde door naar 12-10. Een gemiste kans zal achteraf blijken, want Cnudde en Devos brachten de stand op 2-1. De Tsjechen vochten terug en onder impuls van derde reekshoofd Polansky gingen ze nog met de overwinning lopen. Gemengde gevoelens achteraf bij de Belgen, maar we kunnen zeker de stempel historisch op deze prestatie plakken. Van 2010 was het geleden dat een juniores team nog de halve finale van een EJK kon bereiken. Dat team bestond toen uit Cedric Nuytinck, Robin Devos, Florent Lambiet, Emilien Vanrossomme en Julien Indeherberg. “Deze medaille is absoluut onverwacht, zeker na onze derde plaats in de groepsfase”, verklaarde Laurens Devos vanuit Zagreb. “Er was toch ook nog ontgoocheling, omdat Darcis een matchbal had tegen Polansky. Desalniettemin moet deze prestatie ons vertrouwen geven voor het enkelspel.”

De meisjes juniores (Lisa Lung, Eline Loyen, Margo Degraef en Natacha Koszulap) sneuvelden na een degelijk toernooi in de 1/8ste finale. Het behoud werd veiliggesteld na een 3-1-overwinning tegen Turkije.

Morgen start de enkelcompetitie in de Kroatische hoofdstad.  Laurens Devos, Olov Kosolosky, Eline Loyen, Lisa Lung en Margo Degraef zijn de VTTL-spelers die in actie komen.

LOGO SPORT VLAANDEREN    logo Be Gold  logo Ethias  logo Tibhar