Vlaamse Tafeltennisliga

Laurens Devos grijpt goud

Laurens Devos - pas 16 - heeft België de eerste gouden medaille op de Paralympische Spelen in Rio bezorgd. Als een wervelwind raasde Laurens door het toernooi. In de finale was ook de Nederlander Gerben Last geen partij. De jongere broer van Robin is meteen de jongste paralympische tafeltenniskampioen uit de geschiedenis. Vandaag kan er nog tafeltennisgoud volgen voor Florian Van Acker en dan is het feest helemaal compleet.

Geschreven door Ivan Crabbe

Superlatieven komen tekort om de prestatie van Laurens Devos op de Paralympische Spelen in Rio te beschrijven. Als debutant en met een Europese titel, vorig jaar behaald in Denemarken, reisde Laurens af naar Brazilië. Al snel bleek dat de jongere broer van Robin, die uitkomt in de klasse 9, over een supervorm beschikte. Elke tegenstander werd dan ook in drie sets uit het toernooi gekegeld. Coach Carlo Agnello kon niet anders dan tevreden toekijken. In de finale kreeg Laurens de Nederlander Gerben Last, het nummer 8 van de wereld, voorgeschoteld. Na een moeizame eerste set, die toch met 11-8 naar de Mallenaar ging, kwam onze nationale held helemaal los. Tactisch sterk en zonder zenuwen stoomde Laurens door naar goud op deze Paralympische Spelen. De meegereisde Belgische fans en coach Carlo mochten delen in de vreugde en maakten een erehaag voor de kampioen. Omhelsingen, handshakes, foto's met fans: het was wennen voor onze bescheiden tafeltennisser. "Dit geeft een heel goed gevoel", verklaarde de kersverse paralympische kampioen. "Ik heb er geen woorden voor. Het ging weer vlotter dan verwacht, maar des te beter. Ik heb heel lang moeten werken voor dit resultaat, maar je wordt ervoor beloond. Dat ik geen enkele set verloor, is niet belangrijk, maar dat doet wel deugd. Wie kan dat zeggen?"

Robin Devos, de oudere broer van Laurens, volgde de paralympische finale vanuit Polen, waar hij traint bij zijn club Morliny Ostrada, op de livestream van de Paralympics. Na een korte nacht - slechts twee uur had de Belgische nummer twee geslapen - nam hij even de tijd om te praten over de glansprestatie van zijn broer. "Ergens had ik wel gedacht dat hij een grote kans maakte, maar ik ben wel verrast dat hij het heeft kunnen waarmaken op zo'n groot toernooi. Je moet er elke wedstrijd staan en altijd 100 procent zijn en je niet laten imponeren door de grote organisatie. Laurens had me gebeld nog voor de finale en daarna nog eens na de finale wanneer hij in zijn kamer aankwam. Ik denk dat Laurens nog veel kan bereiken in de toekomst. Hij is nog jong en het is een krijger die voor niets of niemand stopt. Hij kent zijn eigen limieten niet en niemand weet waar het gaat eindigen."

Op naar Tokio 2020, maar eerst genieten van dit mooie moment....

Proficiat aan Laurens, zijn trainers, ouders, entourage en de VTTL!!

Bedankt aan Parantee voor de goede samenwerking. Al enkele jaren hebben we een contract gesloten tussen de ITTF en Paralympics Internationaal samen met onze federatie.

Herbekijk de podiumceremonie en lees wat de pers schrijft op onderstaande links

LOGO SPORT VLAANDEREN    logo Be Gold  logo Ethias  logo Tibhar