Vlaamse Tafeltennisliga

Laurens Devos wil schitteren in Kaapstad

Sun International 2016 World Junior Table Tennis Championships

De 16-jarige Laurens Devos triomfeerde op de Paralympics in Rio, maar ook bij de valide atleten staat hij z’n mannetje. Vandaag komt de Mallenaar in actie op het WK voor juniores in Zuid-Afrika. “Ik hoop mooie prestaties neer te zetten. In team liggen er volgens mij wel meer mogelijkheden”, aldus Devos. Eline Loyen en Lisa Lung zijn onze vertegenwoordigsters bij de vrouwen.

Geschreven door Ivan Crabbe

Het Belgische junioresteam (Florian Cnudde, Valentin Pieraert, Thibaut Darcis en Laurens Devos) toonde dit seizoen al meermaals hun klasse. Met een derde plaats op het Europees jeugdkampioenschap en zilver op de World Tour in Hongarije wordt er op het WK in Kaapstad (30 november - 7 december) toch iets verwacht van onze jonge talenten. Laurens Devos, die ook in de individuele competitie en het dubbelspel zal deelnemen, blijft er rustig bij. “Met de ploeg hebben we veel vertrouwen getankt op het EJK. We zijn zeker in staat om te stunten, maar een medaille wordt moeilijk. Individueel wordt het een nog zwaardere klus. We zien wel hoe het loopt, maar ik hoop wel mooie prestaties neer te zetten.”
De Belgische ploeg begint vandaag al aan de landencompetitie. Nigeria en Egypte zijn de tegenstanders in de groepsfase. Devos pakte meteen goud bij zijn paralympisch debuut. Hij was tevens de jongste tafeltennisser in de geschiedenis die de titel veroverde op de Paralympische Spelen. Heeft die bekroning veel veranderd? “Niet echt”, repliceert Laurens meteen. “Het was natuurlijk een unieke ervaring, maar veel is er niet veranderd in mijn leven. De terugkomst in België was wel speciaal, want iedereen was daar om me te feliciteren. Ik bedank al die mensen voor de felicitaties en de steun. Soms gebeurt het wel dat mensen me herkennen op straat. Ze fluisteren dan en zeggen: ‘dat was toch die van de Paralympics’. Dat is toch wel wennen.”

Mallenaar Devos is genomineerd voor twee belangrijke prijzen: Paralympisch Tafeltennisser van het Jaar (ITTF Star Awards) en Paralympiër van het Jaar (andere genomineerden zijn rolstoelatleet Peter Genyn en tafeltennisser Florian Van Acker) in eigen land. “Het is uniek om genomineerd te zijn voor de Star Awards. Je staat daar dan tussen de wereldtop bij de valide atleten en dat is natuurlijk ook wel fijn. Ook de nominatie voor Paralympiër van het Jaar is een mooie erkenning en hopelijk kan ik ook een trofee in de wacht slepen”, besluit Devos, die overigens vanuit Zuid-Afrika meteen naar Qatar vliegt voor de uitreiking van de ITTF Star Awards op 8 december.

LOGO SPORT VLAANDEREN    logo Be Gold  logo Ethias  logo Tibhar