Vlaamse Tafeltennisliga

Szocs en Pota gaan voor goud

Georgina Pota en Bernadette Szocs zijn beide uithangborden van het ITTF-toernooi bij de vrouwen in De Haan. Ze komen hier warmdraaien voor het EK met één doel: titels halen. De Hongaarse Pota proefde twee jaar geleden al van de enkeltitel in De Haan, Szocs toen van de U21-titel. Dat ze er allebei goed uitzien is natuurlijk mooi meegenomen….

Geschreven door Ivan Crabbe

De Hongaarse Georgina Pota (31) is een topper in het mondiale tafeltennis. Ze verzamelde veel eremetaal op de Europese kampioenschappen en nam al drie keer deel aan de Olympische Spelen. Twee jaar geleden behaalde deze ravissante verschijning de titel in De Haan. Vandaag kwam ze voor het eerst in actie. In het dubbelspel liep het niet super, maar met haar partner Yulia Prokhorova uit Oekraïne kon ze toch twee wedstrijden winnend afsluiten. De wedstrijd in de eerste ronde van het enkelspel was voor de Hongaarse een ‘piece of cake’. Rachel Moret (WR 135) uit Zwitserland werd na een korte match met 4-1 naar huis gestuurd. Pota stond ons met de glimlach te woord: “Ik ben blij om na een onderbreking van één jaar terug in België te zijn. Twee jaar geleden kon ik hier de titel winnen in het enkelspel, dat zijn mooie herinneringen. In deze editie is de bezetting sterker. Je hebt de Japanse vrouwen en ook de Roemeense speelsters Elizabeta Samara en Bernadette Szocs. Mijn matchen in het dubbelspel verliepen moeizaam, maar het was een goede training voor het enkelspel later op de dag. Ik heb er vertrouwen in dat ik hier een medaille kan halen in het enkelspel. Wanneer mijn vorm goed is kan ik iedereen kloppen, behalve de Chinese speelsters”, besluit Pota met een knipoog.

Bernadette Szocs (21) is een vaste klant in De Haan. Twee jaar geleden ging de Roemeense, die een zwak heeft voor alles wat met mode te maken heeft, aan de haal met de U21-titel bij de dames en ook in deze editie heeft ze daar haar zinnen op gezet. Maar niet alleen in die competitie kan Szocs brokken maken, ook in het enkelspel is ze goed gestart met een klinkende zege tegen de Japanse Shibata (WR 132). Na de wedstrijd stond de Roemeense schone ons even te woord. “Ik hou van dit toernooi. Het is niet ver van mijn club in Frankrijk en dat maakt de verplaatsing ook gemakkelijk. Twee jaar geleden won ik hier de U21-titel. Vorig jaar heb ik niet zo goed gepresteerd, maar nu ga ik resoluut voor de titel. Zeker in de U21, waar ik voor de laatste keer kan aantreden, wil ik mijn statuut als eerste reekshoofd waarmaken. In het enkelspel bij de vrouwen zijn er veel goede spelers, maar ik ben klaar voor de uitdaging en zie het als een goede voorbereiding voor het Europees kampioenschap. De beste vrouwen komen uit Japan, maar dat is niet hetzelfde als China dus ik geef mezelf een goede kans om het toernooi te winnen. In het dubbelspel ben ik samen met Samara uitgeschakeld. Het was toch een ontgoocheling, maar we hebben nog niet veel samen gespeeld. Of ik hier in België nog iets ga bezoeken? Nee, ik ga meteen na het toernooi terug naar Frankrijk. Later kan ik nog altijd in België passeren om iets te bezoeken.”

Morgen komen er geen Belgische vrouwen meer in actie. Het is dus uitkijken naar de verrichtingen van Szocs en Pota. Rond het middaguur komen beide voor het eerst in actie.

Meer informatie over het programma op onderstaande links:

LOGO SPORT VLAANDEREN    logo Be Gold  logo Ethias  logo Tibhar