Vlaamse Tafeltennisliga

Belgische A-kampioenschappen

Datum: 
zaterdag, 19 maart, 2016 tot zondag, 20 maart, 2016
Plaats: 
Hall des Sports de la CE Tournai, Avenue de Gaulle 2, 7500 Doornik

 

 

Lisa Lung opnieuw vicekampioene van België
Geschreven door Ivan Crabbe

Op een zucht van de meet stranden, een gevoel dat Lisa Lung ondertussen al kent. Vorig jaar speelde ze haar eerste BK-finale bij de A’s in Roeselare. Na een intense wedstrijd liep het fout, ook in deze editie trok de Belgische nummer één aan het kortste eind. Ditmaal stak Daria Mityukova (A5) en niet titelverdedigster Nathalie Marchetti (A1) stokken in de wielen. Eline Loyen, medestudente aan de Topsportschool, kon in het dubbelspel wel triomferen.

Margo Degraef en Marie Maesen mochten tijdens de kwalificaties van het enkelspel al aan de bak in Doornik. Jammer genoeg kwamen ze net tekort om zich te plaatsen voor de kwartfinale op zondag. Voor Degraef - wel Belgisch kampioene in het dames dubbel - wachtte na afloop een mooie prijs in de vorm van een Gouden Palet. Lisa Lung (16) begon uitstekend op de tweede dag van het Belgisch kampioenschap. Morgane Guidon (B0) was in de kwartfinale geen partij voor de speelster van P.W. Diest. Vriendin en ploeggenote bij de nationale ploeg Eline Loyen, die eerder op de dag twee titels in het dubbelspel veroverde, was de tegenstandster in de halve finale. De kansen op kwalificatie waren volgens de kenners te schatten op fifty-fifty. Iedereen verwachtte ook een spannende wedstrijd, maar Lung zag het anders. Met precies en aanvallend tafeltennis nam ze na vier sets al de bovenhand.

Een mentale opsteker voor de finale. Daarin ontmoette de Limburgse met Chinese roots Daria Mityukova, die verrassend titelverdedigster Nathalie Marchetti had uitgeschakeld in de halve finale. De zenuwen stonden strak gespannen in de finale. Lung stond snel ruim achter, maar kon alles nog rechtzetten in set één: 13-11. Coach Marc Closset zag dat het goed was en moedigde zijn poulain aan om door te gaan op dat elan. Mityukova, die al een Belgische titel op haar palmares heeft staan (in 2012 om precies te zijn), nam het commando over en nam een 2-1-voorsprong in sets. Lung bleef knokken en dwong haar meer ervaren opponente tot het uiterste. Setwinst kwam aan de horizon piepen voor de jonge Limburgse, maar ze kon het niet afmaken. Stress/ervaring? Wie zal het zeggen. Veer gebroken bij Lung? Niets van, ze bleef in de wedstrijd en maakte weer aanspraak op setwinst. Mityukova bleef ijzig kalm en sloeg op het gepaste moment toe: 4-1. Dat smaakte naar meer. Lisa Lung droop - voor de tweede keer op rij in een BK-finale seniors - ontgoocheld af. Op een eerste titel blijft het dus nog even wachten.

Lauric Jean verlengt zijn titel
Geschreven door Ivan Crabbe


Geen stunt van lokale held Cédric Merchez op het BK A’s in Doornik. We kregen een logische finale tussen Lauric Jean (A5) en Florent Lambiet (A4). Na een aangenaam kijkstuk kon de titelverdediger zijn gram halen. 
Kiezen is verliezen, ook voor Robin Devos en Cédric Nuytinck. Door deelname aan de super series toernooien in Koeweit en Qatar houden ze hun kansen gaaf op een selectie voor de Olympische Spelen in Rio, maar daardoor moest het VTTL-duo wel het Belgisch kampioenschap laten schieten. Een spijtige zaak, maar er volgen in de toekomst nog kansen om de Belgische titel te grijpen. De favorietenrol werd dan maar doorgeschoven naar Florent Lambiet (A4) en Lauric Jean (A5). Twee spelers van de nationale ploeg, die vooral zouden moeten afrekenen met Waalse outsiders. Vlamingen? Slechts weinig waren er te bespeuren op zondag. In de ochtend zagen we Kilomo Vitta nog aan het werk. Sterke eerste set tegen Lambiet, maar daarna werd de speler van Sokah Hoboken toch naar huis gestuurd. 


Na de kwartfinale waren er enkel nog Walen aan zet. Cédric Merchez – altijd met die voorbeeldige mentaliteit – dwong Lambiet om zijn beste tafeltennis boven te halen. Veel ballen gingen naar het achterveld, maar local hero Merchez bracht ze allemaal terug. Lambiet varieerde goed en kon telkens op het beslissende moment de punten pakken. De show van Merchez was na vier sets ten einde. Hij kreeg een daverend applaus en mag terugblikken op een geslaagd Belgisch kampioenschap. Yannick Vostes speelt de laatste weken ijzersterk in superdivisie. Vorig jaar in Roeselare moest hij na een bloedstollende wedstrijd buigen voor Lauric Jean. De revanche kwam er niet in Doornik. Titelverdediger Jean moest even wennen aan de effecten van Vostes, maar flitste daarna met rake forehandslagen weg van z’n tegenstander.

Onze favoriet voor de titel was alvast gekend. De weg naar een tweede titel op rij lag open. Florent Lambiet was de laatste horde. Opnieuw krachtige slagen van Jean kregen we te zien. Slechts sporadisch vond Lambiet een antwoord en kwam 2-0 achter in sets. Een nieuwe droge zege wenkte, maar de speler van Logis Oudergem beet van zich af en kon de titelverdediger een eerste setverlies aansmeren. Even was Jean van slag. Het spelniveau bleef wel hoog en de sets werden steeds spannender. Een belle had gekund, maar Jean kon het uiteindelijk afmaken in zes sets. De kampioen was uitzinnig van vreugde en liep met een blote bast door de zaal. We hebben zeker mooie wedstrijden gezien in Doornik, maar er ontbrak nog wat peper en zout om het spektakel compleet te maken. Robin Devos, Cédric Nuytinck en de nationaal nog niet gestopte Jean-Michel Saive - met 25 Belgische titels op zijn palmares nota bene - werden gemist….

 

 

Tabel Dubbel Heren A 2016

Tabel Dubbel Dames A 2016

Tabel Gemengd A 2016

Resultaten Poules enkel A heren en dames 2016

Tabel heren A 2016

Tabel dames A 2016

Affiche Belgische A-kampioenschappen 2016

Opvolging: 

LOGO SPORT VLAANDEREN    logo Be Gold  logo Ethias  logo Tibhar