Vlaamse Tafeltennisliga

Een beetje geschiedenis

Het begon allemaal in 2003 met de “Flanders Open”. In het begin was het vooral de bedoeling een internationaal tornooi te organiseren voor onze jonge talenten. Het hoofddoel was om spelers uit de top 100 van de wereld aan te trekken, zonder echt te mikken op top 50-spelers. Zo konden onze jonge spelers ervaring opdoen tegen spelers die een pak hoger op de ranglijst staan. De eerste acht jaren ging het evenement door in Vilvoorde (centraal in België). In 2012 verhuisden we naar Antwerpen. Sinds 2014 gaat het tornooi door in De Haan (aan de Belgische kust) en kreeg het de naam “Belgium World Tour”.

In het enkelspel bij de heren kroonden al verschillende grote namen zich tot winnaar. In de eerste drie jaren wonnen He Zhi Wen (2003), Legout Christophe (2004) en Tokic Bojan (2005). Later volgden ook andere bekende namen. Zo klopte Panagiotis Gionis iedereen in 2006 en was Steffen Mengel de beste in 2009. Slechts een keer kon een Belg zegevieren, Yannick Vostes in 2012. Lauric Jean is de enige andere Belg die een top 4-plaats haalde bij de mannen. Hij werd vierde in het enkelspel heren. Geen enkele speler kon die reeks twee keer winnen.

Bij de dames enkel kon Oksana Fadeeva dat kunststukje wel klaarspelen. Zij won in 2003 en 2005. In deze categorie kon een Nederlandse dame drie keer victorie kraaien: Li Jiao in 2004, Li Jie in 2006 en Elena Timina in 2010. De enige Belgische vrouw die het podium haalde was Karen Opdencamp in 2003. Zij werd vierde.

Twee jaar geleden veranderde de “Flanders Open” van koers en werd het een World Tour Challenger event. Zo kreeg het tornooi meer uitstraling en werd het mogelijk om betere spelers te strikken. Dat jaar kregen we Dimitrij Ovtcharov, de toenmalige nummer vier van de wereld, over de vloer. Ook de Wit-Russische Vladimir Samsonov en de Portugees Tiago Apolonia waren toen aanwezig. Verrassend genoeg ging Ovtcharov er heel vroeg in het tornooi uit tegen de Italiaan Stoyanov. Toch was dit niet de grootste verrassing van het tornooi: de minder bekende Zweed Simon Arvidsson (WR 286) schopte het tot de finale. Daar bleek Samsonov uiteindelijk wel een maatje te groot. De 25e overwinning in een World Tour Event voor de Wit-Rus. Verbazingwekkend.

Ook bij de dames tekenden er toppers present. Japan stuurde Yuka Ishigaki (n°26), Wakamiya Misako (n°29) en Morizono Misaki n°32), maar geen van die drie bereikte de finale. Toch was er een Japanse vertegenwoordigd in de finale, Abe Megumi (n°102). In de finale kruiste ze de degens met Pota Georgina, die voor de 83e keer deelnam aan een World Tour Event. Na 82 pogingen kroonde ze zich in De Haan voor het eerst in haar carrière tot winnares van een World Tour Event.

Afgelopen jaar ontpopte de Iraniër Nima Alamian (WR 192) zich tot de held van het tornooi door zowel het enkel- als het dubbelspel bij de heren te winnen. In de finale enkel was hij in 6 sets (4-2) te sterk voor de Hongaar Hunor Szocs (WR 201). Vooraf leek het heel waarschijnlijk dat een Zuid-Koreaan met de overwinning zou gaan lopen, want zij leverden de drie hoogst gerangschikte spelers af: Kim Donghyun (WR 30), Kim Minseok (WR 34) en Cho Eonrae (WR 56). Geen van hen bereikte echter de finale. In het dubbel haalde Alamian het met zijn broer Noshad. Bij de U21 mocht de Japanner Kohei Sambe zijn handen in de lucht steken. Op Florent Lambiet (brons enkel U21) na, konden onze landgenoten niet echt potten breken. Publiekslieveling “Jean-Mi” stelde teleur in de eerste ronde, Cedric Nuytinck verloor in de 1/8 finale kansloos tegen de latere winnaar en Robin Devos haakte net voor de start van het tornooi af met een blessure.

Bij de dames stonden de eerste twee reekshoofden tegenover mekaar. Topfavoriete Feng Tianwen (WR 7) liet zich ringeloren door de Zuid-Koreaanse verdedigster Seo Hyowon (WR 11). De finale was om vingers en duimen van af te likken en werd met het kleinste verschil beslecht in de zevende en beslissende set. De twee Belgische meisjes op de hoofdtabel, Lisa Lung en Eline Loyen, verloren beiden kansloos. De dubbeltitel ging naar het Singaporese duo Lin Ye en Zhou Yihan. Daarvoor mochten deze dames elkaar bekampen in de finale van de U21. Zhou Yihan haalde het met 3-2.

Wat zal er zich dit jaar afspelen tijdens “The Belgium World Tour” ? Ontdek het binnen enkele weken…

LOGO SPORT VLAANDEREN    logo Be Gold  logo Ethias  logo Tibhar