Vlaamse Tafeltennisliga

Jasper Merckx met stuntzege naar hoofdtabel

Jasper Merckx heeft zich met een stuntzege tegen de Deen Claus Nielsen geplaatst voor de hoofdtabel in het mannen enkelspel. “Alles ging perfect. Morgen kan ik genieten”, aldus Merckx, die in de eerste ronde de degens moet kruisen met de Rus Mikhail Paikov.

Geschreven door Ivan Crabbe

De jonge Merckx kwam niet echt in z’n spel tijdens de kwalificaties van de U21. Twee keer met 0-3 moest de Oost-Vlaming het onderspit delven. Bij de seniores was het een totaal ander verhaal voor de speler van Logis Oudergem. De Egyptenaar Assar Khalid kwam niet opdagen en daar was meteen de eerste overwinning voor Merckx. Niet dat daar natuurlijk veel belang aan moet worden gehecht, maar voor een eventuele kwalificatie kon deze forfaitzege wel een rol spelen. Tegen de Luxemburger Xia Cheng - de oudste deelnemer in De Haan - maakte Jasper het wel spannend. Na een 2-0-achterstand in sets vocht hij terug en kon de ervaren speler, die in de top-400 van de wereldranglijst kampeert, in zeven sets verslagen worden. In de wedstrijd om de groepszege moest de Oost-Vlaming het opnemen tegen de Engelsman Helshan Weerasinghe. Geen simpele opdracht zo bleek en Merckx had moeite om z’n spel te ontwikkelen. Na vijf sets was het pleit al beslecht in het voordeel van de Engelsman. Onze jonge belofte werd dus verwezen naar de barrages. Enkel met een zege daar kon de kwalificatie afgedwongen worden. Jasper had de boodschap duidelijk begrepen en pakte uit met een geweldige stunt tegen de luidruchtige Deen Claus Nielsen (WR 288).

Studies in China

“Ik heb schitterend gespeeld. Alles ging perfect. Het was belangrijk om agressief te zijn en hem niet in z’n spel te laten komen. Nadat ik 3-0 in sets voorstond begon ik iets passiever te spelen op zijn opslag en hij kon het afmaken. Na twee verloren sets ben ik terug agressiever beginnen spelen en dat heeft me de overwinning bezorgd. Natuurlijk had ik deze prestatie niet verwacht, want die Deen staat in de top-300 en ik heb niet eens een ranking. Ik kan morgen genieten tijdens mijn match op de hoofdtabel. In China volgen ze ook mijn prestaties op de voet. Of ik ondertussen al Chinees spreek na een jaar in China? Nog niet echt, maar ik volg daar wel lessen”, aldus Merckx, die zondag weer naar China vliegt om er weer voor een jaar te studeren aan de Shanghai Sports University.

Andere Belgen op de hoofdtabel zijn: Martin Allegro, Julien Indeherberg, Cedric Nuytinck, Robin Devos, Florent Lambiet en Lauric Jean. De wedstrijden worden morgen in de namiddag gespeeld. Bij de vrouwen vinden we van Belgische zijde enkel nog Eline Loyen, die reekshoofd was, op de hoofdtabel terug.

Meer informatie over het mannen en vrouwen enkelspel op deze links:

LOGO SPORT VLAANDEREN    logo Be Gold  logo Ethias  logo Tibhar