Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Head Coach en Samenwerking Saarbrücken

De VTTL heeft met Bojan Tokic (40) een nieuwe topcoach binnengehaald. Tokic tekent een contract van drie jaar bij de federatie en moet onze mannelijke spelers naar de Spelen van Parijs loodsen. Daarnaast zal er ook een samenwerking opgestart worden met het Tibhar trainingscentrum in Saarbrücken.

Al enkele jaren is de VTTL op zoek naar een ervaren head coach om de topsportwerking te verbeteren en de verwachtingen van Sport Vlaanderen te realiseren. Met Bojan Tokic lijken ze die nu eindelijk gevonden te hebben. “Onze VTTL-selectie haalt al verschillende jaren medailles op jeugdkampioenschappen”, vertelt secretaris generaal Frederik Noppe. “De doorstroming naar het seniorcircuit en de top twintig van de wereld blijft wel een moeilijke zaak. Niet vergeten dat jeugdreeksen beperkt zijn tot 2-3 jaar binnen dezelfde leeftijdscategorie, terwijl je in de seniorreeksen terecht komt bij een veel grotere leeftijdsrange en ervaring. De meeste Europeanen bereiken hun top rond hun dertigste, maar blijven daar dan ook mits goede begeleiding heel wat jaren staan.”

“Het aanwerven van een nieuwe coach was in dit opzicht essentieel”, gaat voorzitter Jacques Denys verder. “Met Tokic als head coach zetten we een nieuwe stap in de verdere professionalisering van onze topsportwerking. De Sloveen heeft in de top 25 van de wereld gestaan en neemt deze zomer in Tokio deel aan zijn vierde Olympische Spelen. Na de Spelen zal Tokic zijn spelerscarrière stopzetten en in dienst treden als coach bij de Vlaamse Tafeltennisliga. De hoofddoestelling binnen ons prestatieprogramma is kwalificatie voor de Spelen in Parijs van 2024.”

Technisch directeur topsport a.i Tom Dieussaert is in de wolken met de aanwerving van Tokic. “Hij tekent een contract voor de komende drie jaar en wordt aanzien als een van de belangrijke wijzigingen in het sporttechnisch beleid van de federatie tot de Spelen in Parijs. Reeds enkele jaren, naar het einde van zijn profloopbaan toe, werkte Tokic toe naar een progressieve heroriëntering richting trainersloopbaan. Dit gebeurde in het gereputeerde trainingscentrum van de Duitse landskampioen Saarbrücken, waar hijzelf ook meer dan tien jaar actief was als speler.”

Samenwerking met Saarbrücken

Naast een nieuwe coach zal de VTTL ook samenwerken met het Tibhar trainingscentrum in Saarbrücken. “We konden deze kans niet laten liggen”, aldus Frederik Noppe.

“De Duitse topclub haalde de laatste tien jaar telkens de play-offs in Duitsland en is een referentie in Europa. Zowel de federatie als de club kunnen nog veel van elkaar leren, en de ambities zijn bij beide partijen aanwezig. Neem daarbij nog de eigen doelstellingen om een gelijkaardig trainingscentrum in Leuven uit te bouwen, dan kan deze samenwerking met Saarbrücken later ook nog verder doorgetrokken worden richting andere topclubs, in binnen- en buitenland. Groeien op alle vlakken, niet alleen in de topsport, is opgenomen in ons beleidsplan. En samen gaan we trachten dit te realiseren.”

Roland Berg, verantwoordelijke van trainingscentrum Saarbrücken, verwacht een mooie samenwerking. “De overeenkomst tussen de VTTL en zijn vier topspelers Cédric Nuytinck, Robin Devos, Laurens Devos en Olav Kosolosky en het opleidingscentrum Tibhar biedt voor beide partijen ideale voorwaarden om aan deze eisen te voldoen. De VTTL-spelers zullen geïntegreerd worden in de werking wanneer ze in Saarbrücken zijn. Daarnaast denk ik dat beide partijen ook van elkaar kunnen leren op het gebied van jeugdwerking, trainersopleidingen, enzovoort. Er zijn regelmatige ontmoetingen gepland en de mogelijkheden zullen steeds besproken worden. We beperken ons zeker niet tot doelen op korte termijn.”

Mooie toekomst

De afgelopen weken en maanden werd er bij de Vlaamse Tafeltennisliga hard gewerkt om verder te professionaliseren, want het zijn dit soort van details die in de topsport het verschil kunnen betekenen tussen winst en verlies. Deelname aan de Spelen van Parijs, zowel individueel als in ploeg, is de voornaamste doelstelling. Onze voorzitter Jacques Denys kan nu met een gerust gemoed naar de toekomst kijken.

“De topsportwerking heeft sinds de opstart in 1999 zijn waarde al bewezen. Het ‘maken’ van wereldtoppers is een heel proces en gaat steeds gepaard met ups en downs. De afgelopen jaren heeft de federatie al getoond dat er medailles behaald konden worden op WK’s en EK’s bij de jeugd. Nu is het echter zaak om die laatste stap te zetten richting Europese en wereldtop op seniorniveau. Dat is geen evidentie, maar als federatie zetten we met deze drie nieuwe aanpassingen (head coach, bouw topsporthal en structurele samenwerking met een topclub) opnieuw grote stappen voorwaarts.”

Fiere voorzitter stelt ambitieus plan voor

Het nieuwe topsportactieplan verwacht topprestaties van onze spelers. Een plaats richting top 4 Europees of top 8 op wereldniveau is de wens voor topsport. Heel hoge doelstellingen, zeker in de tafeltenniswereld waar de dominantie van Azië immens groot is. Een ambitieus plan werd daarom ook opgemaakt voor onze topsporters. In januari 2020 miste onze Belgische mannenploeg slechts op een haartje de kwalificatie voor de OS in teamverband. In Parijs hopen we er uiteraard wel bij te zijn.

Topsport wordt beslist door veel kleine details. Eén van die details is het aanwerven van een top head coach binnen de trainersgroep. Een coach die weet hoe je aan de top geraakt en daar ook kan blijven. Een coach die de laatste details kan toevoegen aan onze werking. Een coach die zijn ervaringen van de topsportwereld kan en wil delen met onze federatie.

Al enkele jaren is de federatie op zoek naar een head coach die onze topsportwerking verder kan verbeteren. De afgelopen jaren heeft onze topsportwerking heel wat sterke spelers afgeleverd, maar het laatste stapje naar de top 20-30 van de wereld ontbreekt nu nog. De zoektocht was niet evident, maar met heel wat trots kan gesteld worden dat die zoektocht hopelijk ten einde is. Het aantrekken van Bojan Tokic als head coach is een nieuwe stap in onze verdere professionalisering van de topsportwerking. Bojan is voormalig top 25 van de wereld, staat binnenkort op zijn 4de Olympische Spelen (beste resultaat tot op heden is een vierde ronde) en behaalde ook meerdere medailles op de Europese kampioenschappen. Na de Olympische Spelen in Tokio zal Bojan zijn internationale carrière stop zetten en in dienst treden bij de Vlaamse Tafeltennisliga. De hoofddoelstelling binnen ons prestatieprogramma is dan ook minstens de kwalificatie voor de Olympische Spelen in Parijs. De druk ligt dan ook heel hoog en er zal hard gewerkt moeten worden om dit te bereiken.

In de afgelopen weken en maanden werkte ook onze voorzitter hard verder. Het aanwerven van de toptrainer was essentieel, het bouwproject (zie de communicatie van vorige week) was evenzeer belangrijk, maar daar bleef het niet bij… Heel trots kan de federatie ook de samenwerking met het trainingscentrum te Saarbrücken verder uitwerken. De club van Saarbrücken is een topclub in Duitsland en zelfs in Europa. Eind 2020 haalden ze nog de finale van de Champions League, die ze jammer genoeg nipt verloren tegen die andere Duitse topclub uit Düsseldorf. Tijdens het seizoen 2019-2020 werden ze voor het eerst Duits Kampioen en ook dit jaar staan ze in de finale van het Duitse kampioenschap. Met toppers als Patrick Franziska, Shang Kun en Darko Jorgic in de rangen ziet de toekomst er zeer rooskleurig uit. Olav Kosolosky, één van onze opkomende sterren, zal het team vervoegen in het seizoen 2021-2022. Hopelijk kan hij verder blijven doorgroeien binnen deze club en doorstoten naar het hoogste niveau.

Een unieke samenwerking voor onze federatie, een kans die niet onbenut gelaten mocht worden. Een wisselwerking waarbij niet alleen spelers, maar ook trainers heel wat van elkaar kunnen bijleren. Binnen onze huidige structuur was er een grote vraag naar een meer gestructureerde samenwerking. Onze spelers staan elk op een ander moment in hun carrière. De uiteenlopende planningen van onze toppers is ook steeds een moeilijke evenwichtsoefening. en is intern niet altijd even gemakkelijk op te vangen. Zo zullen onze spelers regelmatig in het trainingscentrum in Saarbrücken te vinden zijn, maar zullen ook regelmatig spelers en trainers van Saarbrücken ons team versterken in Leuven.

De topsportwerking heeft sinds de opstart in 1999 zijn nut al bewezen. Het begeleiden van spelers naar wereldtoppers vergt echter een lange weg en gaat steeds met ups en downs. De afgelopen jaren heeft de federatie bewezen dat ze Europese, en zelfs wereldtoppers, kunnen afleveren in de jeugdreeksen. Getuige daarvan zijn de vele medailles die behaald werden op Europese Jeugdkampioenschappen. Nu is het echter zaak om die laatste stap te zetten richting de Europese en Wereldtop op het seniorniveau. Geen evidentie, maar als federatie zetten we met deze drie nieuwe aanpassingen (head coach, bouw toptrainingshal en structurele samenwerking met een heuse topclub) opnieuw heel grote stappen voorwaarts. Samen gaan we er voor…

Aan het woord: Dieussaert Tom, Technisch Directeur Topsport a.i.

Met enige trots kan de Vlaamse Tafeltennis Liga aankondigen dat het bij de zoektocht naar een nieuwe head coach is uitgekomen bij voormalig top 25 speler Bojan Tokič. De jarenlange steunpilaar van de Sloveense nationale ploeg beëindigt zijn carrière na de Olympische Spelen in Tokyo om vervolgens vanaf 1 augustus in dienst te treden in het trainerskorps van de federatie. Hij tekent een contract voor de komende 3 jaar en wordt aanzien als één van de belangrijke wijzigingen in het sporttechnisch beleid van de federatie tot de volgende Spelen te Parijs. Reeds enkele jaren, naar het einde van zijn profloopbaan toe, werkte Tokič naar een progressieve heroriëntering richting een trainersloopbaan. Dit gebeurde in het gereputeerde trainingscentrum van de Duitse landskampioen Saarbrücken waar hijzelf ook meer dan 10 jaar werkzaam was als speler. Met deze aanstelling komt er binnen de VTTL niet alleen de ervaring van een voormalig topspeler, maar eveneens de ondersteuning van het Tibhar trainingscentrum, een grote meerwaarde voor de federatie.

De nieuwe head coach zal, ondersteund en in samenspraak met de technisch directeur topsport, het centraal fundament vormen in de verdere sportieve ontwikkeling van de seniorwerking van de VTTL. De omkadering van de topsportwerking is ervan overtuigd dat de uitgebreide en opgebouwde ervaring als speler een vrij snelle evolutie toelaat naar de expertise van trainer op het hoogste niveau hetgeen noodzakelijk is om binnen het sporttechnisch functioneren de volgende stap te kunnen zetten. De ambitieuze doelstellingen richting 2024 worden hiermee kracht bijgezet en er wordt een volgende stap genomen in het rationeel opbouwen en vormen van de high-performancewerking. Met Bojan Tokič als head coach completeert de federatie de senioromkadering die vanuit eigen kracht met beperkte middelen reeds sterke resultaten wist neer te zetten. Het enthousiasme van de huidige trainersstaf gekoppeld aan dit nieuwe samenwerkingsverband heeft alles om in de nabije toekomst het functioneren van de sporttechnische werking naar een nieuw, nog hoger niveau te tillen.

Aan het woord: Noppe Frederik, Secretaris-Generaal

Eind augustus 2020 werd ons topsportbeleidsplan ingediend bij Sport Vlaanderen. Een plan met hoge ambities, maar rekening houdend met de hoge eisen van Sport Vlaanderen inzake prestaties ten opzicht van de subsidies. Een ideaal plan werd uitgewerkt om te kunnen voldoen aan de verwachtingen, een plan waar ondertussen al serieus aan bijgeschaafd werd na de toekenning van de financiële middelen. Toch blijven de ambities en verwachtingen onverminderd hoog voor de federatie en Sport Vlaanderen.

De jeugdspelers uit de onze VTTL-selectie halen al enkele jaren meerdere medailles binnen op diverse evenementen (Europese Jeugdkampioenschappen, internationale jeugdevenementen,…) maar de doorstroming naar het seniorcircuit richting de top 20 van de wereld blijft een moeilijke zaak. Niet vergeten dat jeugdreeksen beperkt zijn tot 2-3 jaar binnen dezelfde leeftijdscategorie, terwijl je in de seniorreeksen terecht komt bij een veel grotere leeftijdsrange en ervaring. De meeste Europeanen bereiken hun top rond hun dertigste, maar blijven daar dan ook mits goede begeleiding heel wat jaren staan.

Na een interne analyse van de topsportwerking, werd duidelijk dat het aanwerven van een toptrainer een essentieel gegeven was binnen onze werking. Een trainer met ervaring op het hoogste niveau die voor onze federatie en spelers een meerwaarde kon betekenen. Heel wat kandidaturen kwamen binnen, maar ééntje sprong in het oog, namelijk die van Bojan Tokic. De eerste gesprekken werden aangevat en na heel wat overleg is er uiteindelijk een akkoord om samen de doelen te verwezenlijken.

De samenwerking met het trainingscentrum van Saarbrücken was een kans die we niet konden laten liggen. De Duitse topclub haalde de laatste 10 jaar telkens de play-offs in Duitsland en is een Europese referentie voor een uitstekende clubwerking. Zowel de federatie als de club kunnen zeker nog heel wat van elkaar leren. Beide hebben de ambitie om de absolute top te halen en daar te blijven.

Neem daarbij de eigen doelstellingen om een gelijkaardig trainingscentrum in Leuven uit te bouwen, dan kan deze samenwerking met Saarbrücken later ook nog verder doorgetrokken worden richting andere topclubs, in binnen- en buitenland. Stil staan is achteruit gaan, maar dat heeft de VTTL absoluut niet als doelstelling. Groeien op alle vlakken, niet alleen topsport dus, is opgenomen in het volledige beleidsplan. En samen gaan we trachten dit te realiseren.

Aan het woord: Roland Berg , Verantwoordelijke trainingscentrum Tibhar Saarbrücken

“Tegenwoordig is het, zeker voor topspelers omwille van het vele reizen, van groot belang om een trainingsgroep te hebben die sterk genoeg is. Dit zowel op vlak van sterkte, als op vlak van grootte van de groep om een perfecte training mogelijk te maken. De samenwerking tussen de VTTL met zijn 4 mannelijke topspelers Cédric Nuytinck, Robin Devos, Laurens Devos en Olav Kosolosky en het opleidingscentrum TIBHAR in Saarbrücken biedt voor beide partijen ideale voorwaarden om aan deze eisen te voldoen.

Het is belangrijk dat de VTTL head coach zorgt voor de 4 VTTL-spelers binnen het trainingscentrum in Saarbrücken. Deze zullen mee geïntegreerd worden in de werking wanneer ze in Saarbrücken zijn. Daarnaast denk ik dat beide partijen ook van elkaar kunnen leren op het gebied van jeugdwerking, trainersopleidingen,… Ook hier zijn regelmatige ontmoetingen tussen beide partijen gepland en zullen de mogelijkheden steeds verder besproken worden. We beperken ons niet alleen op doelen op korte termijn, maar ook op de doelen op langere termijn.”

 


LOGO SPORT VLAANDEREN