Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Ethisch Verantwoord Sporten

Voor alle vragen met betrekking tot Ethisch Verantwoord Sporten kan U terecht bij de Federatie-API (aanspreekpunt Integriteit). In iedere club moet een verantwoordelijke aangeduid zijn. Het is de taak van het aanspreekpunt van de VTTL om deze verantwoordelijken met raad en daad bij te staan. 

Sportfederaties zijn uiteraard meestal gericht op het organiseren van sport. Maar daarnaast zijn er nog heel wat andere verantwoordelijkheden die hierbij horen. Zo is het de plicht van iedere federatie en club om ervoor te zorgen dat ieder lid zich goed voelt en kan sporten in een veilige omgeving. Jong of oud, man of vrouw, jongen of meisje... Dat doen wij als federatie bijvoorbeeld via diverse projecten binnen onze federatie, maar ook door enkele heikele thema's de revue te laten passeren. Zo zegt de federatie ook kordaat NEE tegen pesten, racisme, discriminatie, geweld of ongepast seksueel gedrag. Vooral dat laatste item is de laatste tijd heel veel in het nieuws geweest. Maar onze federatie keurt uiteraard iedere vorm van grensoverschrijdend gedrag duidelijk af.

Binnen onze federatie werd dan ook een AanspreekPersoon integriteit aangeduid, of kortweg API genoemd. Ook binnen de clubs werden al diverse personen aangeduid om als "club-API" op te treden, een uitstekende zaak. Want hoe kleiner de vrees om dergelijke zaken te melden, hoe meer kans dat we kort op de bal kunnen spelen natuurlijk. Binnen de federatie werd gekozen voor Frederik Noppe, als "Federatie-API". Frederik zal instaan als aanspreekpunt waarbij sporters, ouders, begeleiders of andere betrokkenen terecht kunnen met een vraag, vermoeden of een klacht over (al dan niet seksueel) grensoverschrijdend gedrag of lichamelijk en seksuele integriteit. Hij zal ervoor instaan dat het beleid voldoende aandacht heeft aan preventie van en omgaan met grensoverschrijdend gedrag. Als federatie wensen wij uiteraard voor iedereen een veilig en gezond sportklimaat te creëren. 

Uiteraard kan je ook steeds terecht bij jouw eigen "club-API" (een lijst van deze personen kan je onderaan in bijlage terugvinden) voor een vraag, vermoeden of klacht. Frederik zal ook instaan voor de ondersteuning van deze club-API's. Preventief te werk gaan en duidelijke afspraken maken bij aanvang zijn steeds beter, dan achteraf te moeten vaststellen dat bepaalde signalen of klachten niet goed behandeld werden. 

Moet u ongerust zijn? Neen, maar we wensen u wel bewust te maken dat seksueel geweld of ander grensoverschrijdend gedrag overal kan optreden, ook binnen onze sport. Daarom informeren wij u over onze aanpak, in de overtuiging dat voorkomen beter is dan genezen. Mocht u zelf vragen, opmerking of suggesties hebben, dan kan u uiteraard terecht bij Frederik.

Samen houden we het veilig. Al onze sporters verdienen dat !!!

Contacteer de federatie-API:

Frederik Noppe
Per mail: tafeltennisintegriteit@telenet.be
Per telefoon: 0494/30.19.37 (spreek zeker een boodschap in indien niet opgenomen wordt, zodat Frederik U nadien terug kan contacteren)

Meer info: 

 


LOGO SPORT VLAANDEREN