Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Belgisch kampioenschap G-sport

Rolstoelatleet Bart Brands (35) was met drie titels de grote slokop op het BK G-sport in Jette. De Antwerpenaar hoopt nu ook internationaal te scoren. “Na het EK wil ik me plaatsen voor de Paralympische Spelen in Parijs.”

Afgelopen zondag vond het Belgisch kampioenschap G-sport plaats in Jette. Er waren veel Vlaamse topprestaties, maar het was toch Bart Brands die met drie titels het meest in de kijker liep. De rolstoeltafeltennisser behoort al jaren tot de wereldtop in de klasse 5. Tijd om hem eens aan het woord te laten.
“Ik ben heel blij om mijn titel te kunnen verlengen in het enkelspel en de titel in dubbel te heroveren (geen deelname in dubbel vorig jaar)", aldus Brands. “Het geeft toch altijd een beetje druk om als eerste reekshoofd te starten. Iedereen gaat er altijd vanuit dat het een ‘walk in the park’ gaat worden, maar de tegenstand wordt elk jaar ook sterker.”

Voorbereiding EK
Brands neemt nu een korte pauze en zal zich daarna voorbereiden op het Europees kampioenschap in september (4-9 september in Sheffield), waar ook onze andere toppers Laurens Devos en Florian Van Acker van de partij zullen zijn. “Ik hoop op het EK zo ver mogelijk te geraken en een goede uitgangspositie te krijgen om me te plaatsen voor de Spelen in Parijs. Het zal niet makkelijk worden, aangezien enkel de top zes van de wereld zich rechtstreeks plaatst.”

Dromen van medailles op Spelen
Wat zijn de dromen nog van Bart Brands? “Ik zou graag schitteren op de Paralympische Spelen”, vertelt Brands, die actief was op de Spelen in Tokio. 
“Een medaille is zeker mogelijk, het niveau ligt heel dicht bij elkaar. Sinds Tokio werk ik halftijds om me meer op mijn sport te kunnen focussen en competitiever te zijn op de internationale tornooien. Ik ben de enige in mijn handicapklasse die nog halftijds werkt, mijn concurrenten zijn allemaal profs. Bovendien speel ik nu ook in de Duitse eerste Bundesliga bij Frankfurt. Dat is de sterkste rolstoelcompetitie in Europa. Daar kan ik alleen maar sterker worden en verbeteren.”

Eindigen wou Bart nog met een dankwoordje. “Ik zou mijn sponsors en partner nog willen bedanken voor de steun dag in, dag uit. Ze zijn er altijd voor mij, ook als het wat minder gaat. Titels komen niet uit de lucht gevallen, die win je gedurende het jaar in de trainingszaal. Het zijn clichés, maar het is de waarheid.”

Florian Van Acker kon in Jette een nieuwe titel veroveren bij de heren A (staand) in het enkelspel. Aurélio Zutterman (Torhout) pakte zilver bij de heren A (zittend). Nand Vynckier (Wielsbeke) veroverde goud bij de heren B (staand), Kimberley Schaetsaert (Zele) werd in dezelfde reeks derde. Bij de C's veel Vlamingen op het podium: Mauro Coppieters (goud), Ruben Boudens (zilver) en Kevin De Laet (brons). De volledige uitslag van dit BK kan u hieronder terugvinden.

 


LOGO SPORT VLAANDEREN