Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Wereldkampioen Laurens Devos tekent present

De Belgium Open viert zijn 15-jarig jubileum. In 2003 werd het toernooi opgestart, toen nog onder de naam Flanders Open. Voor deze feesteditie trekken 380 topspelers uit alle uithoeken van de wereld (70 verschillende nationaliteiten) naar De Haan. Belgische toppers Lisa Lung en Cédric Nuytinck hopen nog eens internationaal te schitteren. Dinsdag gaat de actie van start in sporthal Haneveld.

Met 15 spelers uit de top honderd is het deelnemersveld bij de mannen goed gestoffeerd. Cédric Nuytinck (nummer 8), Florent Lambiet (nummer 12) en Robin Devos (nummer 26) zijn de Belgische reekshoofden in het enkelspel. “Het is altijd leuk om in België te spelen”, opent Nuytinck. “Ik heb onlangs enkele competitiewedstrijden gespeeld en ben tevreden over mijn voorbereiding. Nu kijk ik ernaar uit om aan het toernooi te beginnen. Hierna komen er verschillende events op rij aan.”
Vorig jaar draaide het enkelspel uit op een sisser voor de Belgische kampioen. Hij ging in de tweede ronde onderuit tegen de Indiër Sanil Shetty. “Het was een zware ontgoocheling. Ik zat toen in een moeilijke periode en had weinig matchritme. Nu ben ik beter voorbereid. Het blijft wel een zwaar toernooi met veel topspelers en jonge talenten. Ik heb niet echt een doelstelling. Ik wil gewoon mijn niveau halen en dan zien we wel. Een toernooizege zou natuurlijk mooi zijn, maar ik ga mij daar niet op fixeren.”
Misschien is er iets mogelijk in het dubbelspel? Robin Devos en Cédric Nuytinck zijn het eerste reekshoofd en behaalden vorig jaar zilver. “We kunnen weer hoog mikken. Het is wel al een tijdje geleden dat we samen hebben gespeeld, dus het zal nog wat aanpassen zijn in het begin.”

Wereldkampioen op post
En wat met Laurens Devos? De 18-jarige Antwerpenaar kroonde zich zaterdag in het Sloveense Lasko op een indrukwekkende manier tot wereldkampioen in de klasse 9 bij de mindervaliden. “Het niveau op de Belgium Open ligt een stuk hoger”, verduidelijkt Devos, die dinsdag al in actie komt. “De hoofdtabel halen is mijn doelstelling en natuurlijk hoop ik ook veel wedstrijden te winnen om mijn wereld ranking te verbeteren.”

Bij de vrouwen is er opnieuw een sterke bezetting, er zijn maar liefst 25 speelsters uit de top honderd aanwezig. De Japanse vrouwen, met de winnares van vorig jaar Saki Shibata op kop, zullen weer de dienst uitmaken. Concurrentie kan komen uit Europa met tweevoudig kampioen in De Haan Georgina Pota (Hongarije), Matilda Ekholm (Zweden) en Britt Eerland (Nederland). De Belgische vrouwen zullen moeten knokken om ver te geraken. Lisa Lung en Margo Degraef zijn reekshoofd en krijgen nog even de kans om hun tegenstandsters in te schatten. Van Waalse zijde is het nog uitkijken naar Nathalie Marchetti. Zij verschijnt dinsdag al aan de tafel in de kwalificaties.

De Belgium Open (ITTF Challenge) vindt plaats in het Sport- en Recreatiecentrum Haneveld (Nieuwe steenweg 74 - 8420 De Haan). Er worden medailles uitgedeeld in zes competities: mannen- en vrouwen enkelspel, mannen- en vrouwen dubbelspel en U21 (mannen en vrouwen). Van 23 tot 24 oktober wordt er gestreden in de kwalificatietabel (knock-outsysteem). De hoofdtabel gaat van start op 25 oktober. Op vrijdag krijgen we de finales in de U21 competitie. De apotheose is voor zaterdag, dan volgen de finales in het enkel- en dubbelspel. Van dinsdag tot donderdag is de toegang gratis. Vrijdag en zaterdag is de inkomprijs 5 euro. Hopelijk tot dan!