Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Dameswerking

We stellen vast dat er slechts 13,5% vrouwen (alle leeftijden) en 16% meisjes (jeugd -19) actief zijn in de VTTL. Onze bedoeling is dan ook een verhoogde participatie van meisjes in de doelgroep 6-18. Daarnaast merken we dat het aandeel meisjes t.o.v. jongens afneemt met de leeftijd en de drop-out stijgt. We willen dan ook acties ondernemen om de meisjes/vrouwen meer betrokken te houden bij de clubs. We willen hierbij heel laagdrempelig starten en promoten in eerste instantie het recreatieve aspect. We willen zo samen met de clubs openstaan voor een brede instroom. Anderzijds hebben we gemerkt dat mits goede begeleiding er zeker ook doorstroming mogelijk is naar alle niveaus. 

Een bijkomende doelstelling is om enerzijds extra meisjes / vrouwen te motiveren om een opleiding te volgen (S2C en/of initiator) en als trainster aan de slag te gaan en anderzijds willen we ook de reeds aanwezige trainsters meer betrekken bij de activatie van meisjes. Op middellange termijn willen we die trainsters ook extra begeleiden door inzet van een expert en het ter beschikking stellen van content. Het percentage vrouwelijke trainers is momenteel met 11 à 12% behoorlijk laag en een stuk lager dan het gemiddelde van 32% voor alle sportfederaties.

De federatie wenst daarom extra in te zetten op de dameswerking in de clubs. Op regelmatige tijdstippen zal een video verspreid worden op de website en via sociale media om de dameswerking beter in beeld te brengen, met specifieke oefeningen en uitleg. Bovendien komt er in navolging van het diploma jeugdsterren (het welbekende jeugdsportproject) een nieuw diploma “Damessterren”. Gezien het heel recreatieve karakter van deze werking zijn er geen strenge voorwaarden verbonden aan dit project. Er is slechts 1 minimumvoorwaarde, namelijk het organiseren van aparte damestrainingen (minstens tweewekelijks). Hiervoor dient U in eerste instantie enkel aan te geven dat U dit binnen uw club organiseert. We werken dus op basis van goed vertrouwen en de sociale controle.

Meisjes/dames die continu in een voornamelijk mannelijke trainingsgroep terecht komen haken vaak te vlug af. Bij de beginnende spelers is het echter belangrijk om zeker een onderscheid te maken tussen jongens en meisjes. Het contact en plezier maken met andere meisjes/dames van dezelfde leeftijd is belangrijk om in de club te blijven. De betere meisjes/dames kunnen op termijn wel doorstromen naar een gemengde groep waar ze dan een extra training kunnen volgen, maar dit zal afhangen van hun eigen doelstellingen.

Een club die aan de minimumvoorwaarde voldoet, en zich hier ook inschrijft voor dit project (zie onderaan om in te schrijven), verdient automatisch al 1 ster. De andere sterren zijn te verdienen via:

 • Een gediplomeerde trainster in de club
 • Minstens 8 aangesloten dames in de club
 • Minstens 3 nieuwe aangesloten dames in de club
 • Een damesploeg ingeschreven in de interclub

Per item krijgt de club een extra ster, waarbij het maximum haalbare 5 sterren is. De diploma’s worden toegekend op het einde van het seizoen (uitreiking van de diploma’s is voorlopig voorzien op de Provinciale Algemene Vergadering van april/mei).

KLIK HIER OM IN TE SCHRIJVEN

Zijn momenteel inschreven:

 • TTC Deinze
 • TTC Meerdaal Leuven
 • TTC Merelbeke
 • TTC Meulebeke 
 • TTC Nova
 • TTC Smash Dolfijn
 • TTK Turnhout

 


LOGO SPORT VLAANDEREN