Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

EJK 2021

De Europese Jeugdkampioenschappen gaan dit jaar door in Varazdin, Kroatië. Vorig jaar werden deze kampioenschappen niet georganiseerd door de corona-pandemie. En sindsdien werd ook de leeftijdsgrens aangepast voor deelname. Sinds dit jaar worden de kampioenschappen niet meer ingedeeld in cadetten en junioren, maar wel in U15 en U19-reeksen.

De Belgen staan met een gezonde ambitie aan de start. Jammer genoeg moesten voor aanvang van het tornooi zowel Olav Kosolosky als Louis Laffineur zich geblesseerd afmelden bij de jongens U19.

Langs Vlaamse zijde is het uitkijken wat Julie van Hauwaert en Sara Devos kunnen presteren in de U19-reeksen, terwijl Tom Closset en Per Gevers het beste van zichzelf gaan geven in de U15-reeksen.

De U19-spelers en speelsters beten de spits af op 18 juli. De U15-reeksen starten op 27 juli.

Enkelspel U19

Bij de dames dienden de 4 speelsters zich te kwalificeren voor de hoofdtabel. Julie van Hauwaert, Sara Devos, Estelle Duvivier en Candice Lardinois slaagden daar allen in. Julie en Sara wonnen al hun wedstrijden in de poule en eindigden zo eerste in hun poule. Estelle en Candice moesten 1 keer het onderspit delven, maar kwalificeerden zich wel als tweede in hun poule. Op de hoofdtabel liep het al vlug mis voor Sara, Estelle en Candice. Alleen Julie stootte door naar de tweede ronde. Daarin moest ze het opnemen tegen Darya Kisel, het negende reekshoofd. Dat bleek ook het eindstation te zijn.

Bij de heren zijn zowel Adrien Rassenfosse als Nicolas Degros rechtstreeks geplaatst voor de hoofdtabel. Alessi Massart deed het in de kwalificaties ook uitstekend. Ook hij bleef ongeslagen in de kwalificaties en pakte het daarbij horende ticket voor de hoofdtabel. Alessi verloor op de hoofdtabel, Adrien en Nicolas waren ook hier de eerste  ronde nog vrij. In die tweede ronde gaf Nicolas een 3-0 voorsprong uit handen. Waardoor alleen Adrien nog in het tornooi zit. En voorlopig blijft Adrien winnen. Hij is ondertussen aanbeland bij de laatste 16.

(Gemengd) dubbelspel U19

Er kwamen ook enkele Belgen in actie in het (gemengd) dubbelspel. Maar jammer genoeg werden die allemaal vroegtijdig uitgeschakeld. Enkel het duo Estelle - Candice bereikte de laatste 32. Zij namen het daarin op tegen Zadarova - Arapovic, het zevende reekshoofd. En dat bleek voor de Belgische tandem een stukje te sterk.

Team-event U19

De dames eindigden na 2 zeges als eerste in hun poule. Eerst werd Letland met 3-0 opzij gezet, nadien werd ook Finland geklopt met 3-1. De meisjes streden maandagochtend in de play-offs voor een plaats bij de beste 16 tegen Noorwegen. De Noorse meisjes eindigden derde in hun poule in eerste divisie. In de play-off wedstrijd was er weinig verschil tussen de teams, maar jammer genoeg stond er na 4 spannende wedstrijden en 3-1 nederlaag op het bord voor het Belgische meisjesteam. Zij streden verder voor de plaatsen 17 tot en met 24 en eventuele promotie naar de hoogste afdeling. Daar klopten de Belgische meisjes de noorderburen Nederland met duidelijke 3-0 cijfers en waren ze nog slechts 2 zeges verwijderd van promotie. De volgende horde, met name Moldavië, bleek echter nipt te sterk. De Belgische meisjes verloren met 1-3 en eindigen zo op de 19de plaats.

De jongens startten het tornooi als eerste reekshoofd. Het liep echter niet van een leien dakje. Tegen Hongarije werd nog een nipte 3-2 zege geboekt, maar tegen Italië gingen de Belgen met dezelfde cijfers ten onder. In hun laatste groepswedstrijd namen ze het nog op tegen het ongeslagen Spanje. En ook hier werd er gespeeld tot aan de vijfde match. De Belgen pakten hier wel opnieuw de zege. Met 2 zeges uit drie wedstrijden eindigen de Belgen wel slechts als derde in hun poule. Als beste derde gingen ze wel rechtstreeks door naar de top 16 en dienden er geen play-offs gespeeld te worden. In die 8ste finale werd Duitsland de tegenstander. Met Kay Stumper heeft Duitsland het topreekshoofd van het enkelspel in hun rangen en dat bleek ook. Hij pakte twee zeges en had zo een groot aandeel in de Duitse 3-1 zege. De Belgen dienden nu verder te spelen voor de plaatsen 9 tot 16 en behoud in de hoogste afdeling. Daar zijn ze ook in geslaagd dankzij een nipte 3-2 zege tegen Noorwegen. En nadien klopten ze ook nog Portugal waardoor een negende plaats in de eindstand gehaald werd.

We volgen het tornooi uiteraard verder op de voet.

Speler(s): 
Per Gevers
Sara Devos
Tom Closset
Julie Van Hauwaert
Coach(es): 
David Henkens
Yannick Vostes
Datum: 
zondag, 18 juli, 2021 tot maandag, 2 augustus, 2021
Plaats: 
Varazdin