Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

EJK 2021

De Europese Jeugdkampioenschappen gaan dit jaar door in Varazdin, Kroatië. Vorig jaar werden deze kampioenschappen niet georganiseerd door de corona-pandemie. En sindsdien werd ook de leeftijdsgrens aangepast voor deelname. Sinds dit jaar worden de kampioenschappen niet meer ingedeeld in cadetten en junioren, maar wel in U15 en U19-reeksen.

De Belgen stonden met een gezonde ambitie aan de start. Jammer genoeg moesten voor aanvang van het tornooi zowel Olav Kosolosky als Louis Laffineur zich geblesseerd afmelden bij de jongens U19. Langs Vlaamse zijde was het uitkijken wat Julie van Hauwaert en Sara Devos konden presteren in de U19-reeksen, terwijl Tom Closset en Per Gevers het beste van zichzelf zouden geven in de U15-reeksen. De U19-spelers en speelsters beten de spits af op 18 juli. De U15-reeksen zijn op 27 juli van start gegaan.

Enkelspel U15

De strijd voor de individuele medailles startte op 30 juli met heel wat poulewedstrijden. Net zoals bij de U19-reeksen waren de reekshoofden rechtstreeks geplaatst voor de hoofdtabel. Tom Closset en Xavier Wats dienden zo geen kwalificaties te spelen. Alle andere Belgen kwamen vanaf 30 juli wel in actie.

Bij de jongens kon Per Gevers uiteindelijk 1 zege binnenhalen, maar verloor ook twee wedstrijden. Hierdoor werd hij derde in zijn poule en stootte niet door naar de hoofdtabel. Zo bleven in deze reeks nog Tom Closset en Xavier Wats over. Zij startten hun individuele medaille-zoektocht op zaterdag. Zowel Tom als Xavier waren de eerste ronde nog vrij, maar in de tweede ronde moesten ze aan de bak. Tom kon een 1-3 achterstand nog recht trekken en pakte de zege met 4-3. Xavier had minder moeite en pakte de zege met 4-1. Beiden gingen zo door naar de laatste 32. In die 16de finales twee ontmoetingen België - Frankrijk. Tom nam het op tegen Flavien Coton en kon na 6 sets zegevieren. Xavier moest voorbij Felix Lebrun voor zijn plaats in de 8ste finales. De Fransman, het tweede reekshoofd, bleek echter na vier sets de betere van de twee. Tom nam het in de 8ste finale op tegen de Hongaar Szantosi, het zesde reekshoofd, voor een plaats in de kwartfinale. En ook in deze wedstrijd kwam Tom als winnaar na boven. In de vierde set liet hij al een matchpunt liggen, maar in set 5 was het dan toch prijs. Een mooie 4-1 zege. In de kwartfinale moest Tom voorbij het eerste reekshoofd, de Roemeen Iulian Chirita. Deze bleek toch te sterk na 4 sets. Tom mag desalniettemin terugkijken op een heel goed tornooi.

Bij de meisjes bleef Lilou Massart foutloos. Met twee eenvoudige zege stootte zij als eerste van haar poule door naar de hoofdtabel. Rachelle Hazee kon jammer genoeg geen enkele wedstrijd winnen en eindigde als vierde in haar poule en was definitief uitgeschakeld. Eloïse Duvivier pakte wel een mooie tweede plaats in haar poule, met 2 zeges en slechts 1 nederlaag, en stootte ook zo door naar de hoofdtabel. Lilou en Eloïse kwamen zaterdag opnieuw in actie. En ook deze dag verliep heel goed voor de jeugdige Belgische meisjes. Beiden konden een reekshoofd (respectievelijk reekshoofd 15 en 17) kloppen en zaten zo bij de laatste 32 overgebleven meisjes. Dat bleek het eindstation voor Eloise. Na een spannende wedstrijd moest zij met 2-4 haar meerdere erkennen in de Portugese Matilde Pinto. Lilou bleef echter winnen en kon zich kwalificeren voor de 8ste finales na een mooie 4-3 zege tegen de Griekse Gkaintatzi. In de 8ste finale nam ze het op tegen de Ierse Sophie Earley, het vierde reekshoofd. Deze bleek na 4 sets te sterk waardoor ook Lilou het strijdtoneel moest verlaten.

(Gemengd) dubbelspel U15

Ook heel wat Belgische teams waagden hun kans in het (gemengd) dubbelspel. Deze volgden we van dichterbij vanaf de laatste 32. In het gemengd dubbelspel haalden zowel het duo Wats-Massart als het duo Closset-Hursey (Wales) de laatste 32. Dit bleek echter ook het eindstation van beide teams. Zij werden in die ronde geklopt door een duo uit respectievelijk Duitsland en Frankrijk. Ook in het damesdubbel bleek de laatste 32 het eindstation voor de Belgische speelsters. Het duo Duvivier-Massart verloor met 2-3 tegen een Russisch duo, terwijl Hazee-Singh (Ierland) niet opgewassen bleek tegen de Duitse tandem. In het jongensdubbel slaagden Closset-Wats er wel in om bij de laatste 16 teams te komen. Daar verloren ze tegen een Portugees duo.

Team-event U15

De meisjes eindigden na een knappe 2 op 3 in de poules op de tweede plaats. Alleen tegen Frankrijk werd verloren. Daardoor waren ze rechtstreeks geplaatst voor de top 16 en dienden er geen play-off wedstrijden gespeeld te worden. In die 8ste finale wonnen de meisjes nadien mooi met 3-1 van Kroatië. Polen bleek in de kwartfinale net iets te sterk. Nadien werd nog verder gespeeld voor de plaatsen 5 tot 8. De Belgische meisjes eindigden op een heel verdienstelijke 7de plaats.

Ook de jongens dienden Frankrijk te bekampen en ook zij verloren in de poule van het Franse team. Maar net zoals de meisjes konden ook de jongens de andere twee wedstrijden in de poule winnend afsluiten en zo de tweede plaats in de poule pakken. In de 8ste finales was de tegenstander Zweden. Deze gingen met 3-1 voor de bijl. Maar net zoals bij de meisjes was ook hier het eindstation de kwartfinale. Tegen Tsjechië werd verloren en zo dienden ook zij zich tevreden te stellen met wedstrijden voor de plaatsen 5 tot 8. En ook hier eindigde het tornooi op een heel mooie 7de plaats.

Enkelspel U19

Bij de dames dienden de 4 speelsters zich te kwalificeren voor de hoofdtabel. Julie van Hauwaert, Sara Devos, Estelle Duvivier en Candice Lardinois slaagden daar allen in. Julie en Sara wonnen al hun wedstrijden in de poule en eindigden zo eerste in hun poule. Estelle en Candice moesten 1 keer het onderspit delven, maar kwalificeerden zich wel als tweede in hun poule. Op de hoofdtabel liep het al vlug mis voor Sara, Estelle en Candice. Alleen Julie stootte door naar de tweede ronde. Daarin moest ze het opnemen tegen Darya Kisel, het negende reekshoofd. Dat bleek ook het eindstation te zijn.

Bij de heren waren zowel Adrien Rassenfosse als Nicolas Degros rechtstreeks geplaatst voor de hoofdtabel. Alessi Massart deed het in de kwalificaties ook uitstekend. Ook hij bleef ongeslagen in de kwalificaties en pakte het daarbij horende ticket voor de hoofdtabel. Alessi verloor op de hoofdtabel in de eerste ronde, Adrien en Nicolas waren ook hier de eerste  ronde nog vrij. In die tweede ronde gaf Nicolas een 3-0 voorsprong uit handen. Waardoor alleen Adrien nog in het tornooi zit. Uiteindelijk stootte Adrien door naar de laatste 16, maar ook voor hem eindigde de strijd daar. De Roemeen Movileanu bleek met 4-0 te sterk.

(Gemengd) dubbelspel U19

Er kwamen ook enkele Belgen in actie in het (gemengd) dubbelspel. Maar jammer genoeg werden die allemaal vroegtijdig uitgeschakeld. Enkel het duo Estelle - Candice bereikte de laatste 32. Zij namen het daarin op tegen Zadarova - Arapovic, het zevende reekshoofd. En dat bleek voor de Belgische tandem een stukje te sterk.

Team-event U19

De dames eindigden na 2 zeges als eerste in hun poule. Eerst werd Letland met 3-0 opzij gezet, nadien werd ook Finland geklopt met 3-1. De meisjes streden maandagochtend in de play-offs voor een plaats bij de beste 16 tegen Noorwegen. De Noorse meisjes eindigden derde in hun poule in eerste divisie. In de play-off wedstrijd was er weinig verschil tussen de teams, maar jammer genoeg stond er na 4 spannende wedstrijden en 3-1 nederlaag op het bord voor het Belgische meisjesteam. Zij streden verder voor de plaatsen 17 tot en met 24 en eventuele promotie naar de hoogste afdeling. Daar klopten de Belgische meisjes de noorderburen Nederland met duidelijke 3-0 cijfers en waren ze nog slechts 2 zeges verwijderd van promotie. De volgende horde, met name Moldavië, bleek echter nipt te sterk. De Belgische meisjes verloren met 1-3 en eindigen zo op de 19de plaats.

De jongens startten het tornooi als eerste reekshoofd. Het liep echter niet van een leien dakje. Tegen Hongarije werd nog een nipte 3-2 zege geboekt, maar tegen Italië gingen de Belgen met dezelfde cijfers ten onder. In hun laatste groepswedstrijd namen ze het nog op tegen het ongeslagen Spanje. En ook hier werd er gespeeld tot aan de vijfde match. De Belgen pakten hier wel opnieuw de zege. Met 2 zeges uit drie wedstrijden eindigen de Belgen wel slechts als derde in hun poule. Als beste derde gingen ze wel rechtstreeks door naar de top 16 en dienden er geen play-offs gespeeld te worden. In die 8ste finale werd Duitsland de tegenstander. Met Kay Stumper heeft Duitsland het topreekshoofd van het enkelspel in hun rangen en dat bleek ook. Hij pakte twee zeges en had zo een groot aandeel in de Duitse 3-1 zege. De Belgen dienden nu verder te spelen voor de plaatsen 9 tot 16 en behoud in de hoogste afdeling. Daar zijn ze ook in geslaagd dankzij een nipte 3-2 zege tegen Noorwegen. En nadien klopten ze ook nog Portugal waardoor een negende plaats in de eindstand gehaald werd.

We volgen het tornooi uiteraard verder op de voet.

Speler(s): 
Per Gevers
Sara Devos
Tom Closset
Julie Van Hauwaert
Coach(es): 
David Henkens
Yannick Vostes
Datum: 
zondag, 18 juli, 2021 tot maandag, 2 augustus, 2021
Plaats: 
Varazdin