Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

EJK 2022

Woensdag zijn de Europese jeugdkampioenschappen in Belgrado (6-15 juli) van start gegaan. Onze grote Belgische delegatie (veertien spelers) hoopt te kunnen meedingen naar de prijzen. Op deze pagina houden we u op de hoogte van de belangrijkste gebeurtenissen tijdens dit kampioenschap.

Teamcompetitie - dag 1

De cadetten jongens gingen om 11 uur de strijd aan met Roemenië op de eerste dag van de teamcompetitie. Het werd een zware wedstrijd. Per Gevers en co. gaven alles, maar moesten met een 0-3-nederlaag afdruipen. Later op de dag ging de tweede groepswedstrijd tegen Spanje ook verloren. De eer werd gered in het dubbelspel door Thomas Laruelle en Per Gevers. De cadetten meisjes gingen ook de boot in tijdens hun openingswedstrijd tegen Polen (0-3). Tegen Bulgarije was het woensdag wel prijs, 3-1-overwinning. Mooie opsteker.

De U19 jongens (junioren) hebben medailleambities. Ze konden die op dag één al meteen kracht bijzetten. Hongarije werd in de eerste match vlot met 3-0 opzijgezet. Tom Closset zorgde voor het derde punt met een overwinning tegen Wei Yu Chen. Kroatië bleek later op de dag een taaiere tegenstander. Onder impuls van een sterk spelende Adrien Rassenfosse kon ook deze klip omzeild worden. Morgen wacht nog een confrontatie met Noorwegen, dat laatste staat in de groep.
Julie Van Hauwaert en co. namen een vliegende start. Estland was geen partij in de eerste groepswedstrijd. Morgen kijken de meisjes junioren Denemarken in de ogen.

Teamcompetitie - dag 2

Ook vandaag beten de cadetten jongens de spits af. Tegen het Franse team viel echter geen eer te behalen. Frankrijk geldt als één van de grote favorieten voor de titel. Het werd dan ook een droge 0-3 waarbij ook geen enkele set richting de Belgen ging. De Belgen dienen nu voor het behoud te strijden in de hoogste afdeling. De cadetten meisjes streden vandaag voor plaats 2 in de poule en een rechtstreeks ticket voor de hoofdtabel. Tsjechië wist ook wat er hen te doen stond. Lilou Massart zette de Belgen na een thriller op een 1-0-voorsprong. Jammer genoeg gingen de volgende drie wedstrijden wel naar de Tsjechen. Een 1-3-nederlaag voor de Belgen en een derde plaats in de poule. 

In de U19 pakten onze jonge Belgen een mooie 3 op 3 en sluiten zo de poule af als nummer 1. Noorwegen werd vandaag vakkundig met 3-0 geklopt. De meisjes trachten hun plaats in de hoogste afdeling opnieuw in te nemen. Gisteren werd Estland reeds opzij gezet. Vandaag namen ze de maat van Denemarken. Een spannende wedstrijd werd het wel. Pas na 5 wedstrijden konden de Belgische meisjes de zege binnenhalen. Zo verzekerden ze zich van de 1ste plaats in de poule. Morgen komen zij opnieuw in actie voor een plek op de hoofdtabel.

Teamcompetitie - dag 3

De cadetten jongens hebben zich verzekerd van het behoud in de top 16 van Europa. Ze klopten daarvoor Nederland met 3-1 in een play-offwedstrijd. Bij de top 16 was het niveau iets te hoog voor de cadetten. Israël klopte onze landgenoten met 3-0. Ook de cadetten meisjes streden voor het behoud. Met een 3-1-zege tegen Italië konden ook zij juichen. Frankrijk was de volgende tegenstander. Het werd een mooie ontmoeting met wisselende kansen. Lilou Massart rondde een knappe teamprestatie af in de vierde wedstrijd met een 3-2-zege tegen Jade Quynh-Tien Huynh. Morgenmiddag wacht met Duitsland een andere Europese grootmacht. 

Voor junioren meisjes was er vandaag een barragewedstrijd tegen Turkije gepland. Bij winst konden ze toetreden tot de top 16. Sara Devos en co. waren gebrand op de overwinning. Het werd een zware wedstrijd tegen de Turkse meisjes. Uiteindelijk was het Julie Van Hauwaert die voor het beslissende derde punt zorgde na een zege tegen Zeynep Karaca. Duitsland bleek bij de laatste 16 een maatje te groot. Onze meisjes mogen desondanks terugblikken op een mooi toernooi.
Tom Closset en co. raasden door de groepsfase. In de 1/8ste finale was Israël de tegenstander. Het werd een nieuwe triomftocht voor onze U19 jongens. In de kwartfinale wacht Italië, een medaille is in zicht.

Teamcompetitie - dag 4

De vier teams van België konden zich heel mooi kwalificeren bij de beste 16. Twee daarvan stootten gisteren door naar de kwartfinales. De U19-jongens gelden als één van de favorieten voor eremetaal en namen het vandaag op tegen Italië. De Italianen konden uiteindelijk slechts 1 setje afsnoepen van onze jongens. Een heel vlotte 3-0 zege en door naar de halve finales. Daarin namen ze het  op tegen Roemenië. Na meer dan 2,5 uur wedstrijd stond er spijtig genoeg een 1-3 score op het bord voor de Roemenen. Maar liefst 3 wedstrijden werden beslist in 5 sets. Nipt verlies in de halve finales, maar toch een mooie bronzen medaille voor de U19-jongens. Ook de U15-meisjes streden nog volop mee voor de medailles deze middag. Zij moesten voorbij Duitsland voor een plaats in de halve finales. Het werd een heel spannende wedstrijd met wisselende kansen. Het waren echter de Duitsers die na 5 spannende wedstrijden aan het langste eind trokken ondanks twee zeges van Lilou Massart. Tegen Oekraïne werd later op de avond nog gestreden. Die wedstrijd werd met 0-3 verloren. Toch mogen de U15-meisjes terugblikken op een uitstekend teamevent. 

Voor de U15-jongens en U19-meisjes was er de strijd voor plaatsen 9 tot en met 16. De U19-meisjes kwamen oorspronkelijk uit in de tweede divisie, maar stootten mooi door naar de 8ste finales. Het was echter belangrijk om ook vandaag nog een wedstrijd te winnen. Tegen Servië werd een mooie collectieve prestatie neergezet. Een 3-1 winst en volgend jaar zeker van een plaatsje in de hoogste afdeling. Later op de dag was Slovakije de volgende tegenstander. Ook deze gingen voor de bijl waardoor de U19-meisjes een top 10 plaats binnenhaalden. De U15-jongens moesten tegen Engeland aan de bak. Het werd echter een zware 3-0-nederlaag. Hierdoor streden zij verder voor de plaatsen 13 tot 16. In hun tweede wedstrijd van de dag was Griekenland de opponent. Dankzij een mooie 3-1-zege verzekerden de U15-jongens ook hun verblijf komend jaar in de hoogste afdeling.

Enkel- en dubbelcompetitie - dag 1 & 2

Charles Janssens haalde de hoofdtabel bij de cadetten jongens. Jammer genoeg moest hij in de eerste ronde al het onderspit delven tegen de Oekraïner Solodkyi. Per Gevers komt morgen nog in actie. Hij treft de Tsjech Moravek. In het dubbelspel zijn alle cadetten jongens al uitgeschakeld. Onze cadetten meisjes speelden een uitstekende teamcompetitie. Dat deed veel verhopen voor het enkel- en dubbelspel. Lilou Massart en Lilly Laffineur komen morgen in actie in de eerste ronde van de hoofdtabel. Beide meisjes konden met hun respectievelijke partners ook al de eerste ronde van het dubbelspel winnend afsluiten.

Adrien Rassenfosse en Louis Laffineur behoren tot de favorieten in het enkelspel bij de jongens juniores. In het dubbelspel kon het Belgische duo de eerste klip alvast omzeilen. In het enkelspel spelen ze morgen hun eerste wedstrijd op de hoofdtabel. Tom Closset mocht zijn ding al doen in de eerste ronde. De Hongaar Krebs kon hij alvast makkelijk verslaan. Tim Giltia knokte zich ook naar de volgende ronde na een 4-3-zege tegen de Est Pukk. Alessi Massart werd uitgeschakeld. De Italiaan Giacomo Allegranza was hem te slim af: 4-1.

Eloise Duvivier schopte het tot de hoofdtabel bij de juniores meisjes. Een knappe prestatie. Ze kon wel niet verder doorstoten. De Kroatische Bruna Borovec bleek net dat tikkeltje sterker. Julie Van Hauwaert en Sara Devos waren reekshoofd en spelen morgen hun eerste wedstrijd. Van Hauwaert treft de Hongaarse Tolgyes om 16u40. Devos neemt het op tegen de Moldavische Vieru om 17u20. Wie we morgen ook nog gaan terugzien is Candice Lardinois. Ze won haar partij in de eerste ronde met 4-0 van de Slovaakse Stullerova. Onze juniores meisjes komen morgen ook nog in actie in de dubbelcompetitie, waar ze ondertussen toe zijn aan de derde ronde.  

Enkel- en dubbelcompetitie - dag 3

Op dag 3 wordt traditioneel het kaf van het koren gescheiden. En dat was ook dit jaar het geval. Lilou Massart zorgt ervoor dat er morgen ook nog een Belgische U15 in actie komt. Zij plaatste zich heel knap bij de laatste 32 en neemt het daarin op tegen de Duitse Koharu Itagki. En in het dubbelspel plaatste zij zich mooi voor de kwartfinales aan de zijde van Natalia Gaworska (POL). Jammer genoeg zijn alle andere Belgen uitgeschakeld.

Bij de U19 wel meer Belgisch succes. In het enkelspel plaatsten zich maar liefst 5 Belgen bij de laatste 32. Julie van Hauwaert en Sara Devos gaan door naar dag 4 bij de meisjes, terwijl Adrien Rassenfosse, Louis Laffineur en Tom Closset hetzelfde deden bij de jongens. Ook hier blijft in het dubbelspel nog slechts 1 duo over. Adrien en Louis nemen het morgen in de kwartfinale op tegen het duo Chirita - Redzimski (ROE-POL). 

Medailles liggen nog steeds voor het grijpen. Hopelijk slagen onze Belgische talenten er morgen in om nog verder te geraken...

Enkel- en dubbelcompetitie - dag 4

We naderen de ontknoping van deze Europese Jeugdkampioenschappen. Morgen gaat het tornooi zijn laatste dag in. Bij de start van vandaag lagen er nog volop kansen voor onze Belgen. Bij de U15 was het uitkijken naar Lilou Massart. Zij kwam als eerste in actie deze voormiddag. En met een heel overtuigende 4-0-zege stootte zij door naar de laatste 16. De Duitse Itagki kwam er niet aan te pas. Om 14 uur nam zij het op tegen het eerste reekshoofd, de Roemeense Bianca Mei Rosu. Lilou vocht voor ieder punt en sleepte een mooie 4-2-zege binnen. Lilou ging zo door naar de kwartfinales na een heuse stunt. Daarin moest ze voor een plaats in de halve finales voorbij de Francaise Guo Zheng Nina Elsa. En ook deze wedstrijd werd heel knap gewonnen met 4-1. Een halve finaleplaats en bijhorende medaille is aldus verzekerd. Wat een mooi succes voor Lilou. Zij komt morgen in het enkelspel opnieuw in actie !!!

Bij de U19 komen nog 5 Belgen in actie. Sara Devos en Julie van Hauwaert doen een gooi naar de laatste 16 bij de meisjes, terwijl Tom Closset, Adrien Rassenfosse en Louis Laffineur meestrijden bij de jongens. Julie en Sara kwamen eerst aan de beurt. Julie nam het op tegen het zesde reekshoofd, de Kroatische Hana Arapovic. Voor Julie betekende dit het eindstation na een 1-4 nederlaag. Sara nam het op tegen de Tsjechische Anna Klempererova. Het werd een heel spannende wedstrijd waarbij Sara na 6 sets aan het langste eind trok. Zij gaat door naar de laatste 16 waarin ze het even later opnam tegen de Bulgaarse Georgieva die verrassend het nummer 7 van de plaatsingslijst versloeg in de vorige ronde. De Bulgaarse bleek echter een begenadigde dag te hebben, want ook Sara kon niet op tegen dit Bulgaarse talent. Een zware 0-4 nederlaag was het gevolg. Toch een heel knappe prestatie om de laatste 16 te halen. Ook de jongens kwamen aan de beurt. Tom Closset moest tegen de Italiaan Puppo Andrea. De Italiaan begon de wedstrijd als favoriet en maakte die favorietenrol ook waar. Een 0-4 nederlaag was het gevolg. Adrien en Louis namen het beiden op tegen een Fransman en beiden slaagden er in om de zege binnen te halen na 6 sets. De 8ste finales werden het eindstation voor Louis Laffineur. Na 6 spannende sets moest hij het hoofd buigen voor de Roemeen Chirita. Voor Adrien werden de 8ste finales werd positief afgesloten. Met een vlotte 4-1-zege kon hij zich mooi plaatsen voor de kwartfinales. Daarin nam hij het op tegen de Roemeen Ionescu Eduard. Na een heuse titanenstrijd moest Adrien het hoofd buigen met 4-2. 

Ook in het dubbelspel lagen nog  kansen. Bij de U15-meisjes kwam Lilou Massart in actie met de Poolse Gaworska in de kwartfinale, terwijl bij de U19-jongens Adrien en Louis ook in de kwartfinale zaten. Tegen het Franse duo Huynh-Pyjol vochten de meisjes voor iedere bal. Het werd echter een 1-3 nederlaag. Even later kwamen de jongens in actie. Zij namen het op tegen de Pools-Roemeense combinatie Redzimski-Chirita. De eerste set ging nog verloren, maar vanaf dan namen de jonge Belgen de wedstrijd over. Een heel mooie 3-1-winst en door naar de halve finale !!!

Enkel- en dubbelcompetitie - dag 5

Lilou Massart was 'on fire' in Belgrado. Tot waar kon haar sprookje nog reiken? Vrijdagmorgen rekende ze in de halve finale alvast simpel af met de Duitse Josephina Neumann. Een overhoopte U15-finale volgde dus voor deze talentvolle Waalse. Het tweede reekshoofd Natalia Bogdanowicz was de tegenstandster in de eindstrijd. Lilou was niet onder de indruk en stoomde door naar een 2-0-voorsprong in sets. Wat een niveau! De Poolse knokte zich wel terug in de wedstrijd en kon nog een belle afdwingen. Toch zenuwen bij Lilou? Helemaal niet! Ze kwam 5-2 voor en gaf die voorsprong nooit meer uit handen. Een geweldige prestatie. Lilou Massart is de eerste Belgische ooit met een Europese jeugdtitel op haar palmares. Bij de mannen is er ook maar één Belg in geslaagd: Jean-Michel Saive. Zal Lilou in zijn voetsporen treden?

Louis Laffineur en Adrien Rassenfosse streden op de laatste dag van het EJK ook voor de medailles. In het U19 dubbelspel haalde het Waalse duo de halve finale. Het werd daarin een spannende strijd met de Fransen Deschamps en Poret. In de vierde set kregen onze landgenoten een matchpunt, maar ze konden dat niet verzilveren. Maar de spanning bleef ook in de vijfde set. De Fransen namen de bovenhand, maar Rassenfosse en Laffineur verkleinden het puntenverschil. Uiteindelijk werd het nog 11-9 voor de Fransen. Balen, maar beide jongens kunnen met brons toch terugblikken op een mooi toernooi. 

Live beelden van de wedstrijden zijn te zien op de ETTU-website (link onderaan de pagina).

Speler(s): 
Per Gevers
Sara Devos
Tom Closset
Julie Van Hauwaert
Coach(es): 
Yannick Vostes
Carlo Agnello
Datum: 
woensdag, 6 juli, 2022 tot vrijdag, 15 juli, 2022
Plaats: 
Belgrado