Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

EK U21

Kosolosky en Devos met ambitie naar Spa

Het EK U21 in Spa (10-14 november) staat voor de deur. Onze VTTL-toppers Olav Kosolosky (19) en Laurens Devos (21) leven alvast vol vertrouwen toe naar het tornooi. “Laurens is een van de medaillekandidaten”, aldus Kosolosky.

Het WTT Contender tornooi in Slovenië (4-7 november) betekende de comeback van Olav Kosolosky op het internationale toneel. Ongeveer een jaar stond de 19-jarige Oost-Vlaming langs de kant met knieperikelen. “Ik heb nog altijd wat last aan de knie”, vertelt Kosolosky. “Begin september heb ik groen licht gekregen om weer te spelen. De laatste weken ging het enorm goed op training en ik ben met vertrouwen afgereisd naar het Sloveense Lasko.”

De resultaten in Lasko waren schitterend te noemen. Kosolosky haalde de hoofdtabel in het enkelspel en de halve finale in het dubbelspel met Laurens Devos en schakelde terloops de Chinese topspeler Qihao Zhou uit. Een ongelooflijke stunt, want de Chinees maakt deel uit van het nationale team voor het komende WK en heeft al verschillende spelers uit de top tien verslagen. De ITTF postte zelfs een filmpje van deze ‘shocking upset’ op hun social mediakanalen. “Ik mag terugblikken op een mooi tornooi”, aldus Kosolosky. “Realisme moet voorop staan. Ik heb enkele keren geluk gehad en de Chinees had een slechte dag tegen mij en ik een goeie. Ik moet vooral nog werken aan mijn consistentie. De nederlaag tegen de ervaren Duitser Steffen Mengel was logisch en zeker niet ontgoochelend. Dit tornooi heeft mij een boost gegeven voor de rest van het seizoen.”

Medaillekandidaat
Volgende opdracht: EK U21 in Spa, dat woensdag van start gaat. “Ik moet zeker niet te hoog van de toren blazen. Er zijn veel goede spelers aanwezig op het EK U21, de top vier krijgt namelijk een ticket voor het EK seniors. Ik tast een beetje in het duister over het niveau van de andere spelers, want het is al een tijdje geleden dat ik nog tegen hen heb gespeeld. Benieuwd ben ik wel en ik vat het tornooi met de nodige ambitie aan.”

In het dubbelspel zal Kosolosky aantreden met vaste partner Adrien Rassenfosse. Laurens Devos, die zal spelen aan de zijde van Nicolas Degros in Spa, is volgens de VTTL-speler een van de medaillekandidaten in het enkelspel. “Laurens Devos verkeert in een uitstekende vorm en speelt met veel vertrouwen. Ik zie hem als een potentiële medaillewinnaar.”
Maar wat denkt de paralympische kampioen er zelf van? “Ik was heel tevreden over mijn spelniveau in Slovenië”, verklaarde Devos. “Het is de bedoeling om die goede vorm nu vast te houden voor het EK U21. Of ik een medaillekandidaat ben? Ik ga alvast alles geven en we zien wel waar ik uitkom.”

Belgische delegatie
Bij de mannen bestaat de Belgische delegatie op het Europees kampioenschap U21 naast Olav Kosolosky en Laurens Devos nog uit Adrien Rassenfosse en Nicolas Degros. Natacha Koszulap is onze enige vertegenwoordigster bij de vrouwen. Woensdag start alle actie in Spa, zondag staan de finales op het programma.

Tornooipagina ETTU: https://www.ettu.org/en/events/european-under-21-championships/general-information/
Officiële EK U21 website: https://ce21.aftt.be/

Wedstrijdbeelden tafel 1 en 2: https://www.ettu.tv/en-int/page/home-ettu

Dag 1 - 10 november - Groepsfase enkel

Olav Kosolosky komt uit tegen de Kosovaar Karabaxhak, de Noor Haug en de Montenegrijn Radulovic. De Kosovaar werd makkelijk verslagen met 4-0, maar van de Noor verloor Olav met 1-4. De Montenegrijn werd weer makkelijk met 4-0 verslagen. 
Nicolas Degros zit in een groep met de Fransman De Nodrest, de Oostenrijker Promberger en de Zwitser Girod. De Fransman bleek te sterk: 0-4. De Oostenrijker werd makkelijk verslagen met 4-0, de Zwitser met 4-1. 
Adrien Rassenfosse heeft een groep geloot met de Italiaan Rossi, de Pool Kubik en de Tsjech Bako. De openingswedstrijd tegen de Italiaan werd verloren met 1-4, maar de tweede en derde wedstrijden tegen de Pool en de Tsjech werden gewonnen met 4-0. 
Natacha Koszulap neemt het in haar groep op tegen de Poolse Wegrzyn, de Estse Reinol en de Zweedse Roose. Ze verliest met 0-4 tegen de Poolse, maar wint met 4-0 van de Estse. Haar laatste groepswedstrijd verliest ze met 3-4 tegen de Zweedse Roose. 

Dag 2 - 11 november - enkel en dubbel

Op de tweede dag komen ook de topreekshoofden het tornooi vervoegen. Laurens Devos is één daarvan. Voor een plek op de hoofdtabel moet hij voorbij de Fransman De Nodrest, De Roemeen Movileanu en de Pool Kulczycki. Olav Kosolosky neemt het in zijn poule op tegen de Duitser Meissner, de Slovaak Zelinka en de Montenegrijn Radovic. Adrien Rassenfosse neemt het op tegen de Roemeen Sipos, de Moldaviër Ursu en de Italiaan Mutti. En Nicolas Degros moet voorbij de Duitser Meng, de Spanjaard Lillo en de Pool Zandecki. De top 2 van iedere poule stoot door naar de 8ste finales. Laurens nam het in zijn eerste wedstrijd op tegen Movileanu. De Roemeen nam de beste start en leek op weg naar de zege bij een 1-3 voorsprong. Laurens draaide echter de wedstrijd nog volledig om en pakte de drie volgende sets. Olav nam het op tegen Meissner. De Duitser nam de beste start en kwam 0-3 voor. Toch liet Olav het hoofd niet hangen en hij knokte zich terug in de wedstrijd door sets 4 en 5 binnen te halen. Jammer genoeg geen complete comeback, want set 6 ging terug naar de Duitser. Adrien nam vlot de eerste horde. Ursu werd met 4-1 geklopt. Nicolas daarentegen onderging de wet van de sterkste tegen Lillo (1-4). Ondertussen hebben de Belgen ook hun tweede wedstrijd afgewerkt. Olav, Adrien en Nicolas konden zegevieren. Olav klopte Radovic (4-0), Adrien won tegen Mutti (4-1) en Nicolas had weinig moeite met Zandecki (4-0). Laurens moest als enigste Belg in de tweede poulewedstrijd de duimen leggen tegen De Nodrest (1-4). Morgen staan de laatste poulewedstrijden op het programma en zijn de laatste 16 gekend. Alle Belgen maken nog steeds kans op een plaatsje op de eindtabel.

Vanaf dag 2 wordt er ook gestreden in het (gemengd) dubbelspel. Laurens Devos en Nicolas Degros vormen een gelegenheidsduo in Spa. Ze namen het op tegen het duo Andras-Ban. Kansen in sets 1 en 2 waren er zeker voor het Belgische duo, maar enkel in set 2 pakten ze die. De derde set werd opnieuw nipt verloren, terwijl ook de vierde set met ruime cijfers richting de tegenstanders ging. Zo waren Laurens en Nicolas meteen uitgeschakeld. Olav Kosolosky en Adrien Rassenfosse namen het op tegen het duo Koldas-Skala. Na een 0-2 achterstand vochten de jonge Belgen terug. Een knappe 3-2 zege en kwalificatie voor de 8ste finales. Daarin nemen ze het morgen op tegen de Fransen Rembert en Bardet.

In het vrouwendubbel vormen Natasha Koszulap en Sabina Musajeva (Letland) een duo. Ze namen het op tegen het sterke Poolse duo Wegrzyn-Wegrzyn. De twee Poolse zusjes trokken na een heel spannende wedstrijd uiteindelijk toch aan het langste eind.

In het gemengd dubbelspel namen Natasha Koszulap en Patrik Juhasz (Hongarije) het op tegen De Nodrest-Lutz in de eerste knock-out fase. Het sterke Franse team bleek duidelijk een maatje te sterk. Nicolas Degros en Ece Harac (Turkije) namen het in de eerste ronde op tegen Mongiusti-Opeka. Een vlotte 3-0 zege werd hier binnen gehaald. Laurens Devos en Andrea Pavlovic (Kroatië), alsook Adrien Rassenfosse en Ozge Yilmaz (Turkije) waren de eerste ronde vrij. In de 16de finales begonnen Laurens Devos en Andrea Pavlovic sterk met een 2-0 voorsprong, maar daarna kantelde de wedstrijd helemaal en werden ze uitgeschakeld met 2-3 door het Slovaakse duo Zelinka-Puchovanova.Ook voor de andere duo's met Belgische link (Rassenfosse-Yilmaz en Degros-Harac) konden hun wedstrijd niet winnen en zijn uitgeschakeld. 

Dag 3 - 12 november - Enkel en dubbel

Laatste groepswedstrijd in het enkelspel voor de heren. Alle Belgen maken nog kans op een plek bij de beste 16 van Europa.
Laurens Devos nam het op tegen de Pool Kulczycki. Het werd een wedstrijd die alle kanten op kon, getuige daarvan het feit dat maar liefst 4 sets beslist werden met 2 punten verschil. Het was echter de Pool die aan het langste eind trok en zo de tweede plaats in de poule opeiste. Een vroegtijdig einde van het tornooi voor Laurens. Olav Kosolosky moest voorbij de Slovaak Zelinka. De eerste set werd nog verloren, maar nadieMet en Sipos, het tweede reekshoofd. Sipos snapte ook het belang van de wedstrijd en maakte er korte metten mee. Ondanks deze 0-4 nederlaag kwalificeert Adrien zich als 2de in zijn poule voor de volgende ronde. En ook de laatste Belg Nicolas Degros wilde een plek in de volgende ronde. De Duitser Meng kloppen lukte niet (0-4), maar door het resultaat in de andere wedstrijd plaatst Nicolas zich alsnog als tweede voor de volgende ronde. Drie Belgen bij de laatste 16. Morgen gaat de strijd verder...

Het duo Kosolosky-Rassenfosse neemt het later vandaag op tegen het Franse duo Rembert-Bardet voor een plek in de kwartfinale. Met een 3-1 overwinning plaatsen ze zich voor de kwartfinale tegen het Roemeense duo Sipos-Pletea. Met een tamelijk vlotte 3-0 overwinning plaatsen ze zich voor de halve finale. Die zal morgen gespeeld worden. 

Dag 4: 13 november - Enkel en dubbel

Welke Belgen kunnen zich kwalificeren voor de kwartfinales? 
Olav Kosolosky neemt het in de 8ste finales op tegen de Fransman Rembert. De Fransman bleek veel sterker dan onze landgenoot, 0-4 en einde voor Olav.  
Adrien Rassenfosse komt uit tegen de Rus Lev Katsman. Na een razendspannende wedstrijd trekt hij aan het kortste eind. Een 3-4 nederlaag en ook voor Adrien het einde van het EK. 
Nicolas Degros mag het opnemen tegen de Roemeen Rares Sipos. De eerste set ging naar Nicolas, maar daarna nam de Roemeen het spel over. Na een 1-4 nederlaag ook voor Nicolas het einde van dit EK. Geen enkele Belg overleeft de 8ste finales. 

Halve finale voor het duo Olav Kosolosky - Adrien Rassenfosse! Ze nemen het op tegen de Oostenrijker Maciej Kolodziejczyk en de Moldaviër Vladislav Ursu. Kunnen ze de dubbelfinale halen? JA! De eerste set moesten ze uit handen geven, de volgende drie waren wel voor de Belgen. Met een knappe en vlotte 1-3 overwinning plaatsen ze zich voor de dubbelfinale. Heel erg knap van Olav en Adrien. Morgen nemen ze het om 15u40 op tegen het duo Csaba Andras (Hongarije) - Ivor Ban (Kroatië) op tafel 1. Komaan Olav en Adrien!

Dag 5: 14 november - Dubbelfinale om 15u40 op tafel 1!

De finale van het dubbelcircuit op het Europees Kampioenschap onder 21-jarigen. Alvast een prachtige prestatie van Olav Kosolosky en Adrien Rassenfosse op Belgische bodem. konden ze de kroon op hun dubbelwerk zetten? Het antwoord is JA. In een super spannende finale werd nipt de zege behaald. De eerste vier sets werden nog netjes gedeeld en bij 10-3 in de vijfde set leek de titel al binnen. Maar het duo Csaba-Ivor gaf niet op en vocht terug tot 10-10. Nagelbijtend zat het publiek te kijken. Het 8ste matchpunt was uiteindelijk het juiste. Een topprestatie van onze jonge Belgen. Proficiat Olav en Adrien !!!

Speler(s): 
Olav Kosolosky
Laurens Devos
Coach(es): 
Ferenc Karsai
Datum: 
woensdag, 10 november, 2021 tot zondag, 14 november, 2021
Plaats: 
Spa

LOGO SPORT VLAANDEREN