Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Margo Degraef en Lisa Lung blij met uitgestelde Spelen

Margo Degraef (21) en Lisa Lung (20) zitten zoals alle Belgen thuis in lockdown. Onze VTTL-toppers proberen er het beste van te maken en kijken er al naar uit om terug achter de tafel te staan. “Het uitstel van de Olympische Spelen is voor ons een goede zaak”, klinkt het in koor.

Geschreven door Ivan Crabbe

Binnen ongeveer zes maanden vindt de Belgium Open (27-31 oktober) plaats in De Haan. Het zou wel het eens het eerstvolgende toernooi van onze meisjes kunnen worden. Laat ons hopen dat ze toch wat vroeger in competitie kunnen treden. De Open van Polen (ITTF Challenge, 11-15 maart) was alleszins het laatste toernooi waar Lisa Lung en Margo Degraef in actie kwamen. Ze hebben toen de uitbraak van de coronacrisis van dichtbij kunnen meemaken. “Het was een vreemde ervaring”, legt Degraef uit. “We hebben geen seconde het gevoel gehad, dat we op een toernooi zaten. Er heerste een gespannen sfeer, er was bijna geen publiek en als je binnenkwam in de zaal werd je temperatuur gemeten. Ik heb nog matchen gespeeld, maar in die onwezenlijke omstandigheden kon ik mijn niveau niet halen. Rond elf uur ‘s avonds kregen we op de tweede dag (13 maart red.) een bericht dat het toernooi wellicht zou worden stopgezet, Lisa sliep toen al. Anderhalf uur later werd het toernooi definitief stopgezet. We moesten snel vertrekken, want de kans was groot dat de luchthavens gingen sluiten. De nacht hebben we doorgebracht op een Poolse luchthaven en ‘s morgens vroeg zijn we met een vlucht kunnen vertrekken naar België.”
Ondertussen zitten Lisa en Margo al meer dan een maand in hun kot. Trainingsmogelijkheden zijn er nauwelijks, het is improviseren geblazen. “Ik kan zelfs niet tafeltennissen”, verrast Degraef. “Ik woon op een appartement met mijn vriend en er is niet genoeg plaats. In het begin van de quarantaine zat ik hier en daarna was wisselen geen optie meer. De conditie is wel op peil. Ik ga vaak lopen en binnen kan ik op stabiliteit en kracht trainen.”

Trainen met moeder
Sport Vlaanderen heeft een lijst opgesteld van een honderdtal atleten met olympische ambities. Deze atleten mogen wel onder begeleiding in een sporthal gaan trainen. Degraef staat niet op die lijst, Lung is wel bij de gelukkigen. “Met mijn moeder train ik thuis nog ongeveer vier keer per week. Ik werk ook enkele fysieke oefeningen af, maar krachttrainingen doe ik bijvoorbeeld niet. Ik kan ook gaan trainen met coach Yannick Vostes op de Topsportschool in Leuven, maar op dit moment vind ik dat nog te gevaarlijk. Volgende week ga ik wellicht wel een paar dagen trainen in Leuven.”
Zo’n lange periode van inactiviteit is natuurlijk ongezien voor onze meisjes. Het kan nefast zijn voor hun spelniveau, maar ze verwachten dat ze snel weer gaan kunnen aanpikken. “Mijn spelniveau was de laatste weken in stijgende lijn”, vertelt Lung. “Dan is het natuurlijk dubbel jammer dat nu alles zo lang stilligt. Maar nu kan ik thuis wel meer studeren, dus in dat opzicht is het wel een verbetering.”

Focus op studies
Lung studeert sinologie, Degraef zit in haar laatste jaar toegepaste economische wetenschappen. Ze heeft nu veel tijd om zich te concentreren op haar studies. “Het is meer dan tien jaar geleden dat ik zo lang op één plaats ben geweest. Ik ben al eens geblesseerd geweest, maar dit is een totaal andere situatie. Ik heb het er heel moeilijk mee om thuis te blijven. Er is wel veel schoolwerk, daar kan ik me nu op concentreren. Iedereen zit nu wel in hetzelfde schuitje en zal ongeveer op hetzelfde niveau de competitie hervatten.”
“We krijgen nu wel extra tijd om ons voor te bereiden op de Spelen”, repliceert Lung. “Ik hoop in ieder geval in 2021 nog sterker te zijn en me te kwalificeren voor Tokio.”
Degraef droomt eveneens van de Olympische Spelen. “Het uitstel van de Spelen is een positief gegeven voor de jonge speelsters. We hebben meer tijd gekregen en kunnen alleen maar beter worden. Er blijven voor mij nog genoeg doelen over. Volgend seizoen speel ik samen met Lisa in de tweede Bundesliga bij Weinheim, dat wordt ook een nieuwe uitdaging. Lisa kent het niveau van de Bundesliga en hoopt samen met mij de titel te pakken. Na een periode in Italië was het tijd voor mij om nieuwe lucht op te snuiven. De Duitse competitie is een logische stap in mijn carrière.”

‘Smoke On The Water’
Als het met die tafeltenniscarrière fout loopt, kan Margo zich nog richten op muziek. Ze speelde in een filmpje van de VTTL met een gitaar probleemloos de intro van ‘Smoke On The Water’ van Deep Purple. “Ik ben tijdens de quarantaine wat met de gitaar beginnen experimenteren. Het is wel leuk, maar ik ben zeker geen expert (lacht). Ik ontdek nu wel nieuwe interessante dingen, maar niks kan tippen aan tafeltennis.”

Video(s): 

 


LOGO SPORT VLAANDEREN