- Geplaatst door: admin
- Reacties: 0
Felicitaties aan de actiefste lagere school van Vlaanderen 2014
Eind 2014 werd op een objectieve manier geëvalueerd welke secundaire en welke lagere school het meeste actief is geweest met King Pong. Wij kunnen dit natrekken a.d.h.v. registraties binnen onze Web-Applicatie, waarvoor scholen gratis toegang kunnen krijgen. Ongetwijfeld zijn er nog andere scholen die ook veel tafeltennis aanbieden en dankzij de registraties krijgen we daar stilaan een beter zicht op.
De actiefste secundaire school was het VTI van Deinze en brachten wij al eerder een bezoekje. Zie artikel.
Onlangs zijn we ook op bezoek geweest bij basisschool De Vloedlijn uit het buitengewoon onderwijs in Oostende, de actiefste lagere school van 2014. Sven De Clercq, de leraar LO, stond me ten woord en tegelijk kon ik ook een tafeltennis activiteit meemaken tijdens de speeltijd.
Kinderen van 7 tot 14 jaar spelen er dagelijks, behalve woensdag, tijdens speeltijden een vrij systeem van wedstrijden. Er is geen verplichting van deelname en ze kiezen bovendien zelf hun tegenstander. Daarvoor gebruiken ze een bord met fotos van ongeveer 100 deelnemers. Best indrukwekkend! Uiteraard had nog niet iedereen evenveel wedstrijden gespeeld, sommigen zelfs veel meer dan anderen. Maar dat is geen probleem want Het KING PONG wedstrijdsysteem is zeer flexibel en kan dit perfect opvangen. Daardoor kan deze school met een beperkt aantal tafels (3) toch veel deelnemers betrekken.
Sven De Clercq (Leraar LO): "We zijn eerst begonnen met vrij tafeltennis op gewone tafels met rollnetten. Door de interesse van de leerlingen zijn we op den duur naar echte tweedehands tafeltennistafels gaan uitkijken. Het vrij spelen is door het KING PONG project verder gevolueerd naar een spel met een competitie element op een heel vriendschappelijke manier. Ik deed voorheen wel eens een knock-out tornooi, maar het nadeel was toen dat de verliezer eruit lag en met het KING PONG systeem kan men altijd blijven spelen. Bovendien zijn ze ook vrij, want soms willen ze liever geen wedstrijd spelen maar gewoon even oefenen."
Ik was ook benieuwd of er iets gedaan werd in de les lichamelijk opvoeding rond tafeltennis.
Sven De Clercq (Leraar LO): "Ik geef 4 uur L.O. per sport (2 weken of soms 3 weken). Tafeltennis is zo al aan bod gekomen onder de vorm van een initiatie. Ik kijk naar de paletgreep en of ze al een rally of balwisseling kunnen spelen. Desnoods bouw ik op door eerst de bal te laten vangen en dan pas terug te spelen. Ook de oefeningen zonder tafel die ik vind op de KING PONG app zijn zeer nuttig zoals elkaar tikken met bal op de palet, bal omhoog houden en naar elkaar spelen, ..."
Sven gaf verder ook te kennen dat tafeltennis een goede sport is om aan te bieden in het bijzonder onderwijs. Voor kinderen met gedragsstoornissen is het een uitlaatklep en we ondervinden er geen problemen mee, althans niet met de meeste. We proberen allerlei activiteiten te voorzien om de kinderen af te leiden en KING PONG is daar nu één van. Het geeft de kinderen zelfvertrouwen op voorwaarde dat het leuk blijft. Het is een soort middel om contact te leggen en ze leren elkaar op een andere manier kennen. Het kan voorvallen dat twee kinderen een negatieve ervaring hebben met elkaar door het trekken en duwen in het voetbal, maar dat men dan ontdekt in het KING PONG dat de andere eigenlijk wel een "toffe" is. Daardoor onstaan soms vrienden en wordt er in de klas al eens beter samen gewerkt. Sven stimuleert het sportief gedrag tijdens KING PONG als begeleider door hen op voorhand elkaar een goede wedstrijd te laten wensen, "sorry" te zeggen bij geluksballen en elkaar een hand te geven na de wedstrijd.
Ivm clubpromotie kwam ik ook te weten dat ze niet standaard reclame maken, maar dat kinderen die er spontaan naar vragen wel worden doorverwezen naar een club. Sven is zelf nog in TTC Oostende geweest, dus de club is hem niet vreemd. Er zijn ook twee leerlingen die daar zijn aangesloten en een andere die bij TTC Maldegem speelt.
Ik dank de school met in het bijzonder Sven De Clercq, maar ook de directeur Johnny Borny die het project mee steunt in zijn school. Ook dank aan het departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media van de Vlaamse Overheid voor de ondersteuning van dit project. De school gaf ik een kleine attentie mee onder de vorm van balletjes, zodat ze alvast nog even verder kunnen...
Bekijk hier de foto's.
Wesley Van Den Noortgate
King Pong verantwoordelijke
Vlaamse Tafeltennisliga