Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Paralympische Spelen Tokyo 2020

Samen met Parantee-Psylos kijken we uit naar de Paralympische Spelen Tokyo 2020. Parantee-Psylos stelt alle Vlaamse deelnemers voor aan het brede publiek met een videoportret. Wij zijn natuurlijk enorm trots met onze drie tafeltennissers die deelnemen in Tokio: Florian Van Acker, Laurens Devos en Bart Brands. De Paralympische Spelen nemen plaats in Tokio van 24 augustus tot 5 september.

Dag 1: 25 augustus
Vlotte overwinningen voor Laurens Devos en Florian Van Acker. Moeilijk, maar sterk Paralympisch debuut van Bart Brands.

Laurens Devos
Als eerste kwam Laurens Devos aan beurt. Hij speelde tegen de Amerikaan Tahl Leibovitz om 9u40 plaatselijke tijd (2u40 Belgische tijd). Laurens won eenvoudig met 3-0. De eerste twee sets gingen erg vlot: 11-5 en 11-2. In de derde set kwam de Amerikaan meer in zijn spel, maar uiteindelijk won onze landgenoot ook de derde set met 11-9. Een leuke opwarmer tegen een ervaren tegenspeler. Dit smaakt naar meer.
Reactie Laurens: Na de wedstrijd verklaarde Laurens aan de collega's van Sporza dat hij tevreden is over zijn wedstrijd. Liever een korte wedstrijd, dan een lange en spannende wedstrijd om mee te starten. Anders dan in Rio, moet Laurens zijn titel verdedigen in Tokio. Dat zorgt voor extra spanning. Iets dat Laurens ook merkte in de eerste set. Na de eerste set waren de zenuwen verdwenen en werd het een erg vlotte tweede set. In de derde set werd het even spannend, maar Laurens kon de ervaren Amerikaan verslaan door tactischer te spelen en meer te bewegen. Zo werd de zege makkelijk binnen gehaald.
Morgen speelt Laurens tegen de Spanjaard Juan Perez Gonzalez (nummer 8 van de wereld). Het spel van Gonzalez is aanvallender en dat moet Laurens beter liggen. Laurens kon hem verslaan in de halve finale in Rio en heeft nog nooit van de Spanjaard verloren.

Bart Brands
Paralympisch debutant Bart Brands is zelfverzekerd om zich te tonen in Tokio. Hij maakt zijn debuut op 33-jarige leeftijd. Zijn eerste wedstrijd was direct tegen de nummer 2 van de wereld, Cheng Ming Chih. Uiteindelijk verloor Bart met 1-3 tegen een absolute medaillekandidaat. Een Paralympisch debuut zorgt altijd voor extra spanning. Dat was duidelijk in de eerste twee sets. Bart had moeite om in zijn spel te geraken tegen de aanvallend ingestelde Cheng. De eerste twee sets werden verloren met 4-11 en 3-11. In set drie moest de wedstrijd keren voor Bart. Dat had hij heel goed begrepen. Hij nam de wedstrijd in handen en kon, na enkele setpunten, de derde set winnen met 14-12. Bart putte zelfvertrouwen uit zijn gewonnen set, maar de man uit de Chinese Taipei (Taiwan) toonden waarom hij als medaillekandidaat naar de Spelen is gekomen. Na een moeilijke start van zijn Paralympisch debuut kan Bart met zelfvertrouwen uitkijken naar morgen door zijn sterke prestaties in de twee laatste sets. Morgen neemt Bart het op tegen de Brit Jack Hunter Spivey (nummer 7 van de wereld).
Reactie Bart: Ik ben tevreden over mijn Paralympisch debuut. Hier heb ik jaren naartoe gewerkt. Het is allemaal heel overweldigend, maar ik ben heel blij dat ik dit mag meemaken. Mijn tegenstander begon beter aan de wedstrijd. Hij heeft dit allemaal al meegemaakt. De eerste twee sets heeft hij me overklast. In de derde set speelde ik mijn beste spel en kon ik de set winnen. Dat geeft enorm veel vertrouwen. De laatste set start ik niet goed en dan weet je dat het moeilijk wordt. Ik ga morgen mijn wedstrijd proberen te winnen zodat we met drie Belgen naar de kwartfinales kunnen gaan.

Florian Van Acker
Florian kwam als laatste Belgische tafeltennisser in actie om 18u plaatselijke tijd (11u Belgische tijd). Florian won met 3-0 tegen de Venezolaan Denisos Jose Martinez Barreto. Hij bleef de Venezolaan elke set net voor waardoor hij vrij vlot kon winnen met 11-7, 11-8 en 11-9. Morgen neemt Florian het op tegen de Japanse thuisspeler Takeshi Akemori (nummer 7 van de wereld).

Reactie Florian: Ik ben tevreden dat ik gewonnen heb, meer niet. Het getoonde niveau van vandaag was niet goed genoeg. Ik heb maar 10% van mijn beste niveau kunnen tonen. De zaal omstandigheden in de zaal maken het heel erg moeilijk. Het is er enorm vochtig waardoor ik mijn spel niet kon spelen. Het voelde aan alsof we in een zwembad aan het spelen waren. Vanavond ga ik mijn beklag doen, maar daarna focus ik me op de tweede wedstrijd. Ik zal proberen te wennen aan de omstandigheden in de zaal.

Dag 2: 26 augustus
Opnieuw een vlotte overwinning voor Laurens Devos. Bloed, zweet en een kwalificatie voor Florian Van Acker. Exit met opgeheven hoofd voor Bart Brands.

Voor de laatste kwalificatiewedstrijd van Laurens stond een duel met de Spanjaard Juan Perez Gonzalez (nummer 8 van de wereld) op het programma. Laurens begon de wedstrijd erg sterk en kon de eerste twee sets binnenhalen met 2x een 11-5 score. De Spanjaard vocht terug in de 3de set en kon het onze landgenoot even moeilijk maken, maar de opstoot bleek van korte duur. De laatste set werd binnengehaald met 11-8 waardoor Laurens zich plaatst met een perfect rapport: 3-0 en 3-0. Laurens toont waarom hij de nummer 1 van de wereld is. Morgen volgen de kwartfinales. Bij winst zal een eerste medaille behaald worden, maar de intenties van Laurens zijn toch vooral gefocust op de gouden medaille.
Reactie Laurens: Het was een moeilijkere wedstrijd dan gisteren. Perez speelde gevarieerder en aanvallender, maar ik heb zelf een goede wedstrijd gespeeld. Daar ben ik heel blij mee. De scheidsrechter werkte in de eerste set niet helemaal mee. Hij gaf telkens een punt aan de verkeerde speler op het einde van elke rally. Dat zou toch niet mogen gebeuren op dit niveau. Tijdens de wedstrijd ben ik daar niet mee bezig omdat ik me focus op de wedstrijd. Zo verlies ik het minste energie. Nu mag ik me opmaken voor de kwartfinales na 2x een 3-0 overwinning. Dat geeft wel vertrouwen. Ik heb geen schrik voor de loting want op de Paralympische Spelen kom je vroeg of laat altijd een klepper tegen. Ik volg het wel op de voet.

In het hol van de leeuw. Florian Van Acker moest voorbij de Japanse thuisspeler Takeshi Takemori om zich te plaatsen voor de kwartfinales. De omstandigheden in de zaal waren opnieuw niet optimaal voor Florian waardoor hij moeilijk in zijn spel kwam. De eerste set werd dan ook verloren met 7-11. In set 2 en 3 zagen we een betere Florian waardoor beide sets met 11-9 werden binnengehaald. Het verschil bleef klein en dat werd duidelijk in de 4de set. Florian liet 2 wedstrijdpunten liggen en uiteindelijk ging de Japanner met de 4de set lopen. 2-2. Een beslissende 5de set moest soelaas brengen. Met de rug tegen de muur kwam Florian in zijn beste spel waardoor de Japanner geen kans kreeg. 11-5 en een kwalificatie voor de kwartfinale voor Florian Van Acker.
Reactie Florian: Het was weer een slechte wedstrijd. De omstandigheden blijven slecht. Er is nog steeds teveel vocht in de lucht. Ik heb er alles aan gedaan om de omstandigheden te verbeteren, maar merk weinig verschil. Ik vind dat dit niet kan op dit niveau. Tijdens de tweede set heb ik een klik gemaakt. Ik stond 5-9 achter en heb dan meer defensief gespeeld. Ik stond wat verder achter de tafel en heb de bal gewoon terug gespeeld. Toen begon de Japanner fouten te maken en werd hij zenuwachtiger. Dat was het kantelmoment in de wedstrijd.

Bart Brands
Bart is uitgeschakeld in de groepsfase van de Paralympische Spelen. Tegen de Brit Jack Hunter Spivey (nummer 7 van de wereld) was de opdracht even simpel als duidelijk: winnen. Bij een overwinning kon Bart zich plaatsen voor de kwartfinales. Verlies betekende het einde van zijn Paralympisch debuut. De immense druk bleek een uitstekende motivatie in de eerste set. Bart haalde zijn beste spel naar boven, maar op het einde van de eerste set werd de klasse van de Brit duidelijk. Na een goede start werd de eerste set alsnog verloren. Van een mentale dreun was absoluut geen sprake in de 2de set. Bart bleef gefocust en bleef op hoog niveau presteren. Na een spannend slot kon de 2de set worden binnengehaald. Een setwinst die opnieuw deugd deed en het nodige vertrouwen gaf voor set 3. Helaas bleef de Brit stoïcijns verder spelen. De 1-1 score deed de Brit niet wankelen waardoor het moeilijk werd voor Bart. Hij pushte zichzelf naar een aantal punten, maar uiteindelijk kon de Brit er telkens overgaan. Na 2 verloren groepswedstrijden eindigt het Paralympisch debuut voor Bart. Toch mag hij de Spelen met opgehoven hoofd verlaten na 2 knappe prestaties tegen een absolute medaillekandidaat en een outsider voor het brons.

Dag 3: 27 augustus
2 overwinningen, 2 halve finales en al zeker 2 medailles.

Laurens mocht in de kwartfinale aanvatten tegen de Nigeriaan Tajudeen Agunbiade. De Nigeriaan kon het Laurens knap lastig maken, maar uiteindelijk kon Laurens de eerste 2 sets toch binnenhalen met 2x 13-11. Dergelijke tegenstand heeft Laurens nog niet ervaren tijdens deze Spelen. In de derde set nam Laurens de bovenhand en werd de overwinning vlot binnen gehaald na een 11-5 setwinst. Opnieuw 3-0. Laurens is zeker van een medaille zonder één set te verliezen tijdens deze Spelen. Hij gaat zo voort op zijn elan van Rio 2016. Hij lijkt onklopbaar.
Reactie Laurens: Het was een moeilijke wedstrijd. Ik had last van zijn opslag en manier van spelen. Daar moest ik me aan aanpassen. Ik wil de volgende wedstrijd beter starten want dat geeft toch een beter gevoel. Dat zal me helpen om mijn titel te verdedigen. Ik ga er alles voor doen.

Florian kreeg in de kwartfinale de Koreaan Chang Gi Kim tegenover zich. Florian begon goed aan zijn wedstrijd en kon de eerste set nipt winnen met 13-11. De tweede set kwam hij volledig op gang en werd makkelijker gewonnen met 11-5. Daarna kwam de Koreaan opzetten en verzilverde Kim een set met 8-11. De 4de set kon zo wel eens roet in het eten gooien, maar niets werd minder waar. Hij toonde zijn klasse en kon de 4de set makkelijk binnenhalen met 11-4. Een 3-1 overwinning en een plaats in de halve finales voor Florian Van Acker. Opweg naar goud?
Reactie Florian: Ik ben blij dat ik in de halve finale sta. Die bronzen medaille voelt alvast goed. Ik blijf me storen aan de vochtige omstandigheden in de zaal. Ik blijf het ongelofelijk vinden op de Spelen. De wedstrijd vandaag was een uitputtingsslag, maar ik ben blij dat ik alsnog gewonnen heb. De tegenstander maakten veel fouten, dat heeft wel geholpen. De halve finale morgen zal moeilijk worden tegen von Einem (nummer 3 van de wereld), maar ik ga alles geven. Ik ga vandaag ook iets vroeger naar bed, maar toch eerst nog wat Netflix kijken.

Dag 4: 28 augustus
2 medailles: Brons voor Florian Van Acker. Goud voor Laurens Devos!

Laurens moest in de halve finale tegen de Rus Iurii Nozdrunov (de nummer 9 van de wereld). De eerste set werd met 11-8 gewonnen. De 2de set was voor de Rus met een 8-11 score. De eerste set die Laurens uit handen geeft tijdens deze Spelen. De 3de set werd duidelijk gewonnen door Laurens. Met 11-1 overklaste Laurens de Rus. De overwinning leek nu enkel een formaliteit. Niets was minder waar. De Rus schakelde een versnelling hoger en Laurens stapelde de fouten op. Een beslissende 5de set. Daar begon Laurens erg sterk en gaf de voorsprong niet meer weg. Deze middag volgt een finale tegen zijn eeuwige concurrent Ma Lin.
Reactie Laurens: Het was een moeilijke wedstrijd tegen een goede speler. Hij is beter geworden sinds Rio. Mijn opslag was echt niet goed, ik was heel erg zenuwachtig waardoor ik het mezelf moeilijk heb gemaakt. Voor de finale probeer ik vooral een goede wedstrijd te spelen. Het zal een 50-50 verhaal worden. We zullen vanavond zien. Ik ga nu wat rusten en mezelf klaarstomen voor die gouden medaille. Ik ga mezelf niet teveel druk opleggen.

Finale Laurens Devos
Na de halve finale mocht Laurens zich dezelfde dag opmaken voor de finale van de Paralympische Spelen (reeks TT9). Laurens moest het daar opnemen tegen eeuwige concurrent Ma Lin (nummer 3 van de wereld). Een gedroomde finale voor de neutrale toeschouwer, de ultieme uitdaging voor Laurens om zijn gouden medaille uit Rio te verdedigen. Onze landgenoot ging goed van start in de eerste set, maar maakte op het einde teveel fouten waardoor de eerste set naar de Australiër ging. 9-11. Een mentale opdoffer na zijn moeilijke halve finale tegen de Rus Nozdrunov? Niet voor Laurens! In d
e tweede set nam hij het spel in handen en kwam hij beter in de wedstrijd. 11-6 in het voordeel van onze landgenoot en het mentale voordeel. De veer werd gebroken en de Australiër volledig overklast in set 3 en 4. Beide werden overtuigend gewonnen met 11-3. Een oververdiende 3-1 overwinning en opnieuw een gouden medaille voor Laurens Devos op de Paralympische Spelen. Als absolute titelkandidaat, met bijhorende druk, ging hij naar de Spelen. Als grote meneer keert hij terug. Met een dikverdiende gouden medaille.
Reactie Laurens: Dit is ongelofelijk. Doorheen het tornooi had ik niet zo'n goed gevoel en was ik erg zenuwachtig. Ik ben opgelucht dat ik in de finale een goede wedstrijd heb kunnen spelen want dan verloopt alles toch wel vlotter. Ik ben echt blij met de gouden medaille want ik had het niet verwacht in het begin van het tornooi. Ter voorbereiding van de finale heb ik me vooral ontspannen. Zo kon ik mijn hoofd leeg maken voor de wedstrijd. Daarnaast had ik ook niks meer te verliezen want ik was al geplaatst voor de finale. Zo ben ik meer ontspannen kunnen starten aan de wedstrijd. In de finale was ik 10 keer beter dan in de andere wedstrijden. De eerste set verliep moeizaam. In set 2 kreeg ik meer vertrouwen en vanaf set 3 heb ik gespeeld zoals ik het graag heb. Toch mis ik nog 2 opslagen in de laatste set. Dat mag eigenlijk niet gebeuren in deze fase van het tornooi. Uiteindelijk waren deze Spelen moeilijker dan de Spelen in Rio. De tegenstanders worden ook steeds beter. Nu ga ik vooral genieten met de staf en proberen om vanavond een feestje te bouwen.

Florian speelde in de halve finale tegen de Australiër Samuel Philip von Einem. Een heruitgave van de finale van Rio 2016. Florian begon erg sterk met 2x een 11-4 setwinst. 2-0 en klaarstomen voor de finale. Dat was dan zonder de Australiër gerekend. Samuel Philip von Einem schoot wakker en Florian kreeg geen grip meer op de wedstrijd. Met 9-11 en 8-11 maakten de Australiër er opnieuw een wedstrijd van. In de beslissende 5de set kon Florian niet meer in zijn spel komen. 5-11 en een 2-3 nederlaag vormen het einde voor de Paralympische Spelen van Florian Van Acker. Een mooie bronzen medaille voor Florian na een Spelen waarbij hij moeite had met de omstandheden. Een knap resultaat.
Reactie Florian: Ik begin heel goed aan de wedstrijd en had geen last van de vochtige zaal. Na de 2-0 kreeg ik weer last van de omstandigheden en begon von Einem in de wedstrijd te komen. Door de omstandigheden ben ik niet teleurgesteld in het resultaat. Ik ben tevreden met de bronzen medaille, maar er zat misschien wel meer in. Het is jammer. Ik kijk uit naar Parijs 2024, ik ben er klaar voor.

_________________________________________________________________________________________

Tekst Parantee-Psylos
Florian Van Acker (TT Gullegem, Vlaamse Tafeltennisliga) werd Paralympisch kampioen in Rio de Janeiro in 2016 en toen leerde het brede publiek de toptafeltennisser kennen dankzij de mooie Sporza-reportages. Florian komt uit in de klasse 11 voor tafeltennissers met een verstandelijke beperking. Florian brak al in 2015 internationaal door, toen hij zich tot Europees kampioen kroonde in Denemarken. In 2018 werd Florian ook voor de eerste maal wereldkampioen in het Sloveense Celje. Op de dag van vandaag is hij dus wereldkampioen en Paralympisch kampioen. De speler uit Langemark blijft hard trainen en wil in Tokio opnieuw gaan voor het hoogst haalbare.

In 2016 won Laurens als 16-jarige, onder de bijnaam ‘Petit Vos’, erg gezwind goud op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro (Brazilië). Hij verloor er geen enkele set tijdens het toernooi en was de jongste gouden medaillewinnaar op de Paralympische Spelen ooit!
De International Table Tennis Federation (ITTF) verkoos hem dat jaar tot Paralympisch tafeltennisser van het Jaar, tijdens de Star Awards in Qatar. De Belgische Beroepsbond voor Sportjournalisten verkoos hem toen ook tot Paralympiër van het Jaar. In 2017 kreeg hij ook de prijs van ‘Beste mannelijke debutant’ van het International Paralympic Committee, tijdens de Paralympic Sport Awards in Abu Dhabi.

Petit Vos is intussen groot geworden, dat deed hij met prachtige overwinningen en titels. In 2017 en 2019 werd hij Europees kampioen in Lasko (Slovenië) en Helsingborg (Zweden). In 2018 veroverde hij meteen ook zijn eerste wereldtitel in het Sloveense Celje. Daarmee mag Laurens zich voortaan de regerende Paralympisch, Europees en wereldkampioen noemen.
Devos werd geboren met hemiplegie, halfzijdige verlamming, en komt uit in de klasse 9 voor spelers met een fysieke beperking waarin hij momenteel de wereldranglijst aanvoert.
Laurens Devos werd 21 jaar op 15 augustus en is klaar voor een nieuwe grote uitdaging in zijn carrière: de zoektocht naar een tweede gouden medaille op de Paralympische Spelen in Tokyo.

Bart Brands

Bart Brands van de Sint-Niklase Tafeltennisclub (SNITT) uit Sint-Niklaas, combineert een voltijdse job met topsport. De rolstoelspeler uit Brasschaat komt uit in klasse 5 en flirt met de top tien op de wereldranglijst. Op het wereldkampioenschap in Slovenië in 2018 raakte Bart Brands tot bij de laatste acht. Hij verloor de kwartfinale van de Noor Urhaug, maar zette er wel een geweldige stap voorwaarts. Brands behaalde meerdere medailles op de Factor-40 events, zo won hij onder meer zilver op de Lignano Open.

Heb jij een beperking en heb je zin om te tafeltennissen? Contacteer dan jowillems@vttl.be. Hij helpt je naar de perfecte club op maat!
Heb jij een beperking en wens je deel te nemen aan een andere sport? Surf dan naar https://www.parantee-psylos.be/beleefgsport!