Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Vlaamse Jeugdkampioenschappen 2023

Datum: 
zaterdag, 11 november, 2023
Plaats: 
Sporthal Bekaf, Bekaflaan 62 - 3200 Aarschot

Op 11 november kwamen onze jonge toppers samen voor de Vlaamse Jeugdkampioenschappen. In vier leeftijdscategorieën werd er voor de titels (jongens & meisjes) gestreden: preminiemen, miniemen, cadetten en juniores. Vitja Lutsenko (B2) en Maithe Belmans (B2) triomfeerden bij de juniores.  

Sporthal Bekaf in Aarschot was dit jaar het decor van de Vlaamse Jeugdkampioenschappen. Voor we gaan inzoomen op individuele prestaties kijken we naar collectief. Elk jaar worden deze kampioenschappen met een provinciale selectie afgewerkt. Limburg-Kempen won twee jaar op rij en hoopte ook dit jaar de titel binnen te halen. Helaas voor Limburg-Kempen werd het een tweede plaats, Antwerpen ging in Aarschot met de jeugdbeker lopen. West-Vlaanderen legde beslag op de derde plaats.

Uitblinker Cepeda Braekmans
We beginnen bij de allerjongsten van het kampioenschap, de preminiemen. Aiden Cepeda Braekmans (E2) is met zijn acht jaar nog een benjamin, maar waagde toch al zijn kans bij de preminiemen. Een uitblinkersrol werd verwacht. Met negen overwinningen en nul nederlagen werd het een fenomenaal rapport. Bram Beerts (E6) knokte zich naar een knappe tweede plaats.  Mats Moerkens (E2) vervolledigde het podium. Bij de meisjes preminiemen kende Marie Chapodze (D4) een superdag. Iedereen moest er met 3-0 aan geloven, zelfs topfavoriete Ella Vermandel (D0), zij moest dan ook vrede nemen met een tweede plaats. Hanne Cornelis (D4) speelde ook een sterk tornooi. Om derde te worden moest ze afrekenen met Hannah Smets (D6), dat lukte nipt in de belle.

Geen maat op Temperance
Een nieuwe verrassing volgde bij de miniemen. Geen Josse Duthoy (C2) op het hoogste schavotje. Aaron Decroos (C6) speelde secuur en kon met één overwinning meer de titel grijpen. Sterke prestatie van Aaron! Jesse Van den Berk (D0) kon met de toppers wedijveren, maar schoot in de onderlinge duels tekort om aanspraak te maken op zilver en goud. Moeten we nog zeggen wie won bij de miniemen meisjes? Drie keer raden! Tempie, Tempie en Tempie. De speelster van Smash Dolfijn wervelde zonder setverlies voorbij haar tegenstandsters. Cato Verleye (C2) pakt logischerwijs zilver, het brons was voor Marjolein Smets (D4) en dat was toch een kleine stunt.

Twee B-spelers bij de cadetten jongens: Bryan Zhang en Jamie Eling. Zij zorgden voor een mooi spektakel. In het onderlinge duel was Jamie Eling (B2) toch nog een maatje te groot. Ryan D’hertefelt, de C0 van het gezelschap, moest nog knokken voor die felbegeerde derde plaats. Bij de meisjes waren er enkele afzeggingen. Desondanks zagen we enkele felbevochten matchen tussen de toppers van deze leeftijdscategorie. Lotte Nuyttens (B0) verkeerde niet in de beste vorm en verloor twee wedstrijden. Lessia Lewyckjy (B0) kon profiteren en de eerste plaats in de wacht slepen. Ella Aelst (B4) sloot een sterk tornooi af op de tweede plaats.

Lutsenko pakt goud
De oudste deelnemers van de dag waren de juniores. We beginnen bij de jongens. Vitja Lutsenko (B2) was daar de grote favoriet. Eén setje liet Vitja liggen, dus hij was duidelijk op de afspraak. Concurrent Pepijn Surmont (B2) moest werken, maar kon toch die tweede plaats pakken. Milan Dekeyser (C0) kon één wedstrijd meer winnen dan Mathis Flebus (C0) en zo de derde plaats veiligstellen. Maithe Belmans (B2) speelde heel secuur en verloor slechts één match bij de meisjes. Het was Manoe Labaere (C0) die voor deze verliespartij zorgde. Zeer knap gespeeld Manoe. Jammer genoeg was deze glansprestatie niet genoeg voor een podium. Kathe De Meyer (B2) werd tweede, ook met maar één nederlaag. Gitte Gregoor (B6) nam plaats op de laatste trede van het podium.

De Vlaamse Jeugdkampioenschappen zijn een uitgelezen kans voor nieuw Vlaams tafeltennistalent om zich in de kijker te plaatsen. Er werd hard gestreden en we willen ook de andere deelnemers in de bloemetjes zetten. Bedankt aan de provincie Vlaams-Brabant en alle vrijwilligers om er een mooie dag van te maken. Op naar volgend jaar!

Meer foto’s kan u in bijlage terugvinden in ons fotoalbum van de Vlaamse Jeugdkampioenschappen 2023. Bedankt Alfons Vanhoudt voor de foto’s!

Meer info: