Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Bubbel Zomersportkamp Herentals

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert onze federatie het zomersportkamp te Herentals. Ook dit jaar was het sportkamp snel volzet. In totaal waren er 72 deelnemers onder leiding van 7 trainers in het Sport Vlaanderen complex te Herentals. Omwille van de veiligheidsmaatregelen werd het een aangepaste editie in twee bubbels. We trotseerden de hitte en gingen ter plaatsen voor interviews, video’s en foto’s. “Het zomersportkamp mag van mij nog wat langer duren”, zegt Sofie. Dergelijk enthousiasme wilden we graag ter plaatse ervaren.

Om 11u38 arriveren we aan het Sport Vlaanderen complex te Herentals. Gedurende het bezoek is het dragen van een mondmasker verplicht. Na het aanmelden bij het onthaal treffen we één trainingsgroep aan. De andere trainingsruimte is leeg. We vragen aan een trainer waar de andere groep aan het trainen is. “De andere trainingsgroep heeft net gedaan met de voormiddagsessie. Ze zijn vermoedelijk onderweg naar het restaurant. Beide groepen blijven het hele kamp in hun bubbel. Verstrengde maatregelen, weet u.”, zegt de trainer. Dat wordt duidelijk goed opgevolgd. 
 

We verplaatsen ons naar het restaurant en maken alles klaar voor de interviews. Om 12u30 hebben we een gesprek met kampleider Wim Malaise. Hij neemt graag de tijd voor onze vragen. We zitten allebei aan tafel met een mondmasker.

                    “Mondmaskers? We merken dat iedereen daar gedisciplineerd mee omgaat.”

Dag Wim. We vallen direct met de deur in huis. Voelt dit sportkamp aan als een normaal sportkamp?

“Nee, het is anders", lacht Wim. "Normaal vormen we één grote groep. Nu zijn we genoodzaakt om de groep in twee bubbels op te delen. Spelers en trainers van elke bubbel blijven dus gescheiden tijdens het kamp. Dat is anders dan normaal, maar we zijn allemaal erg blij dat we het sportkamp kunnen organiseren.”

Welke bijkomende maatregelen zijn er genomen om het sportkamp te organiseren?

“Eerst en vooral heeft Sport Vlaanderen erg goed werk geleverd. Ze hebben een duidelijk circulatieplan opgesteld dat visueel wordt weergegeven met pijlen op de grond. Daarnaast staan op essentiële plaatsen in het domein afbeeldingen die het dragen van een mondmasker verplichten. Zo worden we steeds herinnerd aan de veiligheidsmaatregelen. We merken dat iedereen daar gedisciplineerd mee omgaat.”
“We nemen geen risico’s. Zo gebruiken we losse flessen water en schrijven we daar onze naam op. Wanneer iemand zich ziek voelt, bellen we direct naar huis en adviseren we om langs de huisdokter te gaan. Ook de avondactiviteiten moeten we anders aanpakken. Normaal gaan we één keer zwemmen, maar dat kan nu niet. Dat is jammer, maar iedereen begrijpt dat wel.”

Moeten de trainers zich aanpassen aan de verstrengde maatregelen?

“Natuurlijk, maar dat lukt goed. Ze ontsmetten het materiaal voor en na gebruik, maar tijdens de training is het vooral aanpassen. Het fysiek begeleiden van de slagen mag nu bijvoorbeeld niet.”

                    “Aan het plezier van de spelers is niets te merken.”

Wat vinden de spelers? En in welke mate moeten ze zich aanpassen?

“Aan het plezier van de spelers is niets te merken. De spelers zijn blij dat ze mogen sporten en accepteren alle maatregelen. Voor veel spelers is het lang geleden dat ze getafeltennist hebben. Ze hebben echt nood aan beweging en contact met leeftijdsgenoten.”

Tot slot Wim, krijg je veel vragen van bezorgde ouders?

“Ja, ik heb veel contact gehad met bezorgde ouders. Dat is normaal. Ik heb hen altijd eerlijk geantwoord. De maatregelen die wij nemen en de organisatie vanuit Sport Vlaanderen helpen om de ouders te overtuigen van een degelijke organisatie. We hebben de locatie vooraf bezocht en geëvalueerd samen met Sport Vlaanderen.”


Kampleider Wim Mailaise bevestigt wat we ter plaatse kunnen vaststellen. We willen ook een aantal spelers horen. Hoe ervaren de spelers het sportkamp? We spreken met Lander, Sofie en Rushil. Ze dragen alle drie een mondmasker tijdens het interview.

                    “Vorige kampen durfden we de kamer uit te sluipen naar een andere kamer. Dat gebeurt dit jaar niet.”

Dag Lander, Sofie en Rushil. Wat vinden jullie van het sportkamp?

“Dit is het vijfde jaar dat ik deelneem, deze keer is anders dan normaal“, zegt Lander. “De middagpauze is veel korter dan normaal en de avondactiviteiten zijn individueler.”
“Voor mij is het mijn eerste sportkamp dus ik kan niet vergelijken “, zegt Sofie. “Vooraf had ik een beetje stress, maar na een leuke en vlotte kennismaking vind ik het erg leuk. De maatregelen nemen niks weg van de sfeer, vind ik. De eerste dag was het wennen, maar daarna werd het gewoon”.
“Ik vind het ook erg leuk”, zegt Rushil. “Soms vergeet ik de maatregelen wel eens”, geeft Rushil toe. “Dan helpen de andere spelers of trainers me eraan denken. Dat helpt.”
Lander voegt toe: “Iedereen moet in de eigen kamer blijven. Enkel de gang is gemeenschappelijk. Tijdens de vorige kampen durfden we wel eens de kamer uit te sluipen om naar een andere kamer te gaan. Dat gebeurt dit jaar niet.”

Wat vind je van de aanpassingen aan het schema?

“Ik heb gehoord dat ze normaal starten met een ochtendloop. Dat doen we dit jaar niet. Voor mij mogen ze dat zo behouden”, lacht Sofie. “Ik vind het een intensief kamp. Het mag nog langer duren, indien mijn spieren het toelaten”.

Jullie zijn hier vooral voor de trainingen veronderstel ik. Wat leer je tijdens de trainingen?

“Vooral het verbeteren van mijn techniek bij een forehand topspin. Mijn service moet wat aanvallender zodat ik geen tijd verlies in de rally’s. Het is goed om er extra aandacht aan te besteden”, zegt Rushil.
“Ik probeer mijn spin te verbeteren en de slagen preciezer te richten. Ik leer erg veel tijdens een kamp omdat je dan veel trainingsmomenten op korte tijd krijgt. Ik zou het sportkamp aan iedereen aanraden”, zegt Lander enthousiast.
“Ik leer veel bij op tactisch vlak. Ook de techniek van mijn basisslagen verbetert. Ik speel niet zoveel in de club waardoor het sportkamp echt nuttig is. Door tegen andere spelers te spelen, kan ik mezelf testen”, zegt Sofie.

Wat vinden jullie van de accommodatie hier in Herentals?

“Ik ben vegetarisch en eet dus geen vlees”, zegt Rushil. “ Ze voorzien een andere maaltijd voor mij. Dat vind ik belangrijk”.
“Dit jaar is het eten veel beter dan andere jaren”, zegt Lander. “Hopelijk is dat volgend jaar opnieuw het geval.”


Tot slot willen we ook een trainer interviewen. Trainer Bjorn beantwoordt graag de vragen die we stellen. Ook Bjorn draagt zijn mondmasker tijdens het interview.

Dag Bjorn. Hoe ziet een dag op het sportkamp eruit?

“We wekken de spelers om 7u50. We zetten wat muziek op zodat de spelers ontspannen wakker kunnen worden. Om 8u10 zitten we aan tafel voor het ontbijt en om 9u30 start de eerste trainingssessie”, zegt trainer Bjorn. “We starten met een opwarming in de bubbel. Daarna zijn er oefeningen en spelletjes gericht op techniek, tactiek en ook een beetje fysiek. Tussendoor is er een korte pauze. Na de wedstrijdjes, cooling down en stretching zit de training erop. Alles inbegrepen duurt de training 2 uur en 15 minuten.”
“Na het middageten rusten we even uit. Daarna start de tweede trainingssessie die ook 2 uur en 15 minuten duurt. We eten een vieruurtje en we sluiten af met een uur tafeltennis. Dit laatste uur is wel heel speels. Om 18u is het avondeten en om 19u begint de avondactiviteit. Een film, tikspelletjes, een ‘stratego’-spel rond het meer, … Om 21u30 gaan de u12 spelers naar bed. Om 22u30 de andere spelers.

                    “Frustraties en tegenslagen zijn bepalende elementen in een wedstrijdsituatie. We leren de spelers daarmee omgaan.”

Wat leren de spelers tijdens de trainingen?

“We verdelen de spelers in niveaugroepen. Voor sommige is het belangrijk om de basistechniek aan te leren. Bij anderen leggen we de nadruk op het perfectioneren van de verschillende slagen. Het fysieke aspect wordt niet benadrukt, ze hebben al voldoende beweging doorheen het kamp.”
“We geven ook tactische tips aan de spelers. Het variëren in slagen, kracht en richting is een belangrijk aspect. Jonge spelers denken vaak dat ze enkel een punt kunnen maken door de bal harder te raken of de slag beter te richten. We leren ze aan dat het variëren in slagen effectiever kan zijn.”
“Tot slot wordt er ook mentaal getraind. We leren de spelers om te gaan met frustraties en tegenslagen, elementen die een wedstrijdsituatie kunnen bepalen. Ook het ontspannen en opladen in een wedstrijd wordt aangeleerd, maar dat is vooral voor spelers van een hoger niveau. We hebben voor alle deelnemers van het sportkamp een programma op maat klaarliggen.”

Wat zien jullie als de grootste plus van het zomerkamp?

“Het is het ideale moment om terug op niveau te geraken in de zomerperiode. Niet alle clubs blijven trainingen organiseren in de zomer. Op het zomerkamp gaan ze dan erg intensief aan het werk om hun niveau opnieuw op te krikken. Ze werken met nieuwe trainers die nieuwe aandachtspunten opmerken. De spelers leren zo naar hun eigen ontwikkeling te kijken en voelen zich meer geëngageerd om te verbeteren. Daarnaast trainen ze met spelers van andere clubs. Ze maken kennissen en vriendschappen over de tafeltennisclubs heen. Dat is mooi om te zien.”


We bedanken trainer Bjorn en volgen hem naar de sportzaal. Daar zijn beide bubbels intensief aan het trainen voor hun tweede trainingssessie van de dag. Beide bubbels zijn opgesplitst in 3 en 4 kleinere groepen naargelang hun niveau. Elke groep wordt begeleid door een trainer. We zien overal beweging en horen de tafeltennisballen stuiteren. Dat klinkt als muziek in de oren.
We maken een aantal foto’s en video’s voor onze sociale media kanalen. We nemen afscheid van het zomersportkamp in Herentals en een prettige tafeltennisnamiddag.

Bezoek onze sociale media kanalen voor alle foto’s en video’s.

(Facebook: https://www.facebook.com/VlaamseTafeltennisliga.VTTL)
(Instagram: https://www.instagram.com/vlaamsetafeltennisliga.vttl/)

De VTTL dankt Sport Vlaanderen Herentals voor de goede samenwerking. Ook kampleider Wim Malaise en de trainers voor het organiseren van een leuk en veilig zomersportkamp. Tot slot mogen de gemotiveerde en goedlachse spelers niet vergeten worden. Ondanks de verstrengde veiligheidsmaatregelen werd het een onvergetelijk zomerkamp.  -

 


LOGO SPORT VLAANDEREN