Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Nuytinck houdt Belgische eer hoog in De Haan

Vandaag kwamen de grote kanonnen voor het eerst in actie op de Belgium Open (ITTF Challenge). Onze hoop rustte op de schouders van Cédric Nuytinck, Robin Devos en Florent Lambiet. Uiteindelijk bleef enkel Nuytinck over. Hij neemt het morgen op tegen de Duitser Gerrit Engemann, die Lambiet kon verrassen in de belle.

Geschreven door Ivan Crabbe

Robin Devos kreeg de Italiaan Marco Rech Daldosso voorgeschoteld in de eerste ronde. Een haalbare kaart, zo bleek ook. Devos startte scherp en hield de Italiaan in zijn greep. De Antwerpenaar stoomde autoritair door naar de volgende ronde (4-1). Daarin ontmoette hij de Fransman Leo De Nodrest, die reekshoofd Liao Cheng-Ting naar huis speelde. Devos kwam tegen De Nodrest meteen op achterstand. Hij knokte zich terug, maar kreeg zijn motor niet aan de praat. De talentrijke Fransman koos het ruime sop en kwalificeerde zich voor de achtste finales. Cédric Nuytinck had meer dan z’n handen vol met de Tsjech Patrik Klos (WR 938). Na een 3-1-voorsprong in sets leek er geen vuiltje aan de lucht, maar dan werd de foutenlast groot bij de Belgische kampioen. Het zag er even heel slecht uit in de belle, maar na het keren kon Nuytinck een kloof slaan en het later uitmaken. Het thuispubliek slaakte een diepe zucht van opluchting. Spanning was er opnieuw tegen de Thai Supanut Wisutmaythangkoon in de tweede ronde. De Belgische kampioen kwam 2-1 achter in sets. Het leek hem even te ontsnappen. Gelukkig vond hij z’n niveau terug en stoomde naar matchwinst in zes sets. Florent Lambiet moest ook bikkelen tegen Devos-killer Yu Liu. Het leek een vlotte zege te gaan worden, maar de Chinees vocht sterk terug. Net voor de belle kon de Waal ingrijpen en er een einde aan maken. Volgende tegenstander, de Duitser Gerrit Engemann. Het was een duel op het scherp van de snee. Beide spelers waren aan mekaar gewaagd. De Duitser nam een voorsprong, maar Lambiet knokte zich terug in de match en dwong een belle af. We kregen een nagelbijter. De Waal kreeg een matchpunt, maar ging de mist in. Engemann nam op zijn beurt over (11-10) en klaar de klus. Geen Belgische clash dus in de 1/8ste finale. Opvallend veel reekshoofden ging vandaag ook nog ten onder. Onder meer Omar Assar (Egypte), Kirill Gerassimenko (Kazachstan) en Benedikt Duda (Duitsland) sneuvelden.

Reekshoofden sneuvelen
Bij de vrouwen hadden we in het Belgische kamp weinig te vieren. Lisa Lung kreeg te maken met de Chinese Guo Xinyi en moest meteen het onderspit delven. Margo Degraef begon goed tegen de Italiaanse Chiara Colontini, maar zakte dan helemaal weg. Nathalie Marchetti had een Mount Everest te beklimmen. Zij keek titelverdedigster Saki Shibata in de ogen. Tot ieders verbazing kwam de Waalse 2-0 in sets voor, maar daarna was het feestje voorbij. De Japanse schakelde een versnelling hoger en liet Marchetti geen schijn van kans meer, (2-4). Onze Belgische vrouwen zijn in goed gezelschap, want ook Georgina Pota, Manika Batra en Polina Mikhailova mochten vandaag naar huis. De Japanse Saki Shibata blijft wel nog in koers om haar titel te verlengen.