Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Twee medailles voor België

Lisa Lung en Eline Loyen hebben het EK-21 in het Russische Sochi afgesloten met een knaller. In het dubbelspel speelden ze opnieuw een fabelachtig toernooi. Zondag plaatste het VTTL-duo de kers op de taart door in de finale het Roemeense eerste reekshoofd Dragoman-Diaconu met 3-1 te verslaan. Voor Lisa Lung lag er ook een bronzen medaille te wachten in het enkelspel. De speelster van P.W. Diest had het moeilijk in de groepsfase, maar groeide elke wedstrijd. In de halve finale bleek de Duitse Yuan Wan wel een maatje te groot. Opnieuw eremetaal dus voor de Belgische delegatie op een internationaal jeugdkampioenschap, er staat ons dus nog een mooie toekomst te wachten….

Geschreven door Ivan Crabbe

Met een dubbeltitel op het Europees Jeugdkampioenschap, vorig jaar in Zagreb, konden Lisa Lung en Eline Loyen toch met enige ambitie afzakken naar Rusland. In de eerste ronde was het duo vrij. Gertenbach en Vermaas uit Nederland vormden geen struikelblok in de eerste wedstrijd. Het Russische duo Tailakova-Malanina was al een taaiere klant in de kwartfinale. Met de steun van het thuispubliek konden ze onze Belgische meisjes toch even in verlegenheid brengen, maar na verlies in set één was het al België wat de klok sloeg. Een 3-1-overwinning voor Lung en Loyen was de terechte uitslag. Op weg naar de finale troffen onze meisjes een Wit-Russisch duo: Alina Nikitchanka en Hanna Patseyeva. Het draaide uit op een erg gelijkopgaande wedstrijd. Er waren slechts weinig kansen, maar die werden wel gegrepen door het Belgische duo. Een finaleplaats was al schitterend voor Lung en Loyen. In de finale wachtte de Roemeense wereldkampioenen Adina Diaconu en Andreea Dragoman. De wedstrijd had alle ingrediënten van een zinderende finale. Meteen was er spanning in de eerste set, de Roemeense meisjes haalden hem net binnen met 12-10. Geen stress bij onze meisjes en ze sloegen daarna toe en wonnen met 3-1!

“Tactiek heeft het verschil niet gemaakt. We zijn gewoon kalm kunnen blijven in de finale. Ik was nerveus en maakte veel fouten. Gelukkig had Lisa een manier gevonden om me kalm te houden”, verklaarde een dolgelukkige Eline Loyen na de finale. Wat een toernooi, na de Europese titel in Zagreb een nieuwe triomf voor het Belgische tafeltennis.

Op naar het enkelspel, ook daar hadden de Belgen medaillekansen. Bij de mannen betraden Martin Allegro, Florian Cnudde en Thibaut Darcis de arena in Sochi. Enkel Allegro kon stunten en de Waal werd pas in de kwartfinale uitgeschakeld door het Sloveense toptalent Darko Jorgic. Eline Loyen werd groepswinnaar in haar kwalificatiepoule. Lisa Lung verloor van de Slovaakse Kulkova, maar kon de tweede plaats nog veiligstellen. Nathalie Marchetti werd uitgeschakeld, maar kon toch de hoger gerangschikte Malanina (Rusland) verslaan. Voor Lung en Loyen volgde een tweede poule. Loyen kreeg het zwaar en kon de uitschakeling niet vermijden. Voor Lung liep het vlotter en na enkele knappe zeges kon de speelster van P.W. Diest zich plaatsen voor de achtste finale. De Engelse Ho Tin Tin wachtte haar daar op. Een zware dobber, maar Lung schudde alle druk van zich af en haalde het na zes zwaarbevochten sets. Tegen de Russische Ekatarina Guseva werd het een echte thriller. Beide meisjes wouden absoluut dat eremetaal veroveren. Er was nooit veel afscheiding, details gingen beslissen. Het kwam tot een zevende set, ook daarin was de spanning te snijden. Lung bezweek niet onder de druk en maakte het bij 10-9 uit. De medaille was binnen! Zondag vatte onze Belgische trots bij de vrouwen de halve finale zonder druk aan tegen de Yuan Wan. Helaas was de Duitse toch een maatje te groot, 0-4.

Meer info: