Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

EK 2021

De Belgen hebben de groepsfase van het EK niet kunnen overleven. Bij de heren bleek Zweden - uiteindelijk brons - te sterk, maar kon er knap gewonnen worden van Griekenland. Bij de dames konden we geen vuist maken tegen Italië en Roemenië - uiteindelijk zilver. Duitsland werd zowel bij de heren als bij de dames Europees kampioen. "We zijn op onze waarden geklopt", besluit technisch directeur Tom Dieussaert. 

"We hebben ons niveau niet kunnen overstijgen, dit zowel bij de heren als bij de dames. Op dergelijke tornooien dien je boven jezelf uit te stijgen als ploeg, anders wordt het heel erg moeilijk. Bij de dames zat er meer in tegen Italië. Tegen 2-voudig Europees kampioen Roemenië hebben onze dames op zich goed gespeeld, maar daar konden we niet meer van verwachten van onze jonge selectie. Bij de heren hebben we toch duidelijk de wet van de sterkste moeten ondergaan. Alleen Cedric stond met 2 matchballen tegen Moregard op een zucht van de overwinning, maar de globale overwinning van Zweden is gezien de andere wedstrijden logisch. België heeft natuurlijk ook niet de luxe om het nummer 9 te laten invallen op positie 3, dus om een kans te maken moesten we ons wel overstijgen en dat is dus jammer genoeg niet gebeurd.", evalueert Tom Dieussaert. 

28 september

Team Belgium Dames neemt het op tegen Italië. Ze spelen op tafel 2 om 15u. Bekijk de wedstrijd hier.
Margo Degraef mocht de Belgische spits afbijten in Roemenië. Ze nam het op tegen Piccolin en begon verschroeidend. De eerste twee setten werden binnen gehaald met 11-3 en 11-9. Daarna kantelde de wedstrijd en gingen de setten naar de Italiaanse. 8-11, 8-11 en 4-11. Een nipte 2-3 nederlaag. 
De druk lag direct op Nathalie Marchetti. Ze nam het op tegen Vivarelli en begon sterk met een 11-9 setwinst. Vanaf set 2 ging het mis. 9-11, 8-11 en 6-11 in het nadeel van de Belgen. Een 1-3 nederlaag en 0-2 in het krijt. 
Dan maar alle hoop op debutante Julie Van Hauwaert leggen? Met de rug tegen de muur waren de verwachtingen laag voor de start van de wedstrijd. Ze verliest uiteindelijk met 0-3, maar heeft sterk gepresteerd tegen Laurenti. Met 8-11, 7-11 en 8-11 was het verschil duidelijk, maar Julie heeft zich dapper verweerd. Een 0-3 nederlaag tegen Italië. 

Team Belgium Heren neemt het op tegen Griekenland. Ze spelen op tafel 4 om 18u. Bekijk de wedstrijd hier.
Robin Devos was onze eerste Belgische man in Roemenië. Hij nam het op tegen Sgouropoulos. Met 8-11 ging de eerste set naar de Griek, maar er lagen opportuniteiten. Dat bleek in set 2 en 3 met 11-4 en 11-8 winst. De twee volgende sets kon Robin niet winnen (11-13 en 10-12) waardoor we erg nipt 0-1 in het krijt stonden. 
Belgisch nummer 1 Cedric Nuytinck mocht aantreden tegen G. Konstantinopoulos en was sterker. Met 3-0 winst bracht hij de tussenstand naar 1-1. Setstanden waren 11-8, 11-9 en 14-12. Sterk werk van Cedric. 
Martin Allegro kon ons mentaal een groot voordeel geven bij een 1-1 stand. Martin nam het op tegen K. Konstantinopoulos. Hij had geen last van zenuwen en begon met een 11-6 setwinst. De Griek hing de bordjes terug gelijk na een 9-11. Onze landgenoot schoot terug in actie en dat werd direct beloond. 11-5 en 11-9 setwinsten zorgden voor een  3-1 overwinning. 2-1 tussenstand voor de Belgen. 
Nummer 4 was opnieuw voor Cedric Nuytinck. Tegenover hem stond Sgouropoulos. Cedric gaf niet thuis en verloor met 0-3. Setstanden waren 8-11, 9-11 en 7-11.
Met een 2-2 tussenstand werd het natuurlijk razendspannend. Robin Devos moest de Belgische eer hoog houden tegen G. Konstantinopoulos. Robin was niet onder de indruk van de situatie en kon direct 2-0 uitlopen door sterk te starten met 11-4 en 11-8. Set 3 bleek een nagelbijter met uiteindelijk 12-14 setverlies. Ook de volgende set ging naar de Grieken: 9-11. In een laatste en beslissende set kwam Robin het best voor de dag. Hij kon zijn wedstrijd binnenhalen met 11-7. Een 3-2 overwinning voor Robin, en belangrijker, een 3-2 overwinnnig voor België tegen Griekenland. Trots kijken we donderdag het grote Zweden in de ogen. 

29 september 

Team Belgium Dames neemt het op tegen Roemenië, één van de favorieten voor de eindzege. Ze spelen op tafel 1 om 15u. Bekijk de wedstrijd hier
Nathalie Marchetti kwam als eerste in actie tegen thuisspeelster Szocs. De eerste set kon ze knap winnen met 11-8. De tweede set verliep gelijkopgaand, maar werd uiteindelijk met 10-12 verloren. De veer bleek gebroken want ook volgende setten ging naar de Roemeense met 6-11 en 8-11. 1-3 nederlaag. 
Tweede in rij was Margo Degraef. Margo nam het op tegen Samara en had moeite met het spel van de Roemeense. 7-11 en 2-11 in de eerste twee setten. Met de rug tegen de muur zagen we een andere Degraef. Ze haalden kon set drie binnenhalen met 12-10, maar moest zich uiteindelijk gewonnen geven in set 4 met een 7-11 nederlaag. 
Ook vandaag een Belgisch debutante met Sara Devos. Als nummer 3 kwam ze uit tegen Monteiro Dodean. Het verschil in ervaring bleek in alle 3 setten. Met 5-11, 5-11 en 3-11 was de thuisspeelster sterker dan onze landgenote. Toch knap van Sara dat ze onder de omstandigheden bleef werken voor elk punt. Een 0-3 nederlaag tegen één van de favorieten voor de eindzege en een uitschakeling van het EK. 

30 september 

Team Belgium Heren neemt het op tegen Zweden. Ze spelen op tafel 3 om 18u. Bekijk de wedstrijd hier.
Florent Lambiet kwam als eerste landgenoot in actie. Hij mocht het opnemen tegen Kallberg, maar kon geen vuist maken tegen de Zweed. Hij verloor met 0-3 in setstanden 7-11, 6-11 en 7-11. 
Nummer twee in rij was Cedric Nuytinck. Hij starte goed tegen Moregard en kon de eerste set binnenhalen met 11-5. Set 2 werd een nagelbijter met uiteindelijk setverlies met een 16-18 score. Set 3 was weer voor Cedric met 11-9, maar set 4 ging weer naar de Zweed, 10-12. De vijfde en beslissende set bleek een teleurstelling met een 7-11 verliesset. 2-3. Dicht bij een 1-1 tussenstand, maar de harde realiteit bleek 0-2. 
Martin Allegro stond met zijn rug tegen de muur. Hij kreeg een aartsmoeilijke opdracht tegen Falck, maar was niet opgewassen tegen het Zweeds tafeltennisgeweld. Set 1 en 2 gingen beide met 3-11 naar de Zweed. In set 3 kon onze landgenoot meer inbrengen, maar uiteindelijk werd ook de derde set verloren met 12-14. Een 0-3 nederlaag tegen een sterk Zweden. Eén team kon zich plaatsen voor de volgende ronde en dat werd Zweden nadat ze ook met 3-0 wonnen tegen Griekenland. Einde van het EK voor onze Belgen.  

Voorbeschouwing:
Team Belgium Dames
- De ploeg is de laatste 6 maanden ingrijpend veranderd met de noodzakelijke inbreng van jeugdige beloften Sara Devos en Julie Van Hauwaert. Voor hen is het verkrijgen van ervaring op het hoogste niveau het doel. Er worden nog geen resultaten verwacht. Daarnaast zitten we in een groep met gastland, en één van de favorieten, Roemenië. Dat is normaal gesproken een maatje te groot voor ons als ploeg. Ook Italië is op papier sterker, maar lijkt toch een wedstrijd met mogelijkheden. Daar is het vooral zaak dat Margo Degraef en Nathalie Marchetti een goed resultaat neerzetten. 

Team Belgium Heren - Er kan zich maar 1 ploeg kwalificeren voor de volgende ronde. In een groep met Zweden en Griekenland is dat geen sinecure. Toch moeten we als nationale ploeg, na een goede voorbereiding, er vanuit gaan dat we gewapend zijn om ons te kwalificeren voor de kwartfinales. Realistisch gezien is Zweden favoriet om zich te plaatsen, maar de verschillen zijn te overbruggen als we ons hoogste niveau behalen. Het zal niet evident worden. Het zullen wedstrijden worden op het scherp van de snee, met hopelijk een goed resultaat. We zullen zien. 

Speler(s): 
Robin Devos
Margo Degraef
Sara Devos
Cedric Nuytinck
Julie Van Hauwaert
Coach(es): 
Bojan Tokic
Tom Dieussaert
Yannick Vostes
Delegatieleider: 
Jacques Denys
Datum: 
dinsdag, 28 september, 2021 tot zondag, 3 oktober, 2021
Plaats: 
Cluj

 


LOGO SPORT VLAANDEREN