- Geplaatst door: Carlo Agnello
- Reacties: 0
Cédric Nuytinck op jacht naar nieuw eremetaal
Morgen gaat het WK tafeltennis van start in Houston (23 tot 29 november). De Belgen (Cédric Nuytinck, Florent Lambiet, Robin Devos, Martin Allegro, Nathalie Marchetti en Margo Degraef) hopen van zich te laten spreken in Amerika. “Ik hoop na een moeilijke periode een goed niveau te halen”, vertelde Nuytinck, die na EK-zilver ambities mag koesteren in het dubbelspel.
We kennen Houston vooral van de uitspraak “Houston, we have a problem”, die gelinkt is aan de ruimtemissie van de Apollo 13. Deze week zal deze grootstad in de staat Texas even het walhalla zijn van het tafeltennis.
De Belgische delegatie is al enkele dagen in Amerika om te trainen en te wennen aan de omstandigheden. Voor Cédric Nuytinck, de enige Belg in de top honderd, is dit WK een nieuwe test na een zware coronaperiode. De andere VTTL-speler Robin Devos is eveneens op zoek naar enkele mooie prestaties. Hij start z’n enkeltoernooi tegen dubbelpartner Olah Benedek (WR 78) uit Finland. Het wordt alvast een stevige klus voor onze Vlamingen om zich te plaatsen voor de ‘Round of 64’. “Ik hoop mijn niveau te halen, waarvoor ik getraind heb”, aldus Nuytinck. “Het is de afgelopen drie maanden een zware periode geweest. Mijn eerste match in het enkelspel is tegen de Indiër Sharath Achanta Kamal. Dat is meteen een taaie klant, die trouwens in de top dertig van de wereld staat. Niet echt een goede loting dus. Ik zal er meteen moeten staan.”
EK-zilver
Op het afgelopen Europees kampioenschap in Warschau (Polen) behaalde Cédric Nuytinck zilver met de Pool Jakub Dyjas in het dubbelspel. Een historische medaille. Kan hij daar in Houston nieuw eremetaal aan toevoegen? “Er wordt met rechtstreekse uitschakeling gespeeld. In de eerste ronde treffen we de ervaren Oostenrijkers Habesohn en Gardos. We zullen dus meteen top moeten zijn als we goede resultaten willen neerzetten op dit toernooi.”
Ondersteuning zal de Belgische kampioen krijgen van de nieuwe VTTL-coach Bojan Tokic. Nuytinck is uiterst tevreden hoe de samenwerking momenteel verloopt. “Ik heb op veel nieuwe dingen gewerkt die mijn spel moeten verbeteren en heb er vertrouwen in dat het goede wissels waren. Alleen heb ik nog wat tijd nodig om alles te implementeren, maar stilaan loopt het wel beter.”
Rol van corona
Bij de vrouwen is het uitkijken naar de prestaties van Margo Degraef. De 22-jarige Antwerpse is helemaal klaar voor haar derde wereldkampioenschap bij de seniores.
“Ik heb superveel zin in dit toernooi”, verklaarde Degraef. “Het feit dat het in Amerika is maakt het speciaal, want ik ben hier nog niet geweest. Corona heeft veel toernooien afgelast en ik heb het laatste 1,5 jaar niet veel gespeeld. Dit jaar was je geplaatst voor het WK op basis van de wereldranking. Ik dacht dat ik er niet bij ging zijn, maar toen de lijst bekend werd gemaakt, was ik heel blij dat ik erop stond! Bijgevolg ga ik mezelf geen te hoge verwachtingen opleggen. Ik wil vooral proberen mijn beste tafeltennis te spelen en extra ervaring op te doen. Op een WK vind ik het extra leuk om al die wereldtoppers bezig te zien, dat werkt heel inspirerend.”
We zijn benieuwd of Margo Degraef (WR 155) morgen meteen haar kunnen kan tonen in de eerste wedstrijd tegen de Française Pauline Chasselin (WR 159). In het dubbelspel vormt Margo een duo met Nathalie Marchetti. Het Amerikaanse duo Lily Zhang en Yue Wu wacht op hen in de ‘Round of 64’.
De Belgen
Er zullen dus 6 Belgen actief zijn tijdens het WK in Houston.
Enkel:
In het heren enkelspel zullen Cedric Nuytinck, Robin Devos, Florent Lambiet en Martin Allegro België vertegenwoordigen.
In het dames enkelspel zullen Margo Degraef en Nathalie Marchetti onze landskleuren verdedigen.
Dubbel:
In het heren dubbel zal Cedric Nuytinck aanvatten met Jakub Dyjas (Polen). Robin Devos met Benedek Olah (Finland) en Florent Lambiet met Martin Allegro.
In het dames dubbel zullen Margo Degraef en Nathalie Marchetti samen spelen.
In het mix dubbel zullen Florent Lambiet en Nathalie Marchetti een duo vormen.
23 november - Eerste knockoutfase
Heren enkel - Ronde van 128
Cedric Nuytinck nam het op tegen de Indiër Sharath Kamal Achanta (WR 30). Cédric moest nog in het juiste ritme komen in de eerste set. Maar vanaf set 2 was hij duidelijk de betere. Een knappe 4-1 zege voor Cédric tegen het nummer 30 van de wereld en door naar de volgende ronde...
Robin Devos kwam uit tegen zijn dubbelpartner, de Fin Benedek Olah (WR 78). Ze maakten er een erg spannende wedstrijd van met een gelijkopgaand scoreverloop. maar uiteindelijk trok de Fin aan het langste eind. Een zure 3-4 nederlaag en het einde voor Robin Devos in het enkelspel.
Florent Lambiet nam het op tegen de Chinees Chuqin Wang (WR 16). Ondanks de zware uitslag, 0-4 verlies, kon hij een aantal punten pakken tegen nummer 16 van de wereld. Helaas was het steeds net onvoldoende voor een setwinst. Einde van het enkelspel voor Florent.
Martin Allegro lootte de Roemeen Rares Sipos (WR 153). Martin begon erg sterk en kon zijn niveau de hele wedstrijd aanhouden. Een knappe en vlotte 4-0 overwinning.
Dames enkel - Ronde van 128
Nathalie Marchetti kwam uit tegen de Poolse Natalia Bajor (WR 94). Het werd een spannende wedstrijd. Toch was het uiteindelijk de Poolse die na 6 sets aan het langste eind trok: 2-4.
Margo Degraef nam het op tegen de Française Pauline Chasselin (WR 159). Ze begon goed aan de wedstrijd en kon bijna set 1 binnenhalen, maar dat lukte eindelijk net niet. Het bleek een mentale dreun in set 2 en 3. Ook set 4 ging naar de Française: 0-4 en einde van het enkelspel voor Margo.
Mixed dubbel - Ronde van 64
Nathalie Marchetti en Florent Lambiet nemen het op tegen het Argentijnse duo Codina-Alto (WR 86). Ze begonnen goed aan de wedstrijd en stonden vrijwel meteen 2-0 voor. In de 3de en beslissende set kwam het Argentijnse duo beter voor de dag, maar onvoldoende om Nathalie en Florent in de problemen te brengen. Een vlotte 3-0 overwinning.
24 november - Tweede knockoutfase
Heren enkel - Ronde van 64
Cedric Nuytinck kwam uit tegen de Iraniër Alamiyan (WR 69). Het werd een heel beladen duel waarbij de wedstrijd enkele keren stil lag (problemen met scorebord, discussie met de Iraanse delegatie, gedrag van Alamiyan zelf,...). Maar Cedric liet zich niet van de wijs brengen en pakte een mooie 4-1 zege. Cedric plaatst zich zo bij de laatste 32.
Martin Allegro nam het op tegen de Koreaan Lee (WR 20). Martin nam direct het initiatief in de wedstrijd en liet de Koreaan totaal niet in de wedstrijd komen. Een verrassend vlotte 4-0 zege voor Martin en ook hij gaat door naar de laatste 32.
Heren dubbel - Ronde van 64
Robin Devos en Olah Benedek namen het op tegen het Omaanse duo Al Balushi-Alraisi (WR 247). Het werd een heel éénzijdige wedstrijd. Sets 1 en 2 werden met 11-2 en 11-3 binnen gehaald. In set 3 sloop een beetje gemakzucht, maar al bij al een vlotte 3-0 zege voor Robin en Olah en zij plaatsen zich voor de volgende ronde.
Cedric Nuytinck - Jakub Dyjas en het duo Martin Allegro - Florent Lambiet waren vrij in deze ronde.
Dames dubbel - Ronde van 64
Margo Degraef en Nathalie Marchetti namen het op tegen het Amerikaanse duo Wu-Zhang (WR 33). De eerste set werd nog nipt verloren en ook de tweede set leek lange tijd richting het Amerikaanse duo te gaan bij een 0-6 stand. Toch vochten de Belgen terug en pakten ze nog de tweede set. Sets 3 en 4 werden nadien netjes verdeeld waardoor de vijfde set de beslissing diende te brengen. En daarin bleken de Belgen koelbloedig. Een mooie 3-2 zege voor de Belgische dames en door naar de volgende ronde.
25 november - Derde knockoutfase
Heren enkel - Ronde van 32
Kunnen de mannelijke Belgen zich plaatsen voor de 8ste finales? Het is al geleden van 2007 dat een Belg nog de laatste 32 haalde. Geraken ze nog een ronde verder? De laatste keer dat een Belg de laatste 16 haalde op een WK: 1999 !!! In beide gevallen spreken we uiteraard over Jean-Michel Saive.
Cedric Nuytinck mocht het opnemen tegen de Braziliaan Hugo Calderano (WR 4). De Braziliaan nam de beste start door de eerste twee sets binnen te halen. Cédric nam het initiatief echter over en bracht de bordjes terug in evenwicht. In een heus titanenduel nam Hugo echter opnieuw de voorsprong, maar slechts voor eventjes. Een allesbeslissende zevende set moest de winnaar bepalen. Daarin nam het nummer 4 van de wereld de beste start en bouwde punt per punt zijn voorsprong iets uit. Een nipte 3-4 nederlaag voor Cédric.
Martin Allegro kwam uit tegen de Amerikaan Kanak Jha (WR 31). Het werd een heel spannende wedstrijd waarbij kleine details het verschil maakten. Uiteindelijk trok de Amerikaan met 4-2 aan het langste eind. Het mooie avontuur van Martin in het enkelspel eindigt hier...
Heren dubbel - Ronde van 32
Cedric Nuytinck en Jakub Dyjas lootten het Oostenrijkse duo Gardos-Habesohn (WR 12). Tegen het ervaren Oostenrijkse duo begonnen de vice-Europese kampioenen uitstekend. Na een hardbevochten wedstrijd wonnen Cédric en Jakub met 3-1 en zo plaatsten zij zich voor de volgende ronde.
Robin Devos en Olah Benedek kwamen uit tegen het Japanse duo Uda-Togami (WR 4). Het Japanse duo bleek duidelijk te sterk en boekte dan ook een 0-3 zege. Einde verhaal voor Robin en Olah in het dubbelspel...
Florent Lambiet en Martin Allegro kwamen uit tegen het Slovaakse duo Jorgic-Kozul (WR 171). In een evenwichtige partij konden ze aan het langste eind trekken. Een 3-2 overwinning en kwalificatie voor de 8ste finales.
Dames dubbel - Ronde van 32
Margo Degraef en Nathalie Marchetti namen het op tegen het Indische duo Kamath-Batra (WR 14). Het Belgische duo kwam jammer genoeg niet in hun spel. Na drie korte sets moesten zij dan ook hun meerdere erkennen in het duo uit India.
Mixed dubbel - Ronde van 32
Nathalie Marchetti en Florent Lambiet namen het op tegen het Spaanse duo Xiao-Robles (WR 24). Ze gingen kansloos onderuit met 0-3. Einde WK in het mixed dubbel.
26 november - 8ste finales
Heren dubbel - Ronde van 16
Cedric Nuytinck en Jakub Dyjas kwamen uit tegen het Engelse duo Pitchford-Drinkhall (WR 19). Het werd een spannende wedstrijd waarbij enkele kleine details het verschil maakten op het einde van de set. De Engelsen trokken echter steeds aan het langste eind en een 0-3 nederlaag was dan ook het eindresultaat.
Florent Lambiet en Martin Allegro namen het op Duitse duo Qiu-Duda (WR 9). De eerste set bleek alvast heel belangrijk. Met 19-17 ging die echter richting de Duitsers. Ondanks stevig weerwerk van de Belgen kon een 1-3 nederlaag niet vermeden worden.
29 november - Halve finales (en finale mix dubbel)
Heren enkel:
In de halve finales zagen we een Chinese strijd enerzijds en een Europees duel anderzijds voor een plek in de finale. De Chinees Zhendong Fan (WR 1) won tegen zijn landgenoot Jingkun Liang (WR 9) met 4-1. In de andere halve finale kwam de Zweed Truls Moregard (WR 77) uit tegen de Duitser Timo Boll (WR 11). De Zweedse revelatie van dit WK kon de wedstrijd met 4-3 winnen en mag zich zo opmaken voor een finale tegen de nummer 1 van de wereld. Kan Moregard ook stunten tegen grootmeester Fan?
Dames enkel:
China boven bij het dames enkelspel. Meng Chen (WR 1) nam het op tegen haar landgenote Manyu Wang (WR 4). Het nummer 4 van de wereld kon in een spannende wedstrijd aan het langste eind trekken. In de andere halve finale kwamen ook twee Chinese vrouwen aan tafel. Yidi Wang (WR 10) verloor met 1-4 van haar landgenote Yingsha Sun (2). Geen finale tussen nummer 1 en 2 van de wereld, maar tussen 2 en 4.
Heren dubbel:
Het Chinese duo Lin-Liang (WR 2) kwam uit tegen hun Zweedse duo Karlsson-Falck (WR 31). Het Zweedse duo overklaste het Chinese duo voor een plek in de finale. In de andere halve finale zagen we meer strijd tussen de Koreanen Jang-Lim (WR 14) en de Japanners Togami-Uda (WR 4). De Koreanen wonnen de wedstrijd met 3-1.
Dames dubbel:
De vedetten waren niet op de afspraak in het dames dubbel. Het Chinese gelegenheidsduo Qian-Chen verloor van het Japanse Ito-Hayata (WR 41), in de andere halve finale kwam het Luxemburgse duo De Nutte-Ni (WR 60) uit tegen het Chinese duo Wang-Sun (WR 10). De Chinese favoriete trokken aan het langste eind.
Mix dubbel:
Het duo Cheng-Lin (WR 2) uit Tapei verloor verrassend tegen het Chinese duo Wang-Sun (WR 36). De andere halve finale ging tussen het Japanse duo Harimoto-Hayata (WR 20) en het Chinees-Amerikaanse gelegenheidsduo Lin-Zhang. Het Japanse duo trok aan het langste eind. Het Chinese duo Wang-Sun kroont zich tot wereldkampioen in het dubbel mix. In de finale konden ze de druk het best weerstaan. Ze versloegen het Japanse duo Harimoto-Hayata met 3-0.
30 november - Finales
Heren enkel:
Het nummer 1 van de wereld, Fan Zhendong, tegen de Zweedse outsider, Truls Moregard (WR 77). Op papier een ongelijke strijd en dat bleek ook in de finale. De Chinees domineerde op alle vlakken en de Zweed kreeg geen enkel setpunt. Een vlotte 4-0 zege voor Fan Zhendong.
Dames enkel:
Hier werd het een volledig Chinese finale tussen Wang Manyu (WR 4) en Yingsha Sun (WR 2). In een heel spannende wedstrijd trok de underdog aan het langste eind. In de halve finale had Manyu reeds het nummer 1 van de wereld geklopt (Chen Meng), en nu ging het nummer 2 van de wereld ook voor de bijl. Dan ben je de terechte wereldkampioene. Een mooie en spannende wedstrijd eindigde in set 6 met een 17-15 score.
Heren dubbel:
Geen China in de finale, een complete verrassing. Het Zweedse duo Karlsson-Falck had zowel in de kwartfinale als in de halve finales de Chinezen eruit geklopt. Zij startten dan misschien enigszins als favoriet aan de wedstrijd. Het werd een heel gelijkopgaande wedstrijd met wisselende kansen en weinig verschil in de sets. De Koreanen Jang en Lim trokken echter aan het kortste eind na 4 sets. Een mooie wereldtitel voor de Zweden in het herendubbelspel.
Dames dubbel:
Bij de dames werd het een strijd tussen Japan en China. In de halve finale klopte het Japanse duo Ito-Hayata reeds een topduo uit China. Maar in de finale bleken deze keer de Chinezen wel sterker. De titel ging dan ook in drie sets naar Wang-Sun, de twee speelsters die ook in de finale van het enkelspel stonden.