Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Europees Olympisch Kwalificatietornooi

Cédric Nuytinck en Lisa Lung reizen met vertrouwen af naar Guimaraes voor het Europees olympisch kwalificatietoernooi in het enkelspel. De blik is gericht op Parijs 2024, maar er is toch hoop om deze week dat ticket voor Tokio te bemachtigen.

De Belgische delegatie is afgezakt naar Guimaraes (Portugal) voor het Europees olympisch kwalificatietoernooi, dat woensdag van start gaat. Voor de Vlaamse Tafeltennisliga zullen Cédric Nuytinck en Lisa Lung in actie komen. Ze worden begeleid door coach Yannick Vostes. De Sloveen Bojan Tokic, de nieuwe coach van de mannen, treedt pas in dienst op 1 augustus na de Spelen van Tokio.

“Ik verkeer in een goede vorm”, opende Nuytinck, die samen met Lambiet de Belgische eer zal verdedigen bij de mannen. “De laatste twee wedstrijden in de Franse competitie heb ik gewonnen, dus ik trek toch met vertrouwen naar Portugal. Ik ben een van de favorieten voor een olympisch ticket, maar het wordt een open strijd. Eerst volgt er een groepsfase, dat is beter voor mij om er wat in te komen.”

Vorig week werd Bojan Tokic aangekondigd als nieuwe VTTL-coach. Onze Belgische kampioen is zeer tevreden met deze aanstelling. “Ik heb nog met Bojan samengespeeld bij Saarbrücken. Het is een professionele speler met veel kennis over tafeltennis. Hij heeft in zijn carrière veel geleerd en kan zijn ervaringen goed overbrengen. Dat Tokic nog geen ervaring heeft als coach deert mij niet. De laatste maanden is hij al druk bezig geweest met zijn reconversie. We hebben ook al enkele keren samen getraind in Saarbrücken en gaan dat in de toekomst nog vaak doen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat hij mij naar een top 30 kan loodsen.”

Een kwalificatie voor de Olympische Spelen zouden deze ambities van Nuytinck natuurlijk meer kracht bijzetten. “Voor Rio kwam ik slechts enkele punten tekort om mij te kwalificeren. Ik hoop toch om er deze keer bij te zijn. Tokic was ook 28 bij z’n eerste deelname aan de Spelen, daar kan ik me dus aan spiegelen.”

Blik op Parijs

Lisa Lung (21) start met minder druk aan het toernooi, Parijs 2024 is eerder de doelstelling. Een ticket voor Tokio zou net als voor haar Waalse collega Nathalie Marchetti wel mooi meegenomen zijn. Onze federatie is alvast tevreden over het harde werk dat Lisa de afgelopen maanden heeft geleverd en is benieuwd tot wat ze op dit evenement in staat is. Een stunt zoals Karine Bogaerts in 1988? Wie weet, tot op heden is zij nog altijd de enige Belgische tafeltennisster die zich kon plaatsen voor de Olympische Spelen. “Ik heb goed getraind de laatste weken en ben wel in vorm”, verklaarde Lung voor de afreis. “Kwalificatie voor de Spelen wordt heel moeilijk, maar ik ga alles geven. Het is ook een goede leerschool om te kijken wat ik geleerd heb op training en wat ik nog kan verbeteren richting Parijs, want daar ligt toch de focus.”

Onze Belgische kampioene, die 111de staat op de wereldranglijst, is zeer tevreden over de samenwerking met Yannick Vostes. “Ik heb al veel geleerd van Yannick. Hij neemt ook altijd zijn verantwoordelijkheid en is als een vader voor mij.”

Nieuw mijlpaal

Bij de vrouwen liggen er vier tickets klaar voor Tokio in Guimaraes. Nuytinck en co. strijden om vijf tickets. Een kwalificatie zou voor de topsportwerking van de VTTL een enorme boost zijn. Technisch directeur topsport a.i. Tom Dieussaert is alvast vol vertrouwen. “We zijn 20 jaar geleden gestart met een project om de professionalisering stap per stap op te voeren, eerst vanuit een opleidingsproject in topsport en studie en vervolgens naar de werking van onze seniores toe. Als federatie is voor de eerste keer een olympische atleet afleveren een nieuwe potentiële mijlpaal. Het zou voor ons als sporttechnische werking ook aantonen dat na alle sterke voorafgaande prestaties bij de jeugd, en recent ook seniores, we opnieuw klaar zijn om een volgende stap te zetten. Het zou ons de mogelijkheid geven de huidige omkadering nog verder uit te diepen om in de volgende jaren nog betere prestaties te verwezenlijken. In dat opzicht is een eventuele kwalificatie natuurlijk zeer belangrijk. Vijf jaar geleden hebben we de kwalificatie met slechts één plaats gemist en we hebben dus genoeg vertrouwen om te beseffen dat we dit als VTTL samen met onze atleten aankunnen, maar de uiteindelijke bevestiging ervan via een kwalificatie zou natuurlijk fantastisch zijn."

Een aantal trainingsvideo's van Lisa Lung en Cedric Nuytinck tijdens hun voorbereiding in Leuven: