- Geplaatst door: Ivan Crabbe
- Reacties: 0
Citius, altius, fortius (sneller, hoger, sterker), het is de lijfspreuk van de Olympische Spelen. Maar het zou evengoed het motto van Cédric Nuytinck (29) kunnen zijn. Elke dag blijft de Belgische kampioen zich pushen om beter te worden en om weer aansluiting te vinden bij de wereldtop. Saarbrücken is de ideale plaats om die groei in deze belangrijke jaren, de Spelen komen eraan in 2024, te bestendigen. Na een passage als jonge snaak is Nuytinck klaar voor een nieuw hoofdstuk in Duitsland. “De verhuis naar Saarbrücken was een grote stap, maar als topsporter moet je je grenzen kunnen verleggen”, aldus een ambitieuze Nuytinck.
Cédric Nuytinck ontvangt ons met een goed humeur in Saarbrücken. Na de training met zijn ploegmaats neemt hij ons mee naar zijn appartement op een kwartiertje van de zaal. Hij woont er sinds kort samen met zijn vrouw Ellen en zijn hond Pika. De aanpassing aan de Duitse cultuur is alvast vlot verlopen. “Ik heb wat algemene kennis over Duitsland, maar het blijft beperkt. Ik begin nu wel al wat Duits te spreken. Het is wel een interessante taal die vergelijkbaar is met het Nederlands, maar ik moet het blijven onderhouden.”
Hoe lang speel je al voor Saarbrücken?
“Ik heb in het begin van mijn carrière al voor Saarbrücken gespeeld. Op mijn vijftiende ben ik daar in de tweede ploeg terechtgekomen. Dat was in de tweede Bundesliga. Het niveau lag toen heel hoog en het was niet makkelijk om mij aan te passen, maar achteraf bekeken kan ik wel zeggen dat ik heel veel heb bijgeleerd uit die periode. Ik heb nu een contract getekend voor twee jaar, dus dat betekent dat ik in totaal al zeker zeven jaar ga doorbrengen in Saarbrücken.”
Waarom ben je eigenlijk teruggekeerd naar Duitsland?
“Saarbrücken is een enorm sterke ploeg. Ze kunnen alle competities winnen en hebben serieuze kopmannen (Darko Jorgic en Patrick Franziska). Het was een mooie uitdaging en de club zit ook in mijn hart. Ik heb daar als jonge tafeltennisser veel mooie momenten beleefd. Het verhaal was nog niet af.”
Is in Duitsland jouw profcarrière echt begonnen?
“Jazeker. Het was mijn opstap naar de top. Toen was er nog geen trainingscentrum zoals nu, maar ik heb kunnen stelen met mijn ogen en veel bijgeleerd van de topspelers van de eerste ploeg. Ik heb altijd goede ervaringen gehad in Saarbrücken.”
Wat is het verschil met een Belgische club?
“De organisatie en de financiële mogelijkheden zijn veel groter. Ze hebben de steun van tafeltennismerk Tibhar. De Bundesliga is ook een van de sterkste clubcompetities ter wereld. Saarbrücken is ook historisch gezien een van de beste clubs in Duitsland en elk jaar doen ze mee voor de prijzen.”
Is Saarbrücken jouw tweede thuis?
“Dit jaar ben ik verhuisd naar Duitsland, dat was niet het geval tijdens mijn eerste passage in Saarbrücken. Het is nu dus zeker mijn tweede thuis. Het was een grote stap voor ons, want het was de eerste keer dat we buiten België gingen wonen.”
Hoe is de aanpassing verlopen?
“Het is een nieuw hoofdstuk in mijn leven. Voor ons als koppel was het dus wel een uitdaging. Ellen steunt mij voor honderd procent. Ik ben nu wel veel minder weg van huis. Soms ga ik wel eens op stage, maar om te trainen blijf ik gewoon in Saarbrücken. Vroeger waren er meer verplaatsingen en moest ik ook vaak naar Frankrijk om daar te trainen.”
Hoe is de sfeer binnen de club?
“Zeer goed! Ik ken iedereen al, ze zijn ook ongeveer van mijn leeftijd. We maken heel veel plezier en we amuseren ons. We geven alles tijdens de wedstrijden, maar naast de tafel zijn het ook zeer toffe mensen. Dat is zeker een bonus, dat wist ik ook alvorens ik naar hier kwam.”
Merk je ook een vooruitgang in je spelniveau?
“Ik merk de afgelopen maanden zeker vooruitgang nu ik dagelijks kan trainen in Duitsland. Het smaakt zeker naar meer en dat is belangrijk met het oog op de Olympische Spelen. Er zijn trouwens nog veel zaken te verbeteren in mijn spel. Rughand, midden en kort spel zijn mijn zwakke punten. Ook het tempospel aan de tafel is voor verbetering vatbaar. Je kan eigenlijk niet op een betere plaats zitten dan hier daarvoor, want mijn ploegmaats Patrick en Darko zijn in dat compartiment wereldtop. Technisch is er ook een grote verbetering nodig. Ik doe veel multiball-trainingen met de coach van Saarbrücken en Bojan. Alles moet samenkomen om een evolutie te zien.”
Hoe verloopt je seizoen momenteel?
“Vorig jaar was het wat het lastig. Het was de hele tijd een beetje zoeken naar juiste niveau en trainingsritme. Nu is alles stabiel en duidelijk. Bojan Tokic is sinds 2021 ook de nieuwe coach van de VTTL en dat was ook aanpassen. Vanaf de laatste drie à vier maanden voel ik stabiliteit, zowel in het gewone leven als op sportief vlak. Zo kan je vooruitgang boeken. Alles verloopt ook vlotter. Ik woon dicht bij de zaal en er zijn altijd spelers om mee te trainen. Ik heb altijd die honger om te trainen. Daardoor ben ik volgens mij ook zo ver geraakt. Er zijn al goede resultaten geweest en ik hoop nog te groeien in de toekomst.”
In België blijf je de onbetwiste nummer één. Is het BK nog een doel?
“Dat is een kleiner doel geworden. Het is wel een eer om de beste speler van je land te zijn. Als kleine jongen is Belgisch kampioen worden wel een groot doel, maar nu minder natuurlijk. Een topsporter moet altijd zijn grenzen verleggen. Ik ben vijf keer op rij Belgisch kampioen geweest. Ik moet nu de volgende stappen zetten.”
Wat zijn dan die volgende stappen?
“Een prijs halen met Saarbrücken. Daar probeer ik ook elke dag voor te trainen. Het is hard werken. De Champions League winnen zou fantastisch zijn, want dat is hier nog niet vaak gelukt. Als ik een van die doelen haal, zal ik ook wel progressie maken op de wereldranglijst. De Olympische Spelen zullen volgend jaar het grootste doel zijn. Als ploeg maken we na de prestaties op het WK zeker ook een goede kans om erbij te zijn in Parijs.”
Zie je een langer verblijf in Saarbrücken zitten?
“Een langer verblijf dan twee jaar is zeker de bedoeling. De beste jaren van mijn carrière zou ik hier willen doorbrengen. Ik weet niet echt of dat mogelijk, maar het is al ter sprake gekomen.
Wat zou je nog willen zegen tegen je fans?
“Bedankt aan iedereen om mij te volgen. Hopelijk komen er nog mooie resultaten in de toekomst. Met de ploeg Team Belgium, maar ook individueel ga ik zeker mijn best doen. De volgende jaren zullen cruciaal zijn om verder door te breken.”
We bedanken Cédric Nuytinck voor dit interview, Tibhar en FCSV Saarbrücken voor de bereidwillige medewerking. De videoreportage werd gemaakt door onze partner Westshot. Klik hier voor de videoreportage.