Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Sporten en Covid-19

Tekst Gezond Sporten. 

Moet ik nu rust nemen tijdens een virale infectie of na een vaccinatie?

Sporten en bewegen is van groot belang voor zowel uw lichamelijke als mentale gezondheid. Maar in tijden van de corona epidemie moeten we op tijd rust inlassen bij een infectie of na het krijgen van een vaccin. Daarom heeft Gezond Sporten een infographic uitgewerkt over corona en sport. Dit in samenwerking met SKA. 

Sporten na een Covid-19 vaccinatie
Voel je je goed na  jouw covid-19 vaccin? Prima, maar uit voorzorg doe je de eerste vijf dagen na een vaccinatie beter geen competitiesport en ook geen andere zware inspanningen.

  • De eerste 48 uur na toediening van het vaccin hou je rust.
  • In de drie dagen daarna, kun je je inspanningen geleidelijk opbouwen.

Heb je klachten, zoals hoofdpijn, spierpijn, abnormale vermoeidheid, kortademigheid, pijn op of in de borst…? Neem dan contact op met je huis- of sportarts. Eens hersteld, moet je vijf dagen klachtenvrij zijn om weer te kunnen sporten.

Sporten na een virale infectie
We kunnen het niet genoeg benadrukken: als mensen zich ziek voelen, koorts hebben of pas koorts hebben gehad, dan moeten ze rusten en mogen ze níet sporten. Kalmpjes wandelen of heel rustig fietsen na een koortsperiode kan eventueel wel, maar meer ook niet. Dat is zo in het geval van Covid-19, maar de ondubbelzinnige regel om rust te houden als je ziek bent of koorts hebt (gehad), die geldt eigenlijk voor alle virale infecties.

Bij Covid-19 infectie met symptomen kan je best de eerste 10 dagen geen sportinspanningen doen en neem zeker zoveel dagen rust als de dagen dat je koorts hebt gehad.