Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Terugblik 2021 Cedric Nuytinck

Het jaar 2021 loopt op haar einde. Tijd om terug te kijken naar een bewogen (Covid-19)jaar met pieken en dalen voor onze A-kern spelers. We beschrijven de doelen en wikken en wegen hun succes. We richten ons kort op het leven naast de tafeltenniszaal en zijn benieuwd naar de vooruitzichten voor 2022. 

Cedric Nuytinck

Hoe kijk je terug op dit jaar?
Voor mij persoonlijk was het een heel erg moeilijk jaar. Met de Covid-19 crisis heb ik heel erg weinig kunnen doen. Mijn planning moest daardoor voortdurend aangepast worden, daar was helaas niets aan te doen. Ik weiger om het een verloren jaar te noemen, maar het was heel erg vaak aanpassen en wijzigen van planning. Zo kon ik me nooit voor de volle 100% focussen. Daarnaast moest de focus ook steeds veranderen van resultaten naar progressie en andersom. 

Wat waren vooraf jouw doelen?
Mijn doelen waren vooraf heel duidelijk. Ik wilde absoluut de Olympsiche Spelen behalen, dat was een heel duidelijke doelstelling. Daarnaast wou ik terug naar mijn hoogste ranking ooit (WR 37) en eventueel beter dan die 37ste plek. 

Heb je de doelen behaald?
Neen, ik heb beide doelen niet kunnen waarmaken. Het waren erg zware doelen, die leg ik mezelf altijd op, maar meestal behaal ik die doelen wel. Of ik kom toch in de buurt van de doelstellingen. Dat was deze keer niet het geval en dat was enorm frustrerend. 

Voor de Olympische kwalificatie was het gewoon niet goed genoeg. Er waren veel momenten waarbij alles verkeerd liep, die ook in mijn voordeel kunnen vallen. Dan wordt het enkel moeilijker. Na de Olympische kwalificatie werd de wereldranking ‘gefreezed’ door de ITTF. Hierdoor kwam er geen beweging in de wereldranking en dat was ook niet echt in mijn voordeel.

“Voor de Olympische kwalificatie was het gewoon niet goed genoeg.”

Van welke speler ben je dit jaar het meest onder de indruk?
Ik denk dat Anton Källberg (een vroegere ploegmaat) een hele grote stap heeft gezet richting de wereldtop. Voor zijn tweede jaar op rij werd hij verkozen tot beste speler van de Bundesliga. Een opmerkelijke en uitzonderlijke prestatie. Anton presteerde over het hele jaar op een erg hoog en constant niveau. Zo heeft hij zelfvertrouwen opgebouwd en dat is belangrijk om de nodige stappen te zetten. Volgens mij is hij een absolute topspeler die momenteel elke speler aan kan. Of het toch iedereen moeilijk kan maken. 

Wat was sportief je moeilijkste moment van het jaar?
Het missen van de Olympische spelen in Tokyo.

Wat was sportief je mooiste moment van het jaar?
Dat kwam op het einde van het jaar. Mijn eerste Europese medaille in het dubbelspel met Jakub Dyjas. Een historische prestatie in het Belgisch tafeltennis. Ik speel terug op een goed niveau. Na al de tegenslagen van dit jaar, heb ik er voor gezorgd dat ik er weer helemaal sta. Dat geeft vertrouwen naar volgend jaar. Daarnaast verloopt de samenwerking met de nieuwe coach, Bojan Tokic, heel erg goed. Ik heb er nu voor een langere periode mee kunnen trainen en heb al een aantal nieuwe dingen geleerd. Zo zal mijn niveau in het algemeen omhoog gaan. 

Met Bojan is er een andere visie bijgekomen. Daardoor zal ik op termijn een completere speler kunnen worden. In het verleden was mijn voorhand mijn meest dominante slag. Met dit nieuwe systeem wordt dit meer gelijk getrokken en zal ik meer met mijn rughand spelen. Het heeft even geduurd om het nieuwe spelsysteem onder de knie te krijgen, maar het zal me een completere speler maken. Ook op tactisch vlak wordt dat interessanter. Ik zal meer opties hebben om het mijn tegenstanders lastig te maken. In het begin had ik nog mijn twijfels over het nieuwe spelsysteem, maar nu het ook resultaten begint af te werpen, ben ik helemaal overtuigd. We zijn op de goede weg. 

“Ik zal meer opties hebben om het mijn tegenstanders lastig te maken.”

En naast de tafeltenniszaal?
Ondertussen heb ik een relatie van 10 jaar met mijn vriendin Ellen. We hebben besloten om in de zomer van 2022 te gaan trouwen. 

Wat verwacht je nog voor de rest van het seizoen?
Ik verwacht dat mijn niveau nog verder zal stijgen. Hopelijk kan ik voor de rest van het seizoen nog doorgroeien naar de top 30. Als ik minder last heb van tegenslagen, kan het mogelijk zijn om een volgende stap in de goede richting te zetten. Ik verwacht ook dat er opnieuw tornooien kunnen gespeeld worden want die zijn essentieel voor mijn verbetering qua spelsysteem. Dat kan wereldranking ook boosten. 

Wat mogen we je toewensen voor 2022?
Ik denk, zoals voor iedereen, een jaartje met minder crisissen. Dat zou wel tof zijn. Zodat alles terug voor 100% kan herbeginnen. Toch blijft een goede gezondheid voor iedereen het belangrijkste.