Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Veel gestelde vragen

#1 Een nieuwe club opstarten, hoe ga je te werk?
#2 Waar kan ik een tafeltennisclub vinden in mijn buurt voor mijn kind van 10 jaar / voor mezelf?
#3 Ik woon op de grens met Nederland/Frankrijk/Duitsland. Mag ik in beide landen competitie spelen zoals sommige topspelers?
#4 Ik wil veranderen van club. Kan dat nu onmiddellijk? Of moet ik wachten tot half seizoen/ tot het einde van het seizoen? Hoe werkt dat?
#5 Waar kan ik een goede tafeltennistafel/tafeltennisracket kopen voor privé-gebruik?
#6 Waar kan ik het tafeltennisreglement vinden om discussies te vermijden als we thuis spelen?
#7Waar kan ik de juiste opgelegde normen (vloer, lichtsterkte, hoogte, …) voor een tafeltenniszaal vinden? 
#8 Waar kan ik terecht in mijn zoektocht naar een trainer?
#9 Waarom is er geen Vlaams of Belgisch kampioenschap NG?
#10 Moet ik aangesloten zijn bij een club om aan een officieel tafeltennistornooi deel te nemen?
#11 Ik wil een tafeltennistornooi organiseren. Waar moet ik zijn voor een toelating? Waar kan ik tafeltennistafels, scoreborden en omheiningen huren?
#12 Ik wil trainer worden. Waar kan ik bij jullie terecht?
#13 Ik wil officieel scheidsrechter worden. Waar kan ik bij jullie terecht?
#14 Ik zoek een sportkamp/stage voor mijn kind van 10 jaar. Waar kan ik dat vinden? Zijn er ook sportkampen/stages voor volwassenen?
#15 Ik zou naar de topsportschool tafeltennis willen gaan in Leuven volgend schooljaar. Hoe stel ik mij hiervoor kandidaat? Moet ik echt Vlaams of nationaal kampioen zijn om te kunnen starten?
#16 Wat te doen wanneer iemand zich blesseert in onze tafeltennisclub?
#17 Mijn resultaten ontbreken of zijn niet correct ! Hoe kan ik deze wijzigen?
#18 Kan ik zelf mijn resultaten invoeren?
#19 Hoe kan ik mijn foto op mijn individuele fiche plaatsen?
#20 Kan ik mijn nieuwe klassement weten voor het volgende seizoen, volgens de reeds aanwezige resultaten? Is een schatting van mijn nieuwe klassement mogelijk?
#21 Hoe kan ik de resultaten van enkel mijn club uitprinten?
#22 Ik ben mijn paswoord vergeten. Kan u mij het paswoord opsturen?
#23 Wanneer wordt een speler opgenomen in de individuele rangschikking per percentage?
#24 De tegenstander geeft forfait. Hoe verwerk ik dit op de competitiewebsite?
#25 Kan ik mij zelf inschrijven voor tornooien?
#26 Ik ben mijn gebruikersnaam voor de competitiewebsite vergeten. Kan ik deze zelf resetten?
#27 Waar kunnen we terecht voor officiële attesten (ledenlijst, bewijzen van verzekering, ...) die onze stad/gemeente vraagt als bewijs om het jaarlijks subsidiedossier in te vullen.
#28  We krijgen nu ook specifieke doelgroepen (vb. G-sporter, -9 jarigen, 55+) binnen in onze club met de opendeurdagen. Waar kunnen we hiervoor terecht? Waar kunnen we daarvoor extra info over vinden? Krijgen we daar extra subsidies voor?
#29  We willen als club starten met een website, sociale media (facebook, linkedin, instagram, ….). Sommige leden kennen er al iets van, maar wij als bestuur zeker niet voldoende. Waar kunnen we terecht?
#30  We willen een groot kampioenschap organiseren naar aanleiding van ons 40-50-60 jarig bestaan (vb. Belgisch Kampioenschap A, Vlaams Kampioenschap ABCDE, een Europese match bij de heren of dames, …).Waar kunnen we daarvoor terecht?

 

#1 Een nieuwe club opstarten, hoe ga je te werk?

Je kan zowel een feitelijke vereniging of een vzw oprichten om te beginnen. Een minimum van 6 leden is noodzakelijk?. Eén persoon moet voorzitter zijn en een andere persoon moet secretaris zijn. De penningmeester mag ook voorzitter of secretaris zijn. Een lokaal met minimum 2 dezelfde tafeltennistafels is noodzakelijk.

Voor een feitelijke vereniging is er geen enkele formaliteit vereist om op te richten. Een feitelijke vereniging is minder aan te raden omdat je persoonlijk aansprakelijk gesteld kan worden.

Indien er geen clubstatuten bestaan val je automatisch als club onder de modelstatuut van clubs.

Voor het opstarten van een nieuwe club kan je dus best een vzw oprichten. Voor het oprichten van een vzw zijn er een aantal formaliteiten die uitgevord moeten worden. Via de volgende link kan je in een filmpje alle stappen zien die je moet ondernemen om een vzw op te richten.

Wanneer de vzw opgericht is moet je via de provinciale secretaris gaan om je club in te schrijven in de VTTL. De info van de 5 provinciale secretarissen kan u worden bezorgd door een e-mail te sturen naar info@vttl.be met de gemeente/stad (provincie) waar u een nieuwe club zou willen opstarten.

https://vlaamsesportfederatie.be/kennisbank/de-oprichting-van-een-vzw

 

#2 Waar kan ik een tafeltennisclub vinden in mijn buurt voor mijn kind van 10 jaar / voor mezelf?

Bij de Vlaamse Tafeltennisliga zijn momenteel 156 clubs aangesloten in Vlaanderen. Via deze link op onze website kan u een overzicht vinden van de tafeltennisclubs in uw buurt.

 

#3 Ik woon op de grens met Nederland/Frankrijk/Duitsland. Mag ik in beide landen competitie spelen zoals sommige topspelers?

Spijtig genoeg niet. Dit is alleen weggelegd voor spelers/sters in super heren & super dames. Bovendien moeten deze spelers in super dit steeds elk jaar opnieuw aanvragen vóór 10 september.

Héél belangrijk om weten is dat de aansluiting van spelers in dubbele aansluiting, die vorig jaar al waren aangesloten bij de VTTL, automatisch vervallen.

 

#4 Ik wil veranderen van club. Kan dat nu onmiddellijk? Of moet ik wachten tot half seizoen/ tot het einde van het seizoen? Hoe werkt dat?

Veranderen van club kan niet op elk moment van het seizoen. Om te wijzigen van club moet men aangetekend ontslag aan de clubsecretaris & aan de federatie (VTTL) geven tussen 1 & 31 mei. Dan kan men pas transfereren tussen 1 & 20 juni. Via deze link op onze website kan u alles vinden i.v.m. veranderen van tafeltennisclub

 

#5 Waar kan ik een goede tafeltennistafel/tafeltennisracket kopen voor privé-gebruik?

Vraag zeker altijd personen in je club om raad voor een beginnersracket. Wij raden aan als je een goede tafeltennisracket wil kopen voor beginners dat je een racket koopt van minimum 20 euro. Je kan ook een racket plus rubbers kopen en dan raden we je aan om minstens voor 100 euro een tafeltennisracket te kopen. Voor een tafel maakt het niet uit welke je tafel je kiest. Wij als federatie verkopen geen materiaal. U kan via deze link wel terecht bij één van onze partners: Shop-Ping.be

 

#6 Waar kan ik het tafeltennisreglement vinden om discussies te vermijden als we thuis spelen?

Deze specifieke richtlijnen i.v.m. het reglement aan de tafel kan u via deze link op onze website vinden.

 

#7 Waar kan ik de juiste opgelegde normen (vloer, lichtsterkte, hoogte, …) voor een tafeltenniszaal vinden?

De vloer moet horizontaal zijn en normale verplaatsingen van de spelers toelaten.

De andere normen kan u hieronder vinden.

Speel-

ruimte

Lengte

Breedte afgesloten

Breedte meerdere tafels

Hoogte

Lichtsterkte tafelhoogte

Lichtsterkte speelruimte

Prov.

min. 8m50

min. 4m50

min. 4m

min. 2m75

min.250 lux

min.150 lux

Land.

min. 9m50

min. 4m50

min. 4m

min. 2m75

min.250 lux

min.150 lux

Nat.

min. 9m50

min. 4m50

min. 4m

min. 2m75

min.250 lux

min.150 lux

 

#8 Waar kan ik terecht in mijn zoektocht naar een trainer?

Op onze website kan u een tafeltennistrainer (naam, voornaam, kwalificatie en woonplaats) vinden via deze link

 

#9 Waarom is er geen Vlaams of Belgisch kampioenschap NG?

Omdat een NIET-GEKLASSEERDE (NG) speler/ster op elke moment van het seizoen geklasseerd kan worden. Een Vlaams of Belgisch kampioenschap is er enkel voor geklasseerde spelers/sters ABCDE bij de heren en ABCD bij de dames.

Er is wel in elke provincie een provinciaal kampioenschap voor NG spelers/sters.

 

#10 Moet ik aangesloten zijn bij een club om aan een officieel tafeltennistornooi deel te nemen?

Neen. Er bestaan tornooien die ondersteund worden door de federatie en open staan voor zowel aangesloten als niet-aangesloten leden zonder klassement bij de VTTL. Het heeft een recreatief karakter. Klik hier voor meer info.

In sommige clubs organiseren ze ook tornooien voor niet-leden.

Om aan alle officiële tornooien deel te nemen in België (die meetellen voor de uitslagenkaart) dient men zich verplicht aan te sluiten bij een club in Vlaanderen (bij de VTTL) of in Wallonië (bij de A.F.). Via deze link op onze website kan u alle soorten statuten vinden die mogelijk zijn bij de VTTL.
 

#11 Ik wil een tafeltennistornooi organiseren. Waar moet ik zijn voor een toelating? Waar kan ik tafeltennistafels, scoreborden en omheiningen huren?
 

Voor de toelating van een provinciaal tornooi dient u de toelating te krijgen van het provinciaal comité. De info van de 5 provinciale comités kan u worden bezorgd door een e-mail te sturen naar info@vttl.be of een telefoontje tijdens de kantooruren op het telefoonnummer 02/5275372. Bij deze provinciale comités kan u ook info krijgen waar u best materiaal huurt in de provincie. U kan via deze link wel terecht bij één van onze partners: Shop-Ping.be

Voor de toelating van een nationaal/landelijk tornooi dient u de aanvraag te sturen naar info@vttl.be

 

#12 Ik wil trainer worden. Waar kan ik bij jullie terecht?


Er zijn momenteel verschillende cursussen die men kan volgen gaande van het eerste niveau initiator, trainer B tot trainer A voor een erkende kwalificatie om zelfstandig training te kunnen geven. Deze worden georganiseerd door de Vlaamse Trainersschool van Sport Vlaanderen i.s.m. de Vlaamse Tafeltennisliga./span>

Er zijn telkens voorwaarden aan verbonden om toegelaten te worden per niveau.

Via deze link op onze website kan u al de mogelijkheden zien.

 

#13 Ik wil officieel scheidsrechter worden. Waar kan ik bij jullie terecht?

Er zijn momenteel verschillende cursussen die men kan volgen gaande van provinciaal, landelijk, nationaal en internationaal scheidsrechter. Er zijn telkens voorwaarden aan verbonden om toegelaten te worden per niveau (behalve het laagste niveau). Via deze link op onze website kan u al de mogelijkheden zien en de aanspreekpunten per provincie vinden.

 

#14 Ik zoek een sportkamp/stage voor mijn kind van 10 jaar. Waar kan ik dat vinden? Zijn er ook sportkampen/stages voor volwassenen?

Elke jaar organiseert de VTTL twee internaat zomersportkampen voor de jeugd van 6 tot 18 jaar. Eén te Blankenberge midden juli en één te Herentals begin augustus.

Voor volwassenen organiseren wij geen sportkampen/stages. Er zijn wel bepaalde clubs die in vakanties sportkampen/stages organiseren waar volwassenen wel mogen aan deel nemen.

Via deze link op onze website kan u al de mogelijkheden zien.

 

#15 Ik zou naar de topsportschool tafeltennis willen gaan in Leuven volgend schooljaar. Hoe stel ik mij hiervoor kandidaat?

Moet ik echt Vlaams of nationaal kampioen zijn om te kunnen starten?

Niet iedereen kan naar de topsportschool gaan. Enkel de top van Vlaanderen voor zijn leeftijd kan naar de topsportschool gaan. Meer info op https://www.vttl.be/content/topsport-en-studie

 

#16 Wat te doen wanneer iemand zich blesseert in onze tafeltennisclub?

De VTTL heeft de nodige verzekeringen afgesloten voor leden, niet-leden en vrijwilligers binnen onze sportclubs. U kan deze verzekeringen ook terugvinden op onze website: https://www.vttl.be/documenten-formulieren?filename=&field_document_tid=144&field_regio_tid=All&field_seizoen_tid=230

Zorg steeds dat er in de club een papieren versie van het aangifteformulier klaar ligt. Blijf kalm en stel het slachtoffer gerust. Vul samen (indien mogelijk) alle vakken in van 1 tot 7 (het polisnummer in vak 1 zal de federatie zelf invullen). Laat de clubverantwoordelijke tekenen onderaan op pagina 2, kleef een gekleurd stickertje van de ziekenkas van het slachtoffer op pagina 3 en laat het slachtoffer onderaan eveneens tekenen. De dokter vult dan pagina 4 in en tekent onderaan. Eens alles ingevuld is, verzend het document dan zo vlug mogelijk naar het bureel van de VTTL per klassieke post (of via duidelijke scan per mail).

 

De federatie zal alles controleren, zet er het correcte polisnummer en een stempel van de federatie op. Stuur het document dus NIET rechtstreeks naar Ethias, anders is de federatie niet op de hoogte van het dossier. De federatie zal vervolgens het volledig ingevuld document digitaal invullen in de database van Ethias, en brengt dan eveneens de club en speler op de hoogte van het dossiernummer. Met dit dossiernummer kunnen dan verdere contacten gebeuren met Ethias. Opgelet, het verwerken van de dossiers bij Ethias kan wat tijd in beslag nemen.

 

 

#17 Mijn resultaten ontbreken of zijn niet correct ! Hoe kan ik deze wijzigen?

U moet de sportieve verantwoordelijke verwittigen die nazicht van het resultaat zal doen op het wedstrijdblad of bij de hoofdscheidsrechter van het tornooi.
Indien uw klacht gegrond is, zullen de resultaten vanzelfsprekend aangepast worden.

De te contacteren sportief verantwoordelijken zijn:

    • Voor de provincie Vlaams-Brabant & Brussel:
      • Interclub : Bart Delhaye
      • Tornooien : Pieter Thysen
    • Voor de provincie Antwerpen:
      • Interclub en tornooien : Herman Lemmens
    • Voor de provincie Oost-Vlaanderen:
      • Interclub : Hedwig Amelinckx
      • Tornooien : Bjorn Neirinck
    • Voor de provincie West-Vlaanderen:
      • Interclub : Perez Alleweireldt
      • Tornooien : Luc D’hulst
    • Voor de provincie Limburg/Kempen:
      • Interclub en tornooien : Michel Mentens
    • Voor de landelijke interclub : Hedwig Amelinckx
    • Voor de nationale interclub : Van Kerm Bernard
    • Voor Landelijke (VTTL) en Nationale tornooien: Frederik Noppe

#18 Kan ik zelf mijn resultaten invoeren?

Neen. De verantwoordelijkheid voor het invoeren is beperkt tot de sportief verantwoordelijke van de provincie.

Hij kan deze verantwoordelijkheid delegeren onder bepaalde voorwaarden die hijzelf bepaalt.

Iedere club kan clubrechten aanvragen, zodat zij het nodige kunnen doen voor hun eigen club op het vlak van de competitie. Tornooi-resultaten kunnen enkel aangevuld worden door de bevoegde personen (zie hiervoor ook vraag 1).

#19 Hoe kan ik mijn foto op mijn individuele fiche plaatsen?

Via my.vttl.be kan u uw eigen profiel beheren. Daar kan U ook een foto van Uzelf toevoegen, die dan ook zal verschijnen op de competitiewebsite.

#20 Kan ik mijn nieuwe klassement weten voor het volgende seizoen, volgens de reeds aanwezige resultaten? Is een schatting van mijn nieuwe klassement mogelijk?

Neen, de informatie betreffende de nieuwe klassementen is enkel beschikbaar voor de interclubverantwoordelijken en de leden van de verschillende klassementscommissies.

De bepaling van de nieuwe klassementen valt uitsluitend onder de bevoegdheid van de klassementscommissies van elke provincie of niveau. Voor het ogenblik hanteert elke commissie nog haar eigen berekeningsmethode en neemt deze haar eigen beslissingen.

De verschillende berekeningsmethodes zijn een tool die eventueel het nemen van beslissingen kan vergemakkelijken, maar levert geen zekerheid over uw klassement.

Om alle misverstanden, valse hoop of verkeerde regelingen i.v.m. de klassementen te vermijden, blijft deze informatie dus vertrouwelijk.

#21 Hoe kan ik de resultaten van enkel mijn club uitprinten?

De competitiewebsite voorziet voor elke ingeschreven gebruiker de mogelijkheid om eigen instellingen aan te maken inzake afdelingslijsten. Deze instellingen kunnen aangepast worden om achteraf bestanden aan te maken in PDF-formaat, dewelke eenvoudig af te printen zijn. Op basis van de ingestelde afdelingen van uw club is het mogelijk om volgende zaken naar eigen wens af te drukken:

- De resultaten en rangschikking per ploeg
- De resultaten apart
- De rangschikking per ploeg apart
- De individuele rangschikking (per percentage of per overwinning)

Om deze lijsten met eigen afdelingen aan te maken, moet u:
- Een eigen account aangemaakt hebben
- Ingeschreven zijn
- De volgende links volgen: Home > Voorkeuren > Configuratie van de afdelingslijsten

Door op de Help-link te klikken (vraagteken-symbool) zal er u extra informatie verschaft worden inzake het beheer van deze afdelingslijsten.

#22 Ik ben mijn paswoord vergeten. Kan u mij het paswoord opsturen?

Neen.

De paswoorden worden gecodeerd opgeslagen in de database en zijn omwille van veiligheidsredenen niet omvormbaar naar klare taal.

Het is daarentegen mogelijk om een nieuw paswoord te kiezen. Hiervoor bestaan er twee mogelijkheden:

- U kan de automatische procedure volgen door te klikken op ‘paswoord vergeten?’ (Onderaan het loginscherm bij Home > Gebruiker > Login).
- U kan een verantwoordelijke van de federatie verwittigen die uw paswoord kan bijwerken

De eerste oplossing is te verkiezen, de tweede oplossing is nodig indien het email-adres dat oorspronkelijk gebruikt werd om in te schrijven niet meer bestaat.

#23 Wanneer wordt een speler opgenomen in de individuele rangschikking per percentage?

Om ervoor te zorgen dat dit klassement tot zijn volle recht komt werd vooropgesteld dat elke speler die in dit klassement wordt opgenomen een minimum aantal wedstrijden heeft betwist.

De interclubleider bepaald vooraf per reeks het percentage dat men moet hebben gespeeld ten opzichte van het maximum aantal wedstrijden dat de speler zou hebben gespeeld indien hij alle wedstrijden had betwist.

Dit percentage vindt men terug in de rubriek “Min. Perc. Top 50”.

Deze parameter kan worden teruggevonden op het scherm van de eigenschappen van de afdeling (zie 'Afdelingen' in het bovenmenu).

Bvb : In een vindt men “Min. Perc. Top 50” = 60 %, hetgeen betekent dat men 60 % van het maximum aantal wedstijden moet hebben betwist om opgenomen te worden in de individuele rangschikking per percentage.

Een voorbeeld maakt dit nog duidelijker : Stel dat een speler na de 10de speelweek 6 wedstrijden heeft meegespeeld in dezelfde reeks, waarvan 5 wedstrijden tegen 4 spelers en 1 wedstrijd tegen 3 spelers omdat in die partij de 4de speler niet aantrad. In dit geval had de speler 5 x 4 + 1 x 3 = 23 wedstijden betwist op een hoogst aantal gespeelde wedstrijden in de reeks. Het hoogst aantal gespeelde wedstrijden kan maximum 10 x 4 of 40 wedstrijden zijn , maar ook minder Bvb 39 zijn of minder. Zijn percentage komt dan in de 2 voorbeelden uit op respectievelijk 23/40 = 57,5 %, of 23/39 = 58,97 % hetgeen minder is dan de 60 % die nodig is om opgenomen te worden.

Zou het hoogst aantal gespeelde wedstrijden slechts 38 zijn dan komt de speler op 60,53 % (23/38) en wordt hij wel opgenomen.

Indien de daaropvolgende speelweek deze speler terug meedoet en 4 wedstrijden betwist in dezelfde reeks, dan komt hij op 6 x 4 + 1 x 3 = 27/44 = 61,36 % of 27/43 = 62,79 % en wordt hij wel opgenomen in het klassement.

#24 De tegenstander geeft forfait. Hoe verwerk ik dit op de competitiewebsite?

Beide ploegen moeten hun spelers zelf ingeven op de competitiewebsite. Opgepast, want bij het invullen van de ploegen, moet je zeker kijken dat het vakje FF aangevinkt staat. Je kan dit doen bij de “resultaten”. Daar kan je “FF” aanvinken. Kijk goed naar de uitslag eens alles opgeslagen is. Daar moet staan “16-0 FF” of “0-16 FF”. Bij FF krijgt de winnaar 3 punten, de verliezer krijgt 0 punten.

Bij algemeen forfait dienen ook beide ploegen hun ploeg in te vullen. Bij “resultaten” dien je dan bij beide ploegen het vakje “FF” aan te vinken. Bij de uitslag verschijnt dan “0-0 AF”. Beide ploegen krijgen dan 0 punten.

#25 Kan ik mij zelf inschrijven voor tornooien?

Iedereen kan een eigen login aanmaken om zo zich te kunnen inschrijven voor tornooien. Het hangt ook af van uw klassement en/of leeftijd om te zien of U kan deelnemen aan welbepaalde tornooien. Zo kan een veteraan zich uiteraard niet inschrijven in een jeugdtornooi. Personen die “clubrechten” hebben kunnen ook spelers van hun eigen club inschrijven.

#26 Ik ben mijn gebruikersnaam voor de competitiewebsite vergeten. Kan ik deze zelf resetten?

Neen. Een gebruikersnaam kan je alleen aanmaken bij de registratie zelf. Die kan nadien enkel nog gewijzigd worden door de VTTL-verantwoordelijke zelf. Indien je uw gebruikersnaam wil aanpassen, of vergeten bent, contacteer dan het VTTL-bureel die het nodige zullen doen om U verder te helpen.

#27 Waar kunnen we terecht voor officiële attesten (ledenlijst, bewijzen van verzekering, ...) die onze stad/gemeente vraagt als bewijs om het jaarlijks subsidiedossier in te vullen.

Deze kunnen via het email adres info@vttl.be aangevraagd worden

#28  We krijgen nu ook specifieke doelgroepen (vb. G-sporter, -9 jarigen, 55+) binnen in onze club met de opendeurdagen. Waar kunnen we hiervoor terecht? Waar kunnen we daarvoor extra info over vinden? Krijgen we daar extra subsidies voor?

Voor G-sporters kan u al veel info vinden op onze website als u hier op klikt, met de nodige linken.
Voor -9 jarigen kan u al veel info vinden op onze website als u hier op klikt, met de nodige linken.
Voor 55+ kan u al veel info vinden op onze website als u hier op klikt.

#29  We willen als club starten met een website, sociale media (facebook, linkedin, instagram, ….). Sommige leden kennen er al iets van, maar wij als bestuur zeker niet voldoende. Waar kunnen we terecht?

Op onze website als u hier op klikt.

#30  We willen een groot kampioenschap organiseren naar aanleiding van ons 40-50-60 jarig bestaan (vb. Belgisch Kampioenschap A, Vlaams Kampioenschap ABCDE, een Europese match bij de heren of dames, …).Waar kunnen we daarvoor terecht?

Voor de BK & Europese thuismatchen ligt de organisatie in handen van de KBTTB. Tijdig informeren op het email adres frbtt@kbttb.be is hier de boodschap gezien we nu reeds bezig zijn voor het jaar 2024 om het lastenboek samen te stellen voor dergelijke organisaties.

Voor Vlaamse evenementen is er een beurtrol vastgelegd zodat iedere provincie aan bod kan komen om X-aantal jaar. Deze evenementen worden steeds georganiseerd in samenwerking met de provincie. Indien U hiervoor kandidaat bent, neem zeker contact op met uw provinciaal comité.

 

 


LOGO SPORT VLAANDEREN