Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

WK 2021

Allegro en Nuytinck eindigen bij laatste 32

Het WK tafeltennis zit erop. De Belgen mogen terugblikken op een mooi toernooi. We onthouden vooral de knappe prestaties van Martin Allegro en Cédric Nuytinck in het enkelspel. Beide spelers konden doorstoten tot de ‘Round of 32’ in Houston. Hoopvol voor de toekomst en met dank aan Sport Vlaanderen voor de steun van de voorbije jaren. “Ik heb terug het vertrouwen dat ik nodig heb om goede prestaties te leveren”, vertelde een tevreden Nuytinck achteraf.

Bij de mannen stond het enkelspel in Houston bol van de verrassingen: Tomokazu Harimoto, Mathias Falck, Lin Yun-Ju en Niwa Koki sneuvelden al in een vroeg stadium van het toernooi. De Belgen konden zeker hun mannetje staan tussen al dat geweld, maar op het einde won er wel een Chinees natuurlijk. Nummer één Fan Zhendong zette z’n suprematie kracht bij met een eerste wereldtitel. De jonge Zweed Truls Moregard was geen partij in de finale. China triomfeerde ook bij de vrouwen: Wang Manyu versloeg Sun Yingsha in de eindstrijd. 

Cédric Nuytinck (28) trof met de ervaren Indiër Sharath Achanta Kamal meteen een taaie klant in de eerste ronde. De Belgische kampioen was op de afspraak en liet het nummer 30 van de wereld geen kansen om in de wedstrijd te komen. Het werd uiteindelijk een mooie 4-1-overwinning voor de Oost-Vlaming, een opsteker van jewelste. De Iraniër Noshad Alamiyan was het volgende slachtoffer. In de ‘Round of 32’ wachtte de Braziliaan Hugo Calderano (WR 4). Een nieuwe scalp? De druk was helemaal weg voor Nuytinck, die Calderano zag uitlopen tot 2-0 in sets. Nuytinck sloeg terug en bracht de bordjes weer in evenwicht. Het duel bleef spannend en de twee tenoren losten mekaar voor geen vin. In de belle was het uiteindelijk de kampioen van de Rubiks kubus - Calderano kan zo’n kubus oplossen in een tiental seconden - die aan het langste eind trok. Of Cédric Nuytinck verborgen talenten heeft naast het tafeltennis hebben we niet gevraagd. We hebben ons beperkt tot zijn sportieve prestaties, daarover konden we hem na het toernooi nog even spreken. 
“Het was een positief toernooi voor mij”, reageerde Nuytinck. “Mijn doel was om terug op een goed niveau te spelen en dat is gelukt. Mijn systeem is terug online zou ik zeggen, want ik zat een beetje in de knoei. Ik heb nu het nodige vertrouwen om goede prestaties te leveren.”

De resultaten in het dubbelspel waren minder spraakmakend. Cédric Nuytinck en Jakub Dyjas werden uitgeschakeld in de 1/8ste finale door het Engelse duo Pitchford-Drinkhall. 
“Toch ontgoochelend, maar we hebben die dag alles gegeven. Ik en Jakub waren ook nog een beetje moe van de wedstrijd de dag ervoor. Qua recuperatie was het niet top, maar de Engelsen hebben een sterke match gespeeld en ze hadden wat geluk op de goede momenten. Alles bij mekaar werd het een net niet verhaal. Het seizoen zit er nu bijna op, er komt een welgekomen rustperiode aan”, besluit Nuytinck.

                                                                                                                                                        'Courtesy of ITTF'

Andere stuntman
Martin Allegro speelde ook een uitstekend toernooi in het enkelspel. Na een vlotte zege tegen de Roemeen Sipos in de openingsronde moest de Waal het opnemen tegen klepper Lee Sangsu (WR 20). Weinig winstkansen werden Allegro toegedicht tegen de Zuid-Koreaan. Maar tegen alle verwachtingen in kwam onze landgenoot als overwinnaar uit het strijdtoneel. Er stonden dus twee Belgen in de 1/16de finales van een WK, dat is geleden van 2007 met Jean-Michel Saive. Het was uiteindelijk thuisspeler Kanak Jha die het sprookje van Allegro beëindigde. Robin Devos speelde een sterke partij tegen de Fin Olah Benedek in de eerste ronde, maar moest na een fel gevecht toch met 4-3 het hoofd buigen. Ook Florent Lambiet raakte niet verder dan de eerste ronde. De Chinees Wang Chuqin toonde zich een klasse te sterk.                                                                                                 'Courtesy of ITTF'

Virale opslag
Margo Degraef (22) moest eveneens opboksen tegen enorm sterke tegenstanders. De Française Pauline Chasselin (WR 159) bleek een brug te ver in de openingsronde van het enkelspel. In het dubbelspel kon de Antwerpse samen met Nathalie Marchetti wel haar klasse laten zien. Haar gemiste opslag in de partij tegen Wu en Zhang ging zelfs viraal. ‘Tennis or table tennis’ was de titel van het filmpje van de ITTF dat op sociale media werd verspreid. Margo zal er wel mee kunnen lachen, aangezien even later de partij tegen de Amerikaanse vrouwen toch nog gewonnen werd. In de ‘Round of 32’ bleek het Indische duo Batra-Kamath wel een maatje te groot.                                                                                                                                                                     'Courtesy of ITTF'