Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

WK teams Chengdu 2022

Het WK teams vindt dit jaar plaats in Chengdu (30 september-9 oktober). De Belgische mannenploeg (Cédric Nuytinck, Florent Lambiet, Martin Allegro, Adrien Rassenfosse en Laurens Devos) zal deelnemen aan dit prestigieuze evenement. Op deze pagina houden we u op de hoogte van het belangrijkste nieuws.

Dag 1 - Poulefase

Het WK teams is vandaag (vrijdag) van start gegaan. België komt zaterdag pas voor het eerst in actie. In de groepsfase zal België de degens kruisen met Chinees Taipei, Kroatië en Singapore.

Dag 2 - Poulefase

De Belgische ploeg kreeg met Chinees Taipei zaterdag om 19 uur plaatselijke tijd meteen de sterkste tegenstander van de groep voorgeschoteld.
Martin Allegro moest openen tegen de ervaren Chuang Chih-Yuan. Geen cadeau, Chuang startte als een wervelwind en won vlot de eerste set. Allegro was niet onder indruk en kon terugvechten, de tweede set ging gelijk op. Ondanks de vele mooie punten was de tweede set toch voor de kopman van Chinees Taipei. De wedstrijd bleef wel spannend, want Allegro kon simpel set drie binnenhalen. Het leek te keren, maar dat was buiten Chuang gerekend. Die schakelde een niveau hoger en kon de wedstrijd naar zich toetrekken. 1-0 voor Chinees Taipei. Cédric Nuytinck was nu aan zet. Tegenstander Liao Cheng-Ting had geen tijd om warm te draaien en werd meteen weggespeeld in de eerste set. Nuytinck was niet te stoppen en haalde ook de volgende twee sets binnen: 1-1!
Adrien Rassenfosse kreeg nu de taak om ons land op voorsprong te brengen. Huang Yan-Cheng was de tegenstander. Rassenfosse zat meteen goed in de match, maar Cheng kon toch voorsprong en twee setpunten afdwingen. Adrien bleef kalm en ging erop en erover: 12-10. Mooie opener! De tweede set ging naar Chinees Taipei. Ook de derde set leek verloren te gaan, maar Adrien vocht weer terug. Na een zeer spannende ontknoping kon hij de derde set binnenhalen. Nog één set en de voorsprong in de interland was een feit. Rassenfosse voelde dat en hij stoomde door naar die felbegeerde matchwinst. 2-1 voor België!

Koele Nuytinck
Kon Cédric het afmaken? Hij keek Chuang Chih-Yuan in de ogen. Zonder druk kon Nuytinck de wedstrijd aanvatten. Zijn goede vorm van de eerste match trok hij gewoon door. De Oost-Vlaming liet Chuang geen kans in de eerste set. Chuang herstelde en leek de tweede set te gaan pakken. Maar Nuytinck bleef vechten en druk leggen. Uiteindelijk moest hij heel diep gaan, maar het loonde: 16-14. Nog één set moest Nuytinck pakken voor de overwinning! Die gedachte leek verlammend te werken, want de derde set was snel weg. Nuytinck bleef koel en kon zijn niveau terugvinden, Chuang moest passen! 3-1! Wat een teamprestatie. België gaat meteen aan de leiding in zijn groep.

Dag 3 - Poulefase

Singapore was de tegenstander voor België op de derde dag van het WK teams. Martin Allegro mocht de debatten openen tegen Koen en Yew Pang. De spanning droop van de wedstrijd af. Meteen werd er op hoog niveau gespeeld. Allegro leek de set te gaan pakken, maar Pang haalde het alsnog met 13-11. Met verse moed begon Allegro aan set twee en hij kon meteen de bordjes gelijk hangen. Beide spelers waren aan mekaar gewaagd, maar het was Allegro die telkens dat kleine verschil kon maken en zo de zege veiligstelde voor België. Nu was het aan Cédric Nuytinck om die voorsprong uit te diepen. Zijn goede vorm toonde hij ook vandaag tegen Clarence Yu Zhe Chew. De eerste set ging zeer vlot naar de Oost-Vlaming. De Singaporees ging wel verrassend aan de haal met de tweede set. Daarna stond er geen maat meer op Nuytinck: 2-0 voor België!!

Strijd om groepswinst
Het was aan Adrien Rassenfosse om de Belgische overwinning veilig te stellen. Het Waalse talent voelde schijnbaar geen druk en liet Izaac Quek alle hoeken van de tafel zien. Een makkelijke zege leek voorbestemd, maar de Singaporees kon toch de tweede set winnen. Rassenfosse was niet uit zijn lood geslagen. Met precieze backhands en forehands pakte hij een 2-1-voorsprong in sets. Dit komt goed, denk je dan. En inderdaad, de veer was gebroken bij Quek. 3-0 voor België!! Opnieuw een schitterende teamprestatie én een bijbehorende kwalificatie voor de laatste 16.

Dag 4 - Poulefase

België-Kroatië was een wedstrijd voor de nachtraven onder ons, ze werd om 4 uur Belgische tijd gespeeld. Het begon fantastisch voor de Belgen. Cédric Nuytinck opende met een knappe 3-2-zege tegen Andrej Gacina. Allegro had ook kansen tegen Filip Zeljko, maar het vergat ze af te maken en de Kroaat ging alsnog met de overwinning aan de haal. Adrien Rassenfosse kreeg de ervaren Tomislav Pucar tegenover zich. Een moeilijke opdracht, na een sterke start moest de Waal jammer genoeg ook het onderspit delven. Het was nu aan Nuytinck om de hoop op groepswinst levend te houden. Filip Zeljko maakte het de Belgische kampioen zeer moeilijk, maar het verschil tussen beide spelers was erg klein. Uiteindelijk was het toch de Kroaat die in vier sets kon zegevieren. Een gemiste kans op groepswinst voor de Belgen, maar ze hebben gestreden voor wat ze waard waren. We mogen fier zijn op de tweede plaats en de kwalificatie voor de 1/8ste finale.

European Games
De Belgische ploeg zal bij de laatste 16 op woensdag een groepswinnaar treffen. De tegenstander is nog niet bekend. Belangrijk om te weten: de spelers krijgen op dit WK geen punten voor de individuele ranking. Enkel voor de Team Ranking vallen er punten te verdienen. België heeft nu wel al een gouden zaak gedaan en heeft een grote kans om erbij te zijn op de volgende Europese Spelen in Krakow. "We zijn tevreden dat we in de 1/8ste finale staan", vertelde Nuytinck na de wedstrijd tegen Kroatië. "Er zijn wat verrassingen in de andere groepen. Als we China niet loten, zijn we tevreden. Zweden is ook een heel gevaarlijke klant. We hebben nu een dagje rust en gaan er alles aan doen om klaar te zijn voor de volgende wedstrijd."

Dag 5 - Poulefase + Loting

De laatste poulematchen werden vandaag (dinsdag) afgehaspeld. Na de laatste wedstrijd werd er geloot voor de 1/8ste finales. België werd ingedeeld in de zware linkertabelhelft. Zweden, de nummer vijf op de wereldranglijst, is de tegenstander in de 1/8ste finale. Bij winst wacht wellicht China, dat eerst moet aantreden tegen India.
Donderdag 6 oktober om 11u plaatselijke tijd, 5 uur in België, staat de wedstrijd tegen Zweden geprogrammeerd.

Dag 7 - 1/8ste finale

Het WK teams in Chengdu zit erop voor de Belgen. Zweden was met 3-0 te sterk. Een droge nederlaag? Nee, zo is het niet gelopen. België streed heel dapper en de Zweden hebben alles uit de kast moeten halen om de overwinningen binnen te rijven. Het begon al in de eerste wedstrijd. Martin Allegro ging heel goed met Truls Moregard. Een belle moest uiteindelijk de beslissing brengen. Daarin toonde Moregard waarom hij in de top tien staat. Met precieze slagen kon hij het verweer van Allegro. Al bij al toch een zeer mooie prestatie van Martin! Met verse moed kon Nuytinck zijn partij aanvatten tegen Mattias Falck, die andere voormalige vicewereldkampioen. Nuytinck startte bijzonder sterk en had uitzicht op een 2-0-voorsprong in sets. Jammer genoeg kon Falck set twee net nog winnen en dat gaf de Zweed een boost. Maar het bleef spannend. Opnieuw enkele gemiste kansen voor onze landgenoot en set drie ging met 15-13 naar Falck. Toch bleef Cédric rustig en in de vierde set kon hij een 8-3 voorsprong uitbouwen. Falck kroop weer helemaal terug in de wedstrijd en kon zelfs die set én de match nog winnen: 11-8. Onwaarschijnlijk en een grote domper voor de Belgen, die heel sterk aan het spelen waren. Adrien Rassenfosse kreeg tegen Anton Kallberg de zware taak om België in de wedstrijd te houden. Hij kwam ondanks een goede match toch wat tekort en de Zweden mochten vieren.

Mooi parcours
Wat een mooi parcours van onze Belgische ploeg. Hopelijk zien we hen terug op de Europese Spelen volgend jaar. Dit smaakt naar meer! 

Speler(s): 
Cedric Nuytinck
Laurens Devos
Datum: 
vrijdag, 30 september, 2022 tot zondag, 9 oktober, 2022
Plaats: 
Chengdu

 


LOGO SPORT VLAANDEREN