Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

BK A

Cédric Nuytinck (29) pakte zijn vijfde BK-titel op rij in Libramont. Een unieke prestatie die hem in de galerij der groten brengt van het Belgische tafeltennis. Julie Van Hauwaert (16) zorgde ook voor een topprestatie. De West-Vlaamse verloor pas in de finale van Nathalie Marchetti. De BK-editie 2022 was dus een groot succes voor de VTTL.

Jean-Michel Saive is een icoon in het Belgische tafeltennis. Met 25 Belgische titels in het enkelspel staat hij op eenzame hoogte. Cédric Nuytinck heeft zondag met z’n vijfde Belgische titel op rij ook z’n plaats veroverd in de geschiedenis van onze sport. Dat gaf de Oost-Vlaming na afloop van zijn gewonnen finale een fantastisch gevoel. 
“Het is elk jaar vechten om in de finale te geraken. Iedere keer dat ik de finale haal, toon ik wel dat ik de beste van het veld ben. Het is inderdaad een historische prestatie. Buiten Jean-Michel Saive heeft niemand het BK vijf keer op rij gewonnen. Ik wou absoluut die vijf op een rij halen en dat is gelukt. Ik ga nu niet meer tellen, we zien wel. Het doel is altijd om goed te spelen en de wedstrijden proberen te winnen.”

In de halve finale tegen Robin Devos werd het wel even warm voor de titelverdediger. Na een 2-0-voorsprong in sets kwam Devos terug en hij sleepte nog een zevende set uit de brand. “Het is altijd moeilijk tegen Robin”, benadrukte Nuytinck. “Na de snelle voorsprong begon ik wat sloom te spelen en zo kwam Devos terug in de wedstrijd. Ik was mentaal wel sterk en heb de match alsnog kunnen winnen. Rassenfosse had ik vooraf genoemd als een gevaarlijke klant, maar in de kwartfinale liep het vlot tegen hem. Op een paar punten had hij geen antwoord en zo ging het snel. Rassenfosse is wel een jongen met veel potentieel. Hij hoort zeker thuis in de nationale ploeg.”

EK München
Het nieuwe grote doel van Nuytinck is het EK in München (13-21 augustus). “Ik ga proberen om Europees kampioen te worden in het dubbelspel. Vorig keer kwam ik terug met zilver, dat was al heel mooi. Ik vorm een sterk duo met de Pool Jakub Dyjas, maar we gaan moeten knokken om weer die finale te halen. Het zal afhangen hoe de organisatie is met het enkel- en dubbelspel en hoeveel krachten we kunnen sparen. Maar de niveauverschillen zijn niet groot, dus het kan een open competitie worden.”

Julie Van Hauwaert is de laatste weken goed op dreef. Op de meest recente wereldranglijst prijkt ze op de 310de plaats. Niet slecht voor een 16-jarige (!). De West-Vlaamse zakte door een blessure wel niet met hoge verwachtingen af naar Libramont. “Ik had een enkelblessure en heb bewust het dubbelspel laten schieten”, verklaarde Van Hauwaert. “In laatste instantie heb ik toch beslist om deel te nemen aan het enkelspel. De finaleplaats was onverhoopt en ik was bijzonder tevreden met mijn niveau. Dit belooft voor de toekomst.”

Goede prestaties op EJK
Is het volgend jaar dan tijd om die hoofdvogel af te schieten? “Ik zal bijzonder gemotiveerd zijn om me te tonen in eigen provincie (het BK 2023 gaat door in Knokke red.). Het zal knokken worden, maar er zullen sowieso meer supporters voor mij aanwezig zijn. Mijn eerstvolgende doel zijn de Europese jeugdkampioenschappen (6-15 juli). Daar wil ik samen met de andere Belgische spelers mooie resultaten neerzetten.”

 


LOGO SPORT VLAANDEREN