Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

EK U21

Deze week vinden de Europese kampioenschappen U21 plaats in Cluj (14-18 september). Tom Closset (ziekte) en Olav Kosolosky (blessure) moesten in laatste instantie nog afzeggen voor dit kampioenschap. België zal in Roemenië vertegenwoordigd worden door Julie Van Hauwaert, Sara Devos en Nicolas Degros. Op deze pagina houden we u op de hoogte van de belangrijkste resultaten.

Dag 1 - Poulefase enkelspel

Julie Van Hauwaert kwam al op de eerste dag van dit kampioenschap in actie. De West-Vlaamse begon sterk met een zege tegen de Letse Sabina Musajeva. Mia Griesel was in de tweede poulematch een taaiere klant. Julie won de eerste set, maar daarna nam de Duitse het commando over. Onze VTTL-speelster knokte voor wat ze waard was, maar moest toch haar meerdere erkennen in de Duitse na vijf felbevochten sets. De tweede plaats in de poule behoorde zeker nog tot de mogelijkheden. Uiteindelijk kon Van Hauwaert die felbegeerde tweede plaats grijpen. Ze rekende in de avond in een rechtstreeks duel met Emine Ernst af. De Nederlandse gaf een stevige repliek, maar Van Hauwaert was vastberaden om door te gaan naar de tweede fase. Na zes spannende sets mocht onze landgenote zegevieren. 
Sara Devos nam vandaag een veel mindere start. Ze verloor haar eerste twee wedstrijden en trachtte in de derde poulewedstrijd haar eer nog redden. Jammer genoeg gebeurde dat niet. De Litouwse Kornelija Riliskyte was net dat tikkeltje sterker: 1-4.
Nicolas Degros verloor zijn eerste wedstrijd tegen groepsfavoriet Maciej Kolodziecjzyk. Hij had in de resterende matchen nog een kans op kwalificatie. Samuel Arpas uit Slovakije ging na een thriller wel voor de bijl in de tweede groepswedstrijd. Degros bleef uiteindelijk op één overwinning steken, want zijn laatste groepswedstrijd tegen de Zwitser Pedro Osiro ging met 2-4 verloren. Hiermee is ook Nicolas uitgeschakeld in het enkelspel.

Dag 2 - Enkel- en dubbelspel

Op de tweede dag van de Europese Jeugdkampioenschap komen de drie Belgen opnieuw in actie. Alleen Julie kon zich plaatsen voor de tweede fase in het enkelspel, waarin zij het opnieuw tegen drie speelsters moest opnemen in haar poule. De top twee van iedere poule stoot door naar de laatste 16. Julie neemt het op tegen de Turkse Yilmaz, Dymytrenko uit Oekraïne en de Italiaanse Monfardini. Zowel tegen Dymytrenko als tegen Monfardini werd een 1-4-nederlaag geïncasseerd. Morgen neemt ze het nog op tegen de Turkse Yilmaz, die als reekshoofd ook haar twee wedstrijden vandaag verloor.

Vandaag startte ook de strijd in het (gemengd) dubbelspel. In het gemengd dubbelspel werden alvast geen potten gebroken. De drie duo's met Belgische inbreng gingen er allemaal in de eerste ronde uit. Even later werd ook het startsein voor het dubbelspel gegeven. Daarin boekten de Belgen wel succes. Sara Devos en Julie van Hauwaert klopten het Sloveense duo Tokic-Opeka met 3-1 en stoten zo door naar de 8ste finale. En ook bij de jongens kon Nicolas Degros met gelegenheidspartner Alex Naumi (Finland) zegevieren. Ook voor hen was een 3-1-overwinning weggelegd en ook zij stoten zo door naar de 8ste finales.

Dag 3 - Enkel- en dubbelspel

Julie Van Hauwaert had op dag drie nog één groepswedstrijd te goed in het enkelspel. De West-Vlaamse speelde zeker niet slecht tegen de Turkse Yilmaz, maar ging finaal toch met 2-4 onderuit. Van Hauwaert eindigt dus op de laatste plaats van haar poule en is bijgevolg uitgeschakeld in het enkelspel. 

In het dubbelspel waren de Poolse zusjes Wegrzyn de tegenstandersters in de 8ste finales. Ondanks stevig weerwerk bleek het Poolse duo na 4 sets toch het betere team. Zo zit het tornooi voor Julie en Sara er op.

In het dubbelspel jongens wel succes voor Nicolas Degros en zijn Finse collega Alex Naumi. Zij klopten het Tsjechische duo Belik-Stalzer met vlotte 3-0 cijfers en stoten zo door naar de kwartfinale. Voor een medaille moesten ze voorbij Kolodziejczyk (Oostenrijk) en Ursu (Moldavië). En waar het in de 8ste finale nog een vlotte zege werd, was het duidelijk van bij de start dat dit geen gezondheidswandeling ging worden. De eerste set werd nipt verloren, maar sets 2 en 3 gingen ook vlot naar de tegenstanders. 

Einde van het tornooi voor deze delegatie. Op naar de volgende doelen...

 

Speler(s): 
Sara Devos
Julie Van Hauwaert
Coach(es): 
Yannick Vostes
Datum: 
woensdag, 14 september, 2022 tot zondag, 18 september, 2022
Plaats: 
Cluj
Bijlage(s):