Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

WK Teams Chengdu 2022

De Belgische mannenploeg is aangekomen in Chengdu (China) voor het WK landenteams (30 september-9 oktober). Paralympisch kampioen Laurens Devos (22) zal er zijn WK-debuut maken bij de valide atleten. “Ik ga vooral genieten en proberen te leren uit deze ervaring”, aldus Devos, die vrijdag met zijn ploegmaats voor het eerst in actie zal komen.

EK’s, WK en Paralympische Spelen: bij de mindervalide atleten - in de klasse 9 - heeft Laurens Devos op 22-jarige leeftijd alle hoofdvogels al afgeschoten. Nu is het tijd voor zijn grote WK-debuut in China, het land waar tafeltennis de nationale sport is. “Het is een eer om België te vertegenwoordigen. En dat ik dat mag doen in China is geweldig. Groter dan dit wordt het niet. Ik ga vooral genieten en proberen te leren uit deze ervaring. Mijn grote doel dit seizoen is het para WK in november. Deze selectie is bonus."

Poulefase
België is zeker geen favoriet in Chengdu. Devos en co. zullen moeten knokken om de poulefase te overleven. “Er zijn geen doelen vooropgesteld. Wellicht ga ik maar één of twee wedstrijden spelen. Ik ben de vijfde speler en ben in China om bij te leren. Tegen wie ik speel, maakt me eigenlijk weinig uit. We willen op dit wereldkampioenschap vooral de Belgische ploeg op de kaart zetten.”

Dat zal wel moeten gebeuren zonder de vaste VTTL-coach Bojan Tokic. Die moest door ziekte in laatste instantie nog afhaken. Martin Bratanov van de Waalse vleugel is de enige coach ter plaatse. “Dat is jammer”, verklaarde Devos. “Bojan kent mij en Cédric (Nuytinck red.) het best en hij weet wat voor coaching we nodig hebben tijdens een wedstrijd. Maar we gaat niet te veel treuren, Bratanov heeft ook veel kennis van zaken.”

Coronamaatregelen
Er worden door China draconische maatregelen opgelegd tijdens dit WK teams. Laurens Devos licht toe: “De spelers worden elke dag getest en moeten bij een positieve test meteen een week in quarantaine. Dat is mentaal enorm zwaar, want je hoopt vooral niet besmet te geraken gedurende het toernooi. Voor de vliegreis was er ook een protocol opgesteld. We vlogen eerst naar Dubai en na een dag daar gingen alle tafeltennissers uit Europa en de rest van de wereld op één vliegtuig naar Chengdu om zo de besmettingen te minimaliseren. De spelers uit Azië die zullen via Singapore reizen. Het is hele organisatie en dat allemaal om corona buiten te houden. Chengdu was enkele weken geleden nog in lockdown, dus we weten waaraan we ons moeten verwachten. Ik weet nog niet of er publiek aanwezig zal zijn, hopelijk wel want zo’n wereldkampioenschap in China kan een fantastische sfeer opleveren.”

Alle deelnemers hebben bij aankomst in China alvast negatief getest. We hopen dat dit de komende dagen ook zo zal blijven.

 


LOGO SPORT VLAANDEREN