Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Scheidsrechter in de Kijker

Scheidsrechters hebben een centrale rol in wedstrijden, tornooien en competities in onze sport. Als federatie zijn we ons bewust van het belang van scheidsrechters. Helaas zien we de laatste jaren een dalende trend in het aantal scheidsrechters. Met het "Scheidsrechter in de Kijker"-project willen we het aantal scheidsrechters in onze federatie terug laten stijgen. Deze keer plaatsen we jonge scheidsrechter-en ICT-verantwoordelijke Jeroen van der Hooft (31), speler bij TTC Maldegem, in de ‘spotlights’. 

Waarom ben je scheidsrechter geworden?
“Eerlijk? Onze club had vier ploegen ingeschreven, waardoor we jaarlijks verplicht een bijdrage moesten leveren aan provinciale toernooien. Onze voormalige voorzitter stelde toen voor om samen de scheidsrechterscursus te volgen, zodat we dit met zijn tweeën konden doen. Nadien volgden verschillende passages aan de hoofdscheidsrechterstafel met hem als adjunct-hoofdscheidsrechter en ik als ICT-verantwoordelijke. Deze bevielen me erg goed, en ik ben dit dan ook blijven doen!”

Wat spreekt je zo aan in het beroep van scheidsrechter?
“Als ICT-verantwoordelijke tracht ik het verschil te maken door de resultaten in real time beschikbaar te maken. Daar zit een zekere uitdaging in, waarbij het overzicht over de wedstrijden niet verloren mag gaan. Dat aspect spreekt me best aan!”

Wat zijn jouw mooiste herinneringen als scheidsrechter?
“Op het internationale jeugdtornooi in 2022 maakte ik deel uit van de hoofdscheidsrechterstafel. Dit was een erg leuk en leerrijk weekend, met zowel vertrouwde als nieuwe gezichten.”

Hoe zou je mensen motiveren om scheidsrechter te worden?
“Als iemand geïnteresseerd is in de fijnere regels van het spel en oog heeft voor detail, zou ik hem of haar zeker aanraden om de opleiding tot scheidsrechter te volgen. Het succesvol begeleiden van een wedstrijd of tornooi kan immers veel voldoening geven. Keerzijde van de medaille: als het eens niet goed gaat, zal je het als scheidsrechter meestal wel geweten hebben.”

Welke regel kennen veel spelers niet?
“Heel wat beginnende spelers hebben het idee dat de winnaar van de toss enkel mag kiezen wie er als eerste serveert. De speler mag er evenwel ook voor kiezen om te bepalen wie aan welke zijde van de tafel start, waarna de verliezer van de toss de overblijvende keuze mag maken.”

Heb je nog ambities als scheidsrechter?
“Ik ben niet meteen van plan om tornooien op hoger niveau te scheidsen. Voorlopig vind ik het prima om op regelmatige basis ICT-verantwoordelijke te zijn, zoals tijdens het internationaal jeugdtoernooi en het Belgisch kampioenschap A.”

Wat is volgens jou de belangrijkste taak van een scheidsrechter?
“De wedstrijd op een objectieve en faire wijze begeleiden, zonder er een actieve rol in te spelen.”

Bedankt Jeroen voor dit aangename interview. Nog veel succes met je scheidsrechtercarrière!