- Geplaatst door: Ivan Crabbe
- Reacties: 0
Scheidsrechters hebben een centrale rol in wedstrijden, tornooien en competities in onze sport. Als federatie zijn we ons bewust van het belang van scheidsrechters. Helaas zien we de laatste jaren een dalende trend in het aantal scheidsrechters. Met het “Scheidsrechter in de Kijker”-project willen we het aantal scheidsrechters in onze federatie terug laten stijgen. Deze keer plaatsen we de ervaren scheidsrechter Greet Geldof (50), speelster bij TTC Paletje, in de ‘spotlights’.
Waarom ben je scheidsrechter geworden?
“Onze officiële scheidsrechters in de club hielden ermee op. Er werd net dat jaar een cursus gegeven en ik heb me ingeschreven.”
Wat spreekt je zo aan in het beroep van scheidsrechter?
“Lastige vraag. Scheidsrechter zijn is niet de meest dankbare taak. Maar als je ‘s avonds thuiskomt, kom je met een voldaan gevoel thuis.”
Er zijn weinig vrouwelijke scheidsrechters. Hoe komt dat volgens jou?
“Er zijn weinig vrouwelijke tafeltennissters, dus dat is een logische trend. Als je een hele dag/weekend aanwezig bent op een tornooi, dan blijven thuis je huishoudelijke taken liggen. Als je dan ‘s avonds thuiskomt, heb je hier geen zin meer in.”
Hoe zou je mensen motiveren om scheidsrechter te worden?
“Het is leuk om alle tafeltennisregels te kennen én als je een tornooi in goede banen hebt geleid, geeft dat wel een voldaan gevoel.”
Heb je al veel ervaring als scheidsrechter?
“Ik scheids vooral op provinciaal niveau. Af en toe ben ik scheidsrechter op Vlaamse kampioenschappen. Al enkele keren ben ik hoofdscheidsrechter geweest op de Ostend Masters en jaarlijks scheidsrechter op het internationale tornooi van Wenduine.”
Zijn er ervaren scheidsrechters die je bijstaan?
“De laatste jaren zijn er veel ervaren scheidsrechters gestopt in West-Vlaanderen. Maar in het algemeen trek ik mijn plan en als ik eens iets niet weet, stuur ik een mailtje naar de verantwoordelijke scheidsrechters West-Vlaanderen.”
Welke regel kennen veel spelers niet?
“Bij het serveren mag de bal niet onder de tafel verdwijnen. Veel spelers laten hun hand onder de tafel zakken om zo de bal op te gooien.”
Heb je ambities als scheidsrechter?
“Ik ben niet echt veel ambities. Voorlopig blijf ik provinciaal scheidsrechter. Ik zou nog graag de cursus hoofdscheidsrechter volgen. Wat ik boeiend vind is de organisatie van een tornooi, samenstelling poules/tabellen, bijhouden scores, ...”
Wat is volgens jou de belangrijkste taak van een scheidsrechter?
“Rustig, vriendelijk, onpartijdig en kordaat zijn.”
Bedankt Greet voor dit leuke interview en veel succes met je scheidrechtercarrière!